Corespondenţă din SUA. Ce a spus Trump despre vize, lupta anticorupţie şi o posibila vizită în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La întâlnirea de la Casa Alba, Donald Trump l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru suportul dat luptei anticorupţie din România. “Face o treabă grozavă”, a spus Trump despre Iohannis. Liderul american a admis ca e posibil sa viziteze România şi a ocolit subiectul ridicării vizelor pentru romani. La insistentele unei jurnaliste din România pe subiectul Visa Waiver, Trump a răspuns caustic: “Îti place ţie ideea?”

UPDATE Preşedintele SUA Donald Trump i-a oferit lui Klaus Iohannis o şapcă cu sloganul Make România great again - Să facem România mare din nou! În 2016, Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale cu sloganul Make America great again. Klaus Iohannis i-a ofeit omologului american un stilou.

UPDATE Preşedinţii Donald Trump şi Klaus Iohannis au adoptat o declaraţie comună în care au vorbit  de întărirea Parteneriatului Strategic, opoziţia la Nord Stream 2, precum şi paşii făcuţi pentru primirea României în Visa Waiver.

UPDATE Casa Albă a dat un comunicat referitor la întâlnirea între Klaus Iohannis şi Donald Trump. „Viitorul relaţiei României cu Statele Unite este unul foarte, foare bun“, a declarat preşedintele american. De asemenea, potrivit comunicatului, Donald Trump a spus că va sprijini România pentru a intra în Programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă eliminarea vizelor pentru români 

UPDATE Donald Trump: Mi-ar plăcea sa vin in România, vom discuta când. Preşedintele Iohannis face o treaba foarte buna, avem o relaţie grozava cu România. Vom discuta despre vize. Cred că Iohannis este un om care poate rezolva problema corupţiei din România şi din câte am auzit s-au făcut paşi mari. Am auzit că aţi făcut progrese uriaşe.

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă unde a fost primit de Donald Trump. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump vor adopta o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor dintre cele doua ţări, potrivit unor surse oficiale.


Din perspectiva preşedintelui Klaus Iohannis, problema vizelor reprezintă miza discuţiei cu Donald Trump, în contextul în care se apropie campania pentru alegerile prezidenţiale, deci subiectul ar putea conta electoral. ”Se va face un pas în faţă pentru ridcarea vizelor“, susţin surse diplomatice pentru Adevărul

„Doresc să pun situaţia pe masă. Lucrurile trebuie să se mişte“, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la o întâlnire cu jurnaliştii, înainte de a pleca peste Ocean. Însă dincolo de discuţia politică dintre Iohannis şi Trump, Congresul SUA trebuie să decidă includerea României în programul Visa Waiver. În urmă cu doi ani, la precedenta vizită în SUA, Klaus Iohannis a avut mai multe întâlniri în Congres, unde a primit asigurări din partea senatorilor şi a membrilor Camerei Reprezentanţilor că vizele pentru România vor fi ridicate. 

Pe partea energetică, România este interesată de investiţiile SUA în regiunea Mării Negre. Discuţia vine în contextul în care mai multe surse politice susţin că ExxonMobil ar vrea să renunţe la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, principala problemă fiind OUG 114.

Discuţie de o oră şi jumătate

De la ora 21.00, sunt programate convorbiri tete-à-tête între cei doi lideri, în Biroul Oval, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegaţiilor, la Cabinet Room. La ora 22.30 (ora României) vizita este programată să se încheie, cei doi lideri luându-şi rămas bun. Deocamdată, nu e anunţată nicio declaraţie de presă comună sau conferinţa de presă, însă programul mai poate suferi modificări în ultima clipă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite