Corespondenţă din Slovacia. Iohannis, omagiu pentru militarii români care au eliberat  teritoriul slovac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, şi preşedintele României, Klaus Iohannis Foto: presidency.ro
Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, şi preşedintele României, Klaus Iohannis Foto: presidency.ro

În a doua zi a vizitei în Slovacia, preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori la Cimitirul militar al Armatei Române din oraşul Zvolen, cimitir dedicat eroilor români care au murit în luptele din Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei. La ceremonie va lua parte şi preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska.

Cimitirul Central al oraşului Zvolen (construit în 1958) este cel mai mare cimitir de război românesc din străinătate şi a fost declarat monument cultural în anul 1963. Aici sunt îngropaţi 10.428 de militari români, alături de alţi militari de alte naţionalităţi, care au participat la luptele purtate în perioada 18 decembrie 1944-12 mai 1945 pentru eliberarea Cehoslovaciei.

La Zvolen, oraş situat în centrul Slovaciei, cei doi şefi de stat vor decora patru veterani participanţi la luptele de eliberare a teritoriului slovac în cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va avea o scurtă întâlnire cu vetrani slovaci organizată de primarul oraşului Zvolen, Lenka Balkovicova.

Ieri, şeful statului s-a întâlnit, la Bratislava, cu omologul său slovac, Andrej Kiska, cu premierul Robert Fico, dar şi cu un grup de tineri români angajaţi în companii şi instituţii din Slovacia, cărora le-a transmis "să facă politică dacă vor să schimbe ceva în România". 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite