Controverse la TNB. Spectatorii dintr-o sală, primiţi cu un ziar cu mesaje anti-UE. Reacţia ministrului Culturii: „Nu putem tolera”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se cere din nou demisia lui Mircea Rusu. FOTO Arhivă
Se cere din nou demisia lui Mircea Rusu. FOTO Arhivă

Spectatorii de la Teatrul Naţional au fost întâmpinaţi duminică, înaintea unei piese a lui Dan Puric, cu un număr al ziarului „Certitudinea”, o publicaţie în care pot fi citite mesaje anti-UE, dar şi unele rasiste. Situaţia a fost semnalată de Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a anunţat că a fost demarată o anchetă internă.

UPDATE Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a reacţionat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. „În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă şi va depune plângere la poliţie pentru distribuţie neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituţie-simbol de cultură a României (şi nicio instituţie a Ministerului Culturii) să devină spaţiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conţinutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, se arată în mesajul ministrului Culturii.

***

„Teatrul Naţional nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda. Cam 500 de spectatori ai Teatrului Naţional Bucureşti au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicaţie naţionalistă, revanşardă, rasistă şi antieuropeană, pe numele ei „Certitudinea”. Care să „acompanieze” monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului. La intrarea în sală erau împărţite alte exemplare din aceeaşi fiţuică extremistă”, a scris pe pagina sa de Facebook Iulian Bulai.

Preşedintele Comisiei de cultură a precizat că va solicita o reacţie de ministrul Culturii, în ceea ce priveşte episodul de la TNB. „Aştept de la administraţia Teatrului Naţional explicaţii privind distribuţia acelei publicaţii de propagandă într-o instituţie publică, sub ochii angajaţilor TNB, ai directorului interimar şi ai unui membru al Consiliului Artistic. Aştept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeaşi viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă”, a completat acesta. 

Pactul Lavrov Blinken FOTO Facebook Iulian Bulai

FOTO Facebook Iulian Bulai

Printre articolele din publicaţia de la TNB pot fi observate materiale cu pasaje care au mesaje controversate. „„Aşteptăm să vină americanii! Au venit. Dar nu mai sunt aceiaşi ameriani. Uniunea Lagărelor comuniste s-a transformat în Lagărul Uniunii Europene care îţi spune ce să faci sau cât să faci şi cum să faci să ajungi în sapă de lemn”, este unul din pasajele din articole. 

Altele sunt cu tentă rasistă: „Câte valuri de popoare migratoare au trecut peste noi, cred că singurul ADN negociabil este cel al ţiganilor! Să mă ierte că nu le spun rromi. De la Budai Deleanu, care i-a iubit, până la Vasile Militaru, eu ştiu că această etnie aşa se numeşte! Cine a vrut să fie RROM-ROMÂN, să instaureze vocea că România e a ţiganilor, a reuşit!”, arată alt pasaj.

Certitudinea - material lagăre FOTO Iulian Bulai
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite