Corespondenţă din SUA, Iohannis, în discursul de la ONU: Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o ameninţare serioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis, în timpul discursului principal de la sesiunea Adunării Generale a ONU. FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis, în timpul discursului principal de la sesiunea Adunării Generale a ONU. FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul susţinut în cadrul Adunării Generale a ONU, că, în continuare, conflictele din regiunea Mării Negre rămân „o ameninţare serioasă“ pentru România şi ţările din jur, subliniind în acelaşi timp că societatea contemporană se confruntă mai multe probleme, cum sunt terorismul sau migraţia.

„Continuăm să fim preocupaţi de evoluţiile din domeniul securităţii din regiunea noastră, dar şi din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o ameninţare serioasă. Suntem încă martori ai unor acţiuni întreprinse în detrimentul principiilor şi normelor dreptului internaţional. Proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională şi a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice. De aceea, comunitatea internaţională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii şi să abordeze aceste conflicte în mod decisiv“, a declarat Klaus Iohannis în discursul său de la tribuna Adunării Generale a ONU. 

Mai mult, acesta a punctat. „România a atras constant atenţia asupra nevoii de întărire a cooperării ONU cu organizaţiile regionale şi subregionale. Ca atare, în 2005, am susţinut o primă Rezoluţie în acest sens, din poziţia noastră de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, în 2005“, a completat şeful statului. 

Klaus Iohannis la ONU FOTO Presidency.ro

FOTO presidency.ro

Liderul de la Palatul Cotroceni a punctat şi faptul că România susţine în continuarea înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru combaterea terorismului. „Pledăm cu fermitate pentru modernizarea şi creşterea eficacităţii operaţiunilor de pace. Susţinem demersurile Secretarului General de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorităţi: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului şi a Secretariatului, cu scopul creşterii eficienţei ONU. Totodată, ţara noastră salută reforma mecanismelor ONU de luptă împotriva terorismului şi demersurile ONU de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de prevenţie. Cum nicio ţară nu poate lupta singură împotriva acestui teribil flagel, avem toată încrederea că nou înfiinţatul Birou al Naţiunilor Unite de luptă împotriva terorismului va duce la  creşterea eficienţei noastre în combaterea terorismului în toate formele şi manifestările sale. În acest sens, România îşi menţine angajamentul faţă de iniţiativa comună cu Spania pentru posibila înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului“, a precizat Iohannis.

România, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU

Nu în ultimul rând, şeful statului a pledat pentru susţinerea cât mai largă a României pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Securitate al ONU în mandatul 2020-2021.

„România ar fi onorată să îşi aducă din nou contribuţia la activitatea Consiliului de Securitate. Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a ţării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace şi securitate şi de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare şi justiţie. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onoraţi să ne implicăm şi mai mult în avansarea proiectelor noastre comune şi a Organizaţiei în ansamblu“, a conchis Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite