Corespondenţă din SUA. Ce nu s-a văzut la TV de la sesiunea ONU: politicieni care cad în genunchi, prezenţe exotice şi consilieri care le cară apa şefilor

Corespondenţă din SUA. Ce nu s-a văzut la TV de la sesiunea ONU: politicieni care cad în genunchi, prezenţe exotice şi consilieri care le cară apa şefilor

Politică făcută în genunchi

Sesiunea Adunării Generale a ONU a fost nu doar momentul în care unele state au avertizat asupra problemelor ţării lor şi securităţii mondiale, ci şi momentul în care delegaţii au arătat că penibilul de situaţie poate exista şi la cel mai înalt nivel.

Ştiri pe aceeaşi temă

O parte a liderilor care au participat la sesiunea Adunării Generale a ONU au profitat de discursurile din plen pentru a lansa mesaje puternice în ceea ce priveşte teme de actualitate - securitate internaţională şi migraţie -, în timp ce alţii au mers la tribună şi au vorbit zeci de minute doar pentru a bifa câteva poze de la tribună. 
 
De exemplu, preşedintele SUA, Donald Trump, a atras atenţia că ţara sa va „distruge total“ Coreea de Nord, dacă liderul de la Phenian continuă  teste cu rachete.  „Omul-rachetă se află într-o misiune sinucigaşă pentru el şi pentru regimul său“, a spus Trump, subliniind că programul nuclear al regimului nord-coreean „ameninţă întreaga lume cu o pierdere inimaginabilă de vieţi omeneşti“. Discursul său a fost ascultat de o sală arhiplină de şefi de stat şi delegaţiile lor. 

Protestele de sezon

Protestanții strânși în fața ONU i-au avut drept ținte ale mesajului lor pe lideri ca Erdogan, căruia i s-a cerut plecarea de îndată din SUA, sau autoritățile chineze, acuzate de persecutare a opozanților politici. Nici Donald Trump nu a fost uitat, fiind făcut rasist de protestatari.

 
Un alt şef de stat care deţine poziţia de membru al Consiliului de Securitate al ONU, Emmanuel Macron, s-a lansat într-un atac dur la adresa lui Bashar al-Assad, „un criminal care trebuie judeca“t, potrivit spuselor preşedintelui Franţei. Nemulţumiri a avut şi preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, cel care a avertizat că referendumul pentru independenţa Kurdistaului „poate genera noi conflicte“ şi le-a bătut obrazul liderilor europeni şi Uniunii Europene că nu-l sprijină în ceea ce priveşte ajutoarele pentru refugiaţii sirieni şi irakieni. 
 
Nu în ultimul rând, liderul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, a atras şi el atenţia asupra unui lucru: „Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o ameninţare serioasă“, a subliniat preşedintele României, cu referire la situaţia din Ucraina şi ameninţarea pe care o reprezintă Moscova  
 
Cu toate acestea, numeroase delegaţii au avut o abordare mai relaxată a reuniunii de la ONU. Sala de plen unde s-au ţinut şi discursurile a fost mai mult goală, la fel ca şi o sală similară, unde erau ţinuţi jurnaliştii pentru a trimite materialele în redacţii.

În această sală de plen s-a putut observa cum membri ai delegaţiei îngenunchează, la propriu, în faţa liderului de delegaţie, pe lânga faptul că nu aveau încălţăminte.   
 
Între amuzament şi ridicol a fost şi modul cum se comporta şeful de protocol al preşedintelui din Malawi, un ofiţer cu multe decoraţii, transformat nu doar în cărător al mapei prezidenţiale, ci şi al sticlei de apă a preşedintelui. Acesta saluta milităreşte după fiecare solicitare venită din partea preşedintelui său. Bizar e şi faptul e că majoritatea oficialilor aveau un şef de protocol civil.
Preşedintele statului Malawi şi şeful său de protocol, la un eveniment al UN, anterior discursului din plen. FOTO Captură Youtube
 
Şi spectatorii din sala de plen păreau de multe ori desprinşi de multe ori de la un carnaval, din moment ce însoţitorii din diferite state optaseră pentru costume tradiţionale, în locul unei ţinute care să se potrivească pentru un asemenea eveniment. 
   
 
citeste totul despre: