Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul PSD Corina Creţu FOTO Mediafax
Europarlamentarul PSD Corina Creţu FOTO Mediafax

Europarlamentarul Corina Creţu a adresat, joi, o scrisoare deschisă Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României”, în cuprinsul căreia atrage atenţia cu privire la “atitudinile extremiste” ale eurodeputatului Laszlo Tokes.

“Eurodeputatul Tokes Laszlo a anunţat că, după marşul secuilor, vor urma alte acţiuni similare, chiar în Bucureşti sau, dacă va fi necesar, şi în capitala Uniunii Europene, la Bruxelles.Sub pretextul autonomiei teritoriale, proiectul separatist şi exclusivist, construit pe criterii etnice, promovat de domnul Tokes, merge mai departe, şi se pregăteşte o confruntare deschisă cu statul român şi majoritatea românească”, spune Corina Creţu în scrisoarea deschisă.

Totodată, ea adaugă că în declaraţiile făcute Laszlo Tokes este menţionat un “proiect periculos, în care, în numele minorităţii maghiare — care nu l-a mandatat în niciun fel pentru aşa ceva — acesta vrea să negocieze cu statul român apariţia unui teritoriu numit «Ţinutul Secuiesc», creat pe criterii etnice, care să se autoguverneze”.

Eurodeputatul PSD reaminteşte totodată că în România minoritatea maghiară este guvernată în judeţe şi localităţi de etnici maghiari, iar limba maghiară este folosită “nestingherit” în educaţie, cultură, administraţie, justiţie.

“Ameninţarea cu escaladarea acţiunilor de protest, de felul celei de săptămâna trecută, din Harghita şi Covasna, este inacceptabilă. Iar când ea vine din partea unui membru al Ordinului Naţional Steaua României, ea aduce atingere onoarei şi demnităţii naţiunii române, dar şi membrilor Ordinului. Aceste declaraţii sunt o piesă în plus în defavoarea domnului Laszlo Tokes, şi dovedesc temeinicia cererilor celor care au pus în mişcare dezbaterea despre retragerea Ordinului domnului Tokes”, arată Creţu.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” se va reuni în şedinţă, în data de 20 noiembrie, pentru a lua în discuţie cererea de ridicare a Ordinului Naţional „Steaua României” în cazul eurodeputatului Laszlo Tokes.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite