Cine este Guccifer, hackerul care a terorizat-o pe Corina Creţu. Tony Blair şi Hillary Clinton, pe lista „victimelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Creţu şi Colin Powell nu au fost singurele victime ale hackerului cunoscut sub numele de „Guccifer“. Pe lista sa apar personalităţi politice de marcă, precum fostul preşedinte american George W. Bush, Tony Blair sau Hillary Clinton.

Idila dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat din timpul administraţiei Bush, Colin Powell, a ieşit la iveală după ce Guccifer a postat, pe contul său de Facebook, corespondenţa dintre cei doi. Experienţele de până acum ale hackerului sugerează, însă, că acesta nu ar fi urmărit discreditarea Corinei Creţu, ci pe aceea a lui Powell, care a mai fost ţinta sa şi în alte rânduri. De asemenea, Guccifer a compromis, în trecut, şi corespondenţa altor personalităţi politice ale lumii.

Prima „lovitură“ a lui Guccifer i-a vizat pe fostul preşedinte american George W.Bush şi pe membrii familiei sale. În luna februarie, o parte din corespondenţa electronică a acestora a fost dată publicităţii, alături de o listă confidenţială de adrese, numere de telefon, fotografii personale. Printre conturile care au fost sparte se numără şi cel al surorii lui George Bush Jr., Dorothy Bush Koch.

Unele emailuri conţineau informaţii privind starea de sănătate a lui George Bush Sr., care a fost spitalizat anul trecut.

În corespondenţa dată publicităţii s-au găsit şi fotografii pe care George W. Bush le-a trimis surorii sale şi care înfăţişau ultimele picturi la care acesta lucra, inclusiv autoportrete.

Picturile lui George W. Bush

Potrivit site-ului „The Smoking Gun“, care colaborează cu Guccifer, la acea dată el dezvăluia că a spart sute de conturi. Întrebat dacă este îngrijorat că ar putea fi anchetat de FBI, a răspuns că între el şi agenţi este „o veche hârjoneală“, iar „acesta este doar un alt capitol“.

În luna martie a acestui an, Guccifer a compromis contul lui Sidney Blumenthal, fost confident al lui Hillary Clinton, care a deţinut în trecut şi funcţia de consilier prezidenţial al lui Bill Clinton. Corespondenţa dată publicităţii conţinea informaţii confidenţiale referitoare la atacurile din 11 septembrie 2012, din Libia. Blumenthal i-a scris lui Hillary Clinton mai multe emailuri, pe teme de securitate naţională.

În acelaşi timp, două adrese IP ale acestuia au fost localizate în Rusia, deşi este puţin probabil ca hackerul să nu îşi ia măsuri de siguranţă. Pe de altă parte, un indiciu important, sugerează cei de la „The Smoking Gun“, a fost şi faptul că Guccifer le-a trimis documente şi jurnaliştilor ruşi, deşi pe lista celor care au primit informaţiile figurau mai ales americani.

Fostul premier britanic Tony Blair se află, de asemenea, pe lista „victimelor“ lui Guccifer, informaţiile privind prezenţa sa la o întâlnire secretă a celor mai puternici oameni din lume, „Bohemian Grove“, apărând într-un email trimis de către fostul jurnalist Andrew Knight lui Colin Powell. Knight îi transmitea, la acea dată, lui Powell că „Tony nu îşi cunoaşte priorităţile“, după ce Blair lipsise de la întrunire.

Colin Powell, ţintit a doua oară

Corespondenţa dintre Colin Powell şi Corina Creţu, europarlamentar PSD nu a fost primul atac pe care Guccifer l-a îndreptat spre fostul secretar de stat al SUA.

Pe 13 martie, site-ul „The Smoking Gun“ dezvăluia că Guccifer a dat publicităţii mai multe emailuri privind situaţia financiară a lui Powell, precum şi corespondenţa acestuia cu mai mulţi foşti oficiali americani, printre care fostul director CIA, George Tenet şi fostul ambasador american la ONU, John Negroponte.

Întrebat de cei de la „The Smoking Gun“ cum a reuşit să spargă contul lui Powell, Guccifer a răspuns că asemenea „detalii tehnice sunt irelevante“.

Printre victimele hackerului se numără şi foşti agenţi FBI, senatoarea Lisa Murkowski, dar şi persoane private care au avut diverse legături cu familia Rockefeller.

 Potrivit site-ului „The Smoking Gun“, Guccifer strânge informaţii pentru a deconspira mai multe comploturi în care ar fi implicate autorităţile americane.

„Răul conduce lumea asta nenorocită! Vă spun că, mâine, lumea asta va fi eliberată de illuminati sau nu va mai fi deloc!“, a declarat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite