Corespondenţă. Liderii europeni, baie de mulţime la Sibiu. Iohannis: „Este cel mai emoţionant moment din întregul summit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merkel, baie de mulţime la Sibiu FOTO Inquam
Merkel, baie de mulţime la Sibiu FOTO Inquam

Liderii europeni, printre care Angela Merkel, Emanuel Macron, Donald Tusk (preşedintele Consiliului European), Jean-Claude Juncker (preşedintele Comisiei Europene) şi Antonio Tajani (preşedintele Parlmaentului European), participă joi la Summitul informal al Consiliului European. Gazda evenimentului e preşedintele Klaus Iohannis. Liderii PSD Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au fost umiliţi de propria familie politică.

GALERIE FOTO

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări cele mai importante momente ale zilei.

UPDATE Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii UE au ieşit în Piaţa Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie. A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30.

După fotografia de familie şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au făcut o baie de mulţime. Oamenii strânşi în Piaţa Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedaţi rezistaţi” şi au aplaudat. De asemenea, mulţimea a strigat şi numele preşedintelui Klaus Iohannis.

„E un semn foarte frumos din partea sibienilor că au venit. E total spontan. Liderii au simţit căldura românilor. Este cel mai emoţionant moment din întregul summit“, a spus Iohannis. 

 Liderii europeni, baie de mulţime la Sibiu 

Premierul Spaniei Pedro Sánchez şi cancelarul Austriei Sebastian Kurz, pe covorul roşu de la Sibiu. 

Premierul Spaniei Pedro Sánchez şi cancelarul Austriei Sebastian Kurz la Sibiu FOTO Sebastian Zachmann

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a reiterat, la Sibiu, că nu îl susţine pe Manfred Weber pentru preşedinţia Comisiei Europene: „Avem nevoie de un preşedinte care să susţină unitatea Uniunii Europene, cum ar fi solidaritatea, democraţia“.

UPDATE Şi Emmanuel Macron a fost întâmpinat cu aplauze, iar preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut o baie de mulţime.

Macron, spune că la summitul de la Sibiu vede trei teme importante de discuţii, acestea fiind climatul, precizând că trebuie reduse emisiile de carbon până în 2050, protecţia frontierelor Europei şi un model de creştere a Europei din punct de vedere economic şi social.

Emmanuel Macron la Sibiu

UPDATE Angela Merkel, cancelarul german, a fost aplaudată de sibienii prezenţi în Piaţă. „Frau Merkel”, au strigat românii. Cancelarul s-a întors şi i-a salutat.

Ea a declarat că este un fapt simbolic că liderii europeni se întâlnesc la Sibiu, de Ziua Europei, în timpul Preşedinţiei României şi a spus că se va discuta despre agenda strategică a Uniunii Europene.

„Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei. După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne intresează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene", a spus Angela Merkel, la sosirea la summitul de la Sibiu.

Merkel la summitul de la Sibiu

UPDATE Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu aplauze în faţa Primăriei din Sibiu, oamenii scandându-i numele. 

Iohannis, despre aderarea României la spaţiun Schengen: „Această discuţie am pus-o de nenumărate ori şi azi va fi discutat Schengen. Avem politicieni care au arătat Europei că nu avem numai o faţă frumoasă. Avem politicieni care atacă justiţia şi instituţiile europene", a declarat Klaus Iohannis, înainte de summit-ul de la Sibiu.

„Din păcate, în loc să mergem mai departe şi să fim acceptaţi cu totul în Schengen au apărut acele discuţii despre statul de drept. Românii îşi doresc să fie europene. Pot să vă promit că peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV", a explicat şeful statului.

Întrebat şi dacă va participa la mitingurile PNL de susţinere a referendumului, Iohannis a răspuns afirmativ: „Voi participa la mitinguri pentru a face cunoscut referendumul”.

Klaus Iohannis Foto Sebastian Zachmann

UPDATE Klaus Iohannis, înainte de reuniunea PPE: Este un moment cu totul special pentru mine să deschid summitul PPE, cu doar câteva ore înainte de începerea Consiliului European. Vom discuta azi ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi şi despre ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect de succes înainte. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 mai, Ziua Europei. Dimensiunea summitului este fără precedent pentru ţara noastră. După 30 de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, în România. Alegerile europene sunt despre a rămâne uniţi şi solidari. Am asistat la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare lideri politici care vor să se situeze deasupra legii. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetăţenilor că nu e o chestiune de retorică, ci depinde viaţa de zi cu zi. Dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are de suferit. România este o ţară profund europeană şi aşa va rămâne şi în viitor. Pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum. Este un vot pentru viitorul european al României. 

UPDATE Declaraţia comună a liderilor europeni despre viitorul UE ar putea conţine 10 puncte, susţin surse politice pentru Adevărul. 

UPDATE Iniţial, summitul de la Sibiu era dedicat ieşirii Marii Britanii din UE, însă, între timp, BREXIT-ul a fost amânat. Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească UE pe 29 martie. Astfel, liderii europeni vor dezbate în Transilvania teme ce ţin de viitorul UE, în contextul alegerilor europarlamentare din 26 mai. Consiliului European va adopta o declaraţie politică comună despre poziţionarea UE în viitorii 5 ani.

Câţiva oameni susţin la Sibiu unirea României cu Republica Moldova

Câţiva oameni sustin la Sibiu unirea României cu rep Moldova foto sebastian zachmann

UPDATE În paralel cu reuniunea PPE, liderii socialişti europeni se întâlnesc, pentru o discuţie informală, într-un hotel din Sibiu. Deşi se află în România, socialiştii europeni au refuzat să se întâlnească cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, susţin surse politice pentru Adevărul. 

UPDATE Klaus Iohannis participă de dimineaţă, înainte de Consiliul European, la reuniunea liderilor PPE, alături de Angela Merkel ( cancelarul Germaniei), Jean-Claude Juncker ( preşedintele Comisiei Europene), Donald Tusk (preşedintele Consiliului European) şi Manfred Weber (candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene). De la reuniunea PPE lipseşte premierul maghiar Viktor Orban, care a ajuns în această dimineaţă la Sibiu, însă este izolat de propria familie politică, ca urmare a asaltului dat la adresa statului de drept în Ungaria. 

  • Ora 10.00. Participarea preşdintelui Klaus Iohannis la Summitul Partidului Popular European, unde va fi prezent şi Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
  • Ora 12.00 Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
  • 12:30 Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. 
  • 13:15 Fotografie de familie, Piaţa Mare, Sibiu.
  • 13:30 Dejun de lucru al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Muzeul Brukenthal, Sibiu. 
  • 15:30 A doua sesiune de lucru. 
  • 18:00 Conferinţă de presă comună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Guvernul deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, însă premierul Viorica Dăncila nu va participa la Summitul de la Sibiu. Motivul: liderii europeni se reunesc în cadrul Consiliului European, o altă instituţie, unde România e reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit cutumei diplomatice, Viorica Dăncilă nu a putut fi invitată oficial. Premierul ar fi putut participa doar ca turist.

Liderii socialişti, în frunte cu Frans Timmermans, prezenţi la Sibiu cu ocazia summitului european, se reunesc în această dimineaţă, într-o şedinţă informală, pentru a discuta despre alegerile europarlamentare. Deşi se află în România, ţară cu guvern socialist, liderii stângii europene au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, în ciuda insistenţelor premierului român, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

Forţele de ordine au pregătit cu mare atenţie Summit-ul liderilor europeni de la Sibiu încercând să nu lase breşe de securitate care ar putea pune în pericol buna desfăşurare a evenimentului. Concret, toate măsurile de securitate au fost stabilite şi puse în practică de Comitetul Interministerial pentru Securitate „ROMÂNIA-UE 2019“  format din Ministerul Apărării, cel al Internelor, SRI, STS, SIE şi SPP.

Azi, de Ziua Europei, 21 de şefi de stat din UE au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019. ”Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată”, este titlul Apelului. „Europa noastră unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea vă invităm să vă exercitaţi dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot”, susţin semnatarii. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite