Corespondenţă de la Sibiu. PSD, umilit de propria familie politică. Socialiştii europeni au refuzat să se întâlnească cu Dăncilă şi cu Dragnea la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Frans Timmermans
Liviu Dragnea şi Frans Timmermans

Liderii socialişti, în frunte cu Frans Timmermans, prezenţi la Sibiu cu ocazia summitului european, se reunesc în această dimineaţă, într-o şedinţă informală, pentru a discuta despre alegerile europarlamentare. Deşi se află în România, ţară cu guvern socialist, liderii stângii europene au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, în ciuda insistenţelor premierului român, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

Pe lângă cei cinci premieri socialişti care participă la reuniunea informală a Consiliului European (Spania, Portugalia, Suedia, Slovacia şi Malta), la Sibiu e prezent şi prim-vicepreşdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care nu va participa la summit, ci doar la discuţia cu colegii săi din aceeaşi familie politică. Calitatea de membru al Comisiei Europene nu-i oferă lui Timmermans dreptul de a participa la şedinţele Consiliului European, reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE. 

Deşi România e printre puţinele ţări (şase la număr) cu guvern socialist, liderii de stânga din UE au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi cu premierul Viorica Dăncilă. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Viorica Dăncilă a insistat să fixeze o întâlnire cu socialiştii europeni, însă a primit răspuns negativ. Cât despre Liviu Dragnea, acesta va fi prezent la marele miting PSD din Iaşi chiar în timp ce liderii de stânga vor discuta la Sibiu despre strategia pentru alegerile europarlamentare. 

În luna aprilie, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, a anunţat că ”liderii PES consideră îngheţate relaţiile cu PSD” până când guvernul României îşi clarifică angajamentul faţă de statul de drept şi urmează recomandările Comisiei Europene. Mai mult, Stanişev preciza că apartenenţa PSD la familia socialiştilor europeni va fi discutată în iunie, la viitoarea întâlnire a conducerii PSD. Până în iunie, PES nu va mai organiza nici un eveniment împreună cu PSD, mai anunţa Stanişev în comunicatul oficial postat pe site-ul PES.

Miercuri seara, Frans Timmermans a vorbit pentru câteva minute cu jurnaliştii în centrul Sibiului. ”E ca într-un basm când păşeşti aici, e ca istoria Uniunii Europene în stradă. E frumos”, a spus Timmermans despre oraş. 

De ce nu participă Viorica Dăncilă la Summitul de la Sibiu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite