Corespondenţă. Ce şanse sunt ca SUA să ridice vizele pentru români după vizita lui Iohannis la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Includerea României în programul Visa Waiver ţine în primul rând de rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români, care în prezent e de 10% şi ar trebui să coboare până la 2%. După întâlnirea cu Klaus Iohannis, preşedintele SUA va face lobby pentru România, însă decizia aparţine Congresului american, unde republicanii lui Donald Trump controlează doar Senatul, nu şi Camera Reprezentanţilor. În tabloul negocierilor intră şi UE.

„Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA”, se arată în declaraţia comună adoptată de  Donald Trump şi Klaus Iohannis la Casa Albă. La conferinţa de presă, preşedintele SUA a ocolit subiectul ridicării vizelor. La insistenţele unei jurnaliste din România pe subiectul Visa Waiver, Trump a răspuns caustic: “Îti place ţie idea, nu?”.

Decizia ridicării vizelor aparţine exclusiv Congresului american, unde Partidul Republican are majoritate în Senat, nu şi în Camera Reprezentanţilor – for dominat de către democraţi. Aşadar, dincolo de susţinerea politică angajată de Donald Trump, ridicarea vizelor e blocată de majoritatea parlamentară.  „Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană împreună cu specialiştii noştri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte”, a spus Iohannis. 

Însă discuţiile tehnice se lovesc de cifre. România înregistrează o rată de refuz de 10% pentru cetăţenii care solicită vize pentru America. Pentru a deveni eligibilă în programul Visa Waver, procentul de refuz trebuie să coboare spre 2%. De asemenea, procentul românilor care nu se mai întorc în ţară după expirarea vizelor trebuie să fie tot sub 2%, însă la acest capitol nu sunt probleme, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

Presiunea UE

În urmă cu doi ani, la precedenta vizită în SUA, Klaus Iohannis a avut mai multe întâlniri în Congres, unde a primit asigurări din partea senatorilor şi a membrilor Camerei Reprezentanţilor că vizele pentru România vor fi ridicate. De asemenea, ambasadorul României în SUA, George Maior a avut peste 100 de întâlniri cu membri ai Congresului american. ”Orice idee de relaxare a condiţiilor pentru vize e complicată pentru că în Congres deciziile se iau greu“, a declarat politologul Remus Ştefureac, fost consilier al ambasadorului George Maior, în cadrul unui interviu la „Adevărul Live“.

În plus, există şi presiunea UE. În urmă cu trei ani, Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru cele cinci ţări UE care au regim diferenţiat faţă de restul statelor comunitare: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România. Conform tratatelor UE, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. Numai că SUA a refuzat solicitarea Bruxelles-ului. Drept răspuns, UE a anunţat că din 2021 cetăţenii americani vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen.

Un studiu sociolog desfăşurat de INSCOP Research şi The Polling Company arată că majoritatea americanilor ar fi de acord ca statele aliate ale SUA să fie incluse în Programul Visa Waiver. Americanii au o opinie bine definită. În opinia lor, acest drept ar trebui acordat cetăţenilor din anumite ţări care: sprijină politicile SUA în lume (60%), sprijină eforturile SUA în lupta împotriva terorismului cu trupe în teatrele de operaţiuni (57%), care au o rată scăzută de depăşire a perioadei de şedere în SUA (51%) şi care nu sunt o sursă majoră de imigraţie ilegală (50%).

Te-ar putea interesa şi:

Cadoul lui Trump pentru Iohannis: o şapcă cu mesajul „Make Romania great again“. Ce i-a oferit Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite