Corespondenţă de la Paris: Francezii l-au tratat pe Iohannis cu gafe de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Hollande, preşedintele Franţei, şi omologul său român, Klaus Iohannis
Francois Hollande, preşedintele Franţei, şi omologul său român, Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi, la Paris, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, în prima sa vizită bilaterală de la preluarea mandatului. Delegaţia franceză a făcut o gafă de protocol care l-a enervat pe calmul Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit ieri, la Palatul Elysee, de omologul său francez, Francois Hollande, în prima vizită bilaterală a lui Iohannis de când a devenit şeful statului. Până acum,  Iohannis s-a mai întâlnit cu Hollande, la Paris, după atentatul terorist de la Charlie Hebdo, însă nu a fost o vizită oficială, ci doar un mesaj de susţinere.

Însă turneul de vizite externe a început cu stângul pentru Klaus Iohannis, după ce delegaţia franceză a făcut două gafe de protocol impardonabile. Şeful statului a fost aşteptat la scara avionului de ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, şi de SPP-iştii francezi.  După salutul oficial, Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen, s-a îndreptat spre maşină, unde, înainte de a se urca, trebuia să mai aştepte câteva minute în picioare. În jurul său, aşa cum cere protocolul, erau numai ofiţeri francezi, însă niciunul nu a însoţit-o pe Carmen Iohannis spre portiera din partea opusă a maşinii, aşa că prima-doamnă a României a trebuit să ocolească singură limuzina.

Imediat, a urmat a doua gafă a delegaţiei franceze. În timp ce stătea în picioare lângă maşină,  Iohannis şi-a dat jos paltonul. S-a uitat în stânga, apoi în dreapta, către ofiţerul SPP francez care trebuia să-i ia imediat haina, însă acesta n-a reacţionat. Aşa că Iohannis şi-a pierdut calmul imperturbabil şi, nervos, şi-a aruncat haina pe plafonul maşinii. Imediat a intervenit Lucian Pahonţu, şeful SPP-ului românesc, care i-a ridicat haina preşedintelui şi a pus-o în braţele altui ofiţer. Conform protocolului, orice şef de stat este întâmpinat de un aghiotant al ţării-gazdă (ofiţer SPP), care trebuie să-l conducă pe demnitar, să-i preia  mapa sau haina, lucru care nu s-a întâmplat la Paris. Gafa a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât s-a petrecut într-o ţară care a ridicat protocolul aproape la rang de artă.


Momentul în care preşedintele Klaus Iohannis îşi aruncă paltonul Captură FOTO

De la aeroport, Iohannis a plecat la Domul Invalizilor, o clădire de patrimoniu, cu o semnificaţie aparte, situată în centrul Parisului,  în imediata apropiere a mormântului Împăratului Napoleon, care a funcţionat ca hotel pentru răniţii din războaiele napoleoniene. În curtea dreptunghiulară, Klaus Iohannis, acompaniat de ministrul francez pentru relaţia cu Parlamentul, a salutat Garda de Onoare a Franţei, într-o ceremonie care a durat 15 minute şi care a arătat partea impecabilă a protocolului francez. S-a cântat Deşteaptă-te române! şi La Marseillaise, iar la ieşirea din Hotel des Invalides, un ofiţer francez a avut grijă să-i ţină paltonul preşedintelui.

Obiectivul Schengen

La ora 13.00, Klaus Iohannis a fost aşteptat la Palatul Elysee de Francois Hollande, pentru a lua prânzul. După discuţii care au durat mai bine de o oră, cei doi şefi de stat au susţinut o conferinţă de presă comună, într-o elegantă sală a Palatului, fără a accepta însă ca jurnaliştii să le adreseze întrebări. Cei doi demnitari au discutat teme importante atât pentru România, cât şi pentru întreagă Europă.

Preşedintele Iohannis i-a cerut lui Francois Hollande să susţină aderarea României la Schengen, de altfel, un deziderat pe care Iohannis l-a susţinut cu tărie la Bucureşti, dar şi în Europa. „Am abordat şi subiectul Schengen. România este pregătită să-şi asume anumite angajamente”, a spus Hollande. Tema va fi reluată joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European. De altfel, Hollande şi Iohannis au anunţat la Elysee câteva teme pe care le vor discuta şefii de stat şi de guvern din UE: situaţia Ucrainei, relaţia UE-Rusia şi lupta antiteroristă.

La întâlnirea dintre Iohannis şi Hollande au participat şi ministrul francez de Externe împreună cu ministrul Economiei, drept urmare, în capitala Franţei, s-a discutat despre „chestiunea sensibilă a populaţiei de etnie romă”, după cum a spus Hollande. „Reafirmăm dorinţa noastră de a regla această chestiune cu umanitate, dar şi cu fermitate. Iohannis este un factor de unitate pentru România la ora actuală”, a adăugat, laudativ, Hollande.

Cât priveşte chestiunile economice, preşedintele Franţei a anunţat: „Vrem să continuăm investiţiile din ultimii ani. Dau un exemplu: Renault, care contribuie cu 3% la producţia industrială românească”, a mai spus Hollande. După întâlnirea de la Elysee, Klaus Iohannis a mai avut întrevederi cu preşedintele Senatului Franţei, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone. Şeful statului şi-a încheiat ziua la Ambasada României la Paris, acolo unde s-a întâlnit cu diaspora românească din Franţa.

iohannis la paris

Citeşte şi:

Corespondenţă din Paris. Cum şi-a pierdut Iohannis calmul în Franţa şi ce a discutat cu Francois Hollande

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi după-amiază cu omologul său francez, Francois Hollande. La coborârea din aeronava prezidenţială, delegaţia franceză a făcut o gafă de protocol, iar şeful statului şi-a pierdut calmul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite