Corespondenţă din SUA. Culisele întâlnirii dintre Joe Biden şi Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi George Maior pe o parte a mesei, Joe Biden, de cealaltă parte Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis şi George Maior pe o parte a mesei, Joe Biden, de cealaltă parte Foto: Presidency.ro

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, s-a arătat mulţumit de faza în care a ajuns lupta anticorupţie din România şi a salutat faptul că ţara noastră nu este atât de dependentă energetic de Rusia, la fel ca alte state din zonă. Relaţia dintre Biden şi Iohannis va fi de acum înainte una directă, pe o linie telefonică scurtă, nu prin intermediul ambasadelor. Iohannis l-a invitat pe vicepreşedintele Americii, în toamnă, la Bucureşti.

Klaus Iohannis a fost primit, luni seara (ora României), la Casa Albă, de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Deşi cele două părţi conveniseră ca discuţia să se întindă pe parcursul a 60 de minute, întâlnirea dintre Biden şi Iohannis s-a prelungit cu încă 10 minute, detaliu ce arată că la Washington s-au dezbătut câteva subiecte cu greutate. De altfel, concluziile întrevederii, anunţate mai întâi de preşedintele Iohannis, printr-o declaraţie de presă susţinută la Ambasada României în SUA, dar şi poziţia lui Joe Biden, prezentată oficial tot de Adminsitraţia Prezidenţială de la Bucureşti, arată că agenda discuţiilor a fost încărcată. Temele au fost împărţite între problemele interne ale României şi chestiuni ce ţin de politica externă, dar la care noi suntem direct racordaţi. “O întâlnire foarte bună, foarte caldă”, a fost caracterizarea în două cuvinte a preşedintelui Iohannis.

Sub umbrela Parteneriatului Strategic, cei doi lideri politici au discutat mai întâi despre lupta anticorupţie. “Vicepreşedintele Biden şi-a exprimat mulţumirea faţă de mersul lucrurilor în domeniul combaterii corupţiei, şi-a exprimat încrederea în continuarea acestui demers”, a spus şeful statului, totuşi fără a oferi amănunte ce ţin de miezul problemei. De partea cealaltă, Joe Biden a arătat că-şi doreşte o legătură şi mai strânsă între SUA şi România, anunţând că de astăzi înainte va comunica direct cu preşedintele Iohannis, la telefon, şi mai puţin pe calea oficială, prin intermediul Ambasadei, după cum susţine Adminsitraţia Prezidenţială.

“România stă bine la interconectare energetică”
Apoi, mai degrabă ca analiză geopolitică, dar cu trimitere concretă la ţara noastră, vicepreşedintele SUA a apreciat că România stă bine la capitolul luptă împotriva corupţiei şi independenţă energetică. “Există două instrumente noi în relaţiile internaţionale: corupţia şi interconectarea energetică. Pe aceste două chestiune Românai stă bine. România este mai liberă în ceea ce priveşte energia, inclusiv interconectarea energetică”, a susţinut Joe Biden la întâlnirea cu Iohannis, în contextul în care Rusia îşi exercită influenţa în Europa mizând pe rezervele de gaze naturale. A fost pentru a doua oară pe parcursul vizitei în SUA când delegaţia României a abordat subiectul securităţii energetice cu oficialii americani. Pe această temă au discutat mai pe larg, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA. La capitolul securitate, Joe Biden a salautat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru Armată.

Pe lângă aceste subiecte, cei doi lideri au mai abordat problema imigraţiei, dar şi delicatul subiect ce ţine de Republica Moldova, în  condiţiile în care criza politică de la Chişinău pare fără sfârşit. Discuţia dintre Klaus Iohannis şi Joe Biden s-a terminat cu invitaţia lansată de şeful statului pentru vicepreşedintele Americii de a participa la "minisummit-ul ONU" pe care România îl organizează în toamnă la Bucureşti. “În concluzie o întâlnire foarte bună, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranţă, poate să ne bucure”, a apreciat şeful statului.

Dineu cu Obama

Întâlnirea cu Joe Biden a fost cel mai important eveniment de pe agenda vizitei lui Klaus Iohannis în SUA, chiar dacă, tot ieri, şeful statului s-a întreţinut şi cu Barack Obama, la un dineu oferit de preşedintele SUA cu ocazia summitului ONU desfăşurat la New York. Însă întâlnirea nu a fost una bilaterală, tete-a-tete, ci una la care au participat toţi şefii de stat şi de guvern aflaţi la Adunarea Generală a ONU.

Astăzi, de la ora 18.00 ( ora României), preşedintele Iohannis va susţine intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU, cel mai important eveniment din marja summit-ului NATO. Apoi, şeful statului va participa la un summit secundar, al "Liderilor pentru Contracararea ISIS şi a Extremismului Violent", găzduit de preşedintele SUA, Barack Obama. Astăzi este ultima zi din vizita preşedintelui Klaus Ioahnnis în SUA.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite