Corespondenţa din SUA. Iohannis, la HeForShe: Până în 2020, 70% din instituţiile publice vor avea experţi în egalitatea de gen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis la evenimentul HeForShe. FOTO Radu Eremia
Preşedintele Klaus Iohannis la evenimentul HeForShe. FOTO Radu Eremia

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la HeForShe, eveniment iniţiat de UN Women, că România a creat o nouă profesie pentru încurajarea politicilor privind egalitatea de gen, până în 2020 urmând ca 70% din instituţiile publice să aibă experţi pe acest domeniu.

„În România, suntem pe deplin angajaţi în susţinerea unei abordări integratoare a egalităţii de gen (gender mainstreaming) ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalităţii de gen şi ca un instrument puternic de protecţie şi sprijin pentru victimele violenţei domestice. S-au înregistrat progrese semnificative începând cu anul 2015, atunci când am acceptat rolul de campion IMPACT HeForShe. Aşadar, permiteţi-mi să vorbesc despre o iniţiativă concretă, care cred că a avut un impact pozitiv şi va genera efecte în anii următori. Mă refer aici la unul dintre Angajamentele de Impact ale României, şi anume crearea unei noi profesii, cea de expert în egalitatea de gen“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat faptul că instruirea specialiştilor în acest domeniu e orientat către prevenirea şi combaterea violenţei domestice.  

Şeful statului făcut mai multe clarificări despre domeniile unde s-ar aplica o asemenea profesie în viitorul apropiat.„Această profesie vizează toţi actorii implicaţi în elaborarea şi implementarea politicilor publice şi se aplică tuturor sectoarelor publice care joacă un rol în asigurarea unei abordări integratoare active a egalităţii de gen (gender mainstreaming) - asistenţă socială, poliţie, justiţie, controlul frontierelor, jandarmerie, personal penitenciar. Până în prezent, au fost pregătiţi peste 1.100 de experţi în egalitate de şanse, care lucrează cu administraţia publică locală şi centrală. Până în 2020, 70% dintre instituţiile publice naţionale şi locale din România vor avea experţi şi specialişti în egalitatea de gen“, a explicat liderul de la Palatul Cotroceni. 

De asemenea, Iohannis a anunţat că instituţia pe care o reprezintă, dar şi altele, lucrează în prezent la o nouă Strategie naţională de promovare a egalităţii de gen şi de prevenirea şi combatere a violenţei domestice, pentru perioada 2018-2021, precum şi la planul operaţional de acţiune.

Conferinţa de la Bucureşti

Nu în ultimul rând, şeful de stat a menţionat faptul că în luna noiembrie, sub patronajul său va fi organizată o conferinţă pe teme de antreprenoriat şi capacitarea economică a femeilor, la Bucureşti, împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

„Această conferinţă va reprezenta o oportunitate pentru 400 de femei de afaceri francofone din 80 de ţări din întreaga lume de a se implica în dezbatere şi de a împărtăşi experienţe şi bune practici. Ca urmare a acestui eveniment, va fi creată o reţea-platformă, care să permită participanţilor să continue dezbaterile începute la Bucureşti“, a conchis Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite