Corina Creţu: Ce am avertizat s-a întâmplat, Curtea de Justiţie a UE a condamnat România. Am vorbit acest lucru cu Viorica Dăncilă de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european, Corina Creţu, a declarat, vineri, că a avertizat asupra condamnării pe care România a primit-o de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri şi că a vorbit cu premierul Viorica Dăncilă de mai bine de un an despre acest subiect.

Ştiţi foarte bine că mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu este numai România avertizată. Suntem undeva pe la media Uniunii Europene. Ideea este că nu mai avem foarte mult timp, deci am repetat faptul că sunt conştientă că avem multe întârzieri şi datorită adoptării târzii a legislaţiei. Nu am pus nicio clipă toată întârzierile pe seama guvernelor. Dar, pe de altă parte, sigur că uneori sunt exasperată, dar nu numai în România ...dar de ritmul lent aşa cum spuneam mai ales în domeniul infrastructurii de transport", a declarat Corina Creţu.

Întrebată cum vede faptul că premierul Viorica Dăncilă încearcă să atragă investitori din Arabia în condiţiile în care România nu reuşeşte să atragă fonduri europene, comisarul european a precizat că este de părere că principala preocupare ar trebuie să fie aceea de a cheltui în primul rând banii care sunt gratuiţi, banii oferiţi de Uniunea Europeană prin proiecte. "Eu aş merge pentru accelerarea mai rapidă a cheltuirii banilor europeni şi a vorbi despre aceste parteneriate public-private pentru care statul va plăti, cetăţenii vor plăti după ce vom cheltui alocaţia pe care o avem. Avem miliarde de euro care aşteaptă la Bruxelles", a completat Creţu.

Comisarul european a precizat că a avertizat de mai bine de un an că ţara noastră va fi condamnată pentru nerepsectarea directivei privind depozitele de deşeuri.

"Din păcate, după cum vedeţi, ceea ce am avertizat că România va fi sancţionată de Curtea Europeană de Justiţie s-a întâmplat ieri (joi-n.r.). Eu am vorbit acest lucru cu dânsa (cu premierul Viorica Dăncilă- n.r.) de un an de zile. Dar este singura condiţionalitate exactă care nu a fost îndeplinită, aceea în domeniul mediilor şi a depozitării deşeurilor, nu văd nici progrese spectaculoase şi acest lucru mă doare pentru că într-adevăr eu sunt comisar european responsabil pentru 28 de state membre, dar este normal, nu este nimic anormal să îmi pese puţin mai mult de România. Este ţara din care provin şi este una din cele mai sărace ţări", a arătat Corina Creţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite