Cioloş l-a revocat pe Vlad Alexandrescu. Corina Şuteu, noua propunere pentru Ministerul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu, noua propunere pentru ministerul Culturii. FOTO Eduard Enea
Corina Şuteu, noua propunere pentru ministerul Culturii. FOTO Eduard Enea

Premierul Dacian Cioloş l-a revocat, marţi, pe Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi a propus-o pe Corina Şuteu pentru numirea în această funcţie. Noua propunere pentru minister a fost timp de şase ani director al ICR New York în perioada preşedinţiei lui Traian Băsescu.

„Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului preşedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în funcţia de ministru al Culturii a doamnei Corina Şuteu, în dorinţa de a continua procesul de reformă”, anunţă premierul Cioloş într-o declaraţie de presă.

Cine e Corina Şuteu

Corina Şuteu este expert în politici culturale şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012. În luna ianuarie, a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură.

Corina Şuteu s-a implicat în numeroase proiecte culturale, "Bucureşti - Capitală Europeană a Culturii 2021" fiind unul dintre ele. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fiind la bază critic de teatru, iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998, Corina Şuteu a fondat asociaţia ECUMEST, iar în perioada 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe", potrivit News.ro

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi-a anunţat, miercuri, demisia din funcţia pe care o deţinea, din cauza scandalului de la Operă, şi anunţa că reformele începute de el sunt ameninţate de „forţe retrograde“. Sâmbătă, la trei zile după demisie, în presă a apărut o scrisoare deschisă trimisă Grupului pentru Dialog Social (GDS) în care acesta susţinea  că asupra sa au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern. „Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici“, a precizat fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o scrisoare adresată Grupului pentru Dialog Social, nedestinată publicului larg.

„Adversitatea rece a unor miniştri“

În depeşa pentru GDS, acesta a mărturisit, fără a da nume cu subiect şi predicat, cum  alţi colegi s-au transformat în adversari pentru că, spre deosebire de ei,  nu răspundea unor comenzi politici şi încerca rezolvarea unor situaţii sensibile, precum retragerea imediată a titlurilor de doctor pentru demnitarii care au plagiat. „Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare», condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi“, mai afirma Vlad Alexandrescu.

După ce scrisoarea pentru GDS a ajuns în presă, Alexandrescu a venit, imediat, cu o precizare în care sublinia că nu dorea ca întreaga lume să ştie de ceea ce se petrece în anumite instituţii publice, informaţiile fiind destinate doar membrilor GDS. Nimic despre retragerea vreunei acuzaţii lansate la adresa Guvernului din care a făcut parte.  

Cioloş: „Viaţa merge înainte. Reformele continuă“

Gestul lui Alexandrescu a fost taxat de premierul Dacian Cioloş. Liderul de la Palatul Victoria a spus că „e păcat“ că fostul ministru al Culturii  a ales să îşi termine astfel scurtul mandat. Adică, înainte de a părăsi fotoliul de ministru, să agite apele în cadrul instituţiei guvernamentale prin acuze la adresa alor colegi.  De asemenea, Cioloş s-a declarat nemulţumit că în loc să vină să-i comunice problemele, a ales varianta prezentării lor în presă. „E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în Guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge inainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii“, a scris Cioloş pe contul de Facebook, ironizând, subtil, faptul că Alexandrescu a tot vorbit de reformele pe care le face la Cultură.

Internauţii l-au criticat pe Cioloş pentru acceptarea demisiei lui Alexandrescu şi i-au cerut identificarea oamenilor care fac presiuni asupra colegilor din Guvern. Mai mult, s-a cerut retragerea sprijinului pentru miniştrii de la Educaţie şi Interne, Adrian Curaj, respectiv Petre Tobă.

Fără a da socoteală contestarilor din mediul online, premierul a anunţat şi că, marţi, îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu şi noua propunere pentru portofoliul Culturii, căruia îi va cere continuarea reformelor. „Îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu“, a subliniat Dacian Cioloş. Două nume au fost vehiculate pentru preluarea portofoliului, actorul George Ivaşcu şi Corina Şuteu, secretar de stat în Ministerul Culturii. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite