UPDATE Corespondenţă de la Bruxelles. Moment istoric. Parlamentul European a ratificat BREXIT-ul. Marea Britanie, primul stat care iese din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European FOTO AFP
Parlamentul European FOTO AFP

Parlamentul European a ratificat, miercuri, Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenenţă la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va părăsi UE. Factura de ”divorţ” se ridică la 33 de miliarde de lire sterline.

UPDATE Parlamentul European a ratificat Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu 621 de voturi „pro” şi 49 de voturi „împotrivă”, marcând un moment istoric.


Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit şi după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituţionale din PE. Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate (Articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană).

Pe 23 ianuarie, proiectul pentru implementarea acordului de ieşirea a Regatului Unit din Uniunea Europeană a devenit lege, după ce a fost promulgat de către Regina Elisabeta a II-a, ca ultimă etapă a procesului britanic prin care se asigură ieşirea din UE a Regatului Unit la 31 ianuarie cu un acord. 

Acordul se adresează principalelor chestiuni ce decurg din ieşirea Marii Britanii din UE, reglementând factura de ”divorţ”, care se ridică la 33 de miliarde de lire sterline, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Regatul Unit şi viceversa, aranjamentele vamale pentru Irlanda de Nord şi durata perioadei de tranziţie, care se va încheia la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de a fi prelungită cu până la doi ani. 

Potrivit Naţiunilor Unite, circa 1,2 milioane de cetăţeni britanici trăiesc într-o ţară UE, în principal în Spania, Irlanda, Franţa, Germania şi Italia. De cealaltă parte, potrivit Biroului de statistică de la Londra, 2,9 milioane de cetăţeni UE trăiesc în prezent în teritoriul britanic, adică 4,6% din populaţie.

Cu cât scade populaţia UE

Odată cu BREXIT-ul, populaţia UE se va reduce de la 512 milioane de locuitori la 446 de milioane, iar teritoriul său se va diminua cu 5,5%. Dacă Marea Britanie se va răzgândi şi va lua într-o bună zi decizia de a se întoarce în UE, va fi nevoită să urmeze procedura obişnuită de aderare.

Toţi cei 73 de eurodeputaţi britanici aleşi în mai anul trecut îşi vor pierde mandatele. Douăzeci şi şapte de mandate vor fi redistribuite, în timp ce celelalte 46 vor fi rezervate pentru viitoarele state membre.

Brexitul va deveni oficial vineri la miezul nopţii, adică la 1,317 zile de la alegerea britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană (UE). Ce se va schimba de la 1 februarie?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite