Controversatul Cod administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial. UDMR a strecurat o nouă prevedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de urgenţă prin care s-a aprobat Codul administrativ a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre altele, aceasta instituie pensii speciale pentru primari.

Guvernul a anunţat în 25 iunie adoptarea Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă. „Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă, vom stabili o procedură mai clară precum şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an mi-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului”, susţinea atunci Viorica Dăncilă.

Ulterior, actul nu a apărut în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale declarau atunci pentru pentru G4Media.ro că Guvernul a întors actul la presiunea UDMR, pentru ca el să conţină o prevedere privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală.

Zvonurile se dovedesc acum adevărate, deoarece Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial conţine o prevedere potrivit căreia va fi posibilă folosirea limbii minorităţilor naţionale şi în localităţile în care acestea au o pondere mai mică de 20%.

Alte prevederi                                                     

Conform unei alte prevederi incluse în Codul Administrativ, este stabilit un termen pentru remanieri. Mai precis, în caz de remaniere, premierul trebuie să facă în 5 zile propunerea, iar preşedintele are 10 zile să răspundă dacă acceptă sau refuză numirea.

Odată cu Codul Administrativ revin şi pensiile speciale pentru aleşii locali, cu toate că acestea au fost declarate neconstituţionale de trei ori. Astfel, aleşii locali pot primi pensii speciale care se raportează la numărul de mandate duse până la capăt. Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preciza toamna trecută, când era preşedinte al Comisiei de cod administrativ, că banii de pensie pentru un singur mandat s-ar ridica la aproape 800 de lei, în timp ce cea mai mare sumă de bani urma să fie dată celor cu trei sau mai multe mandate, adică undeva la 2.400 de lei. Nu au fost uitaţi nici consilierii locali şi judeţeni, cărora le va fi mărită indemnizaţia lunară la 10% din salariul primarului sau al preşedintelui de CJ, în condiţiile în care în prezent este acordată o indemnizaţie de 5%.

Aleşii au umblat şi la modul cum se va da votul în consilii pe proiectele privind concesionarea sau înfiinţarea de companii. Astfel, dacă în prezent pentru a concesiona sau înfiinţa o companie la de interes local sunt necesare voturile a 2/3 din consilierii locali sau judeţeni, situaţia se va schimba prin adoptarea noului cod, când majoritatea va fi de 50% + 1 din consilieri.

Senatoarea USR Florina Presadă a atras atenţia asupra unui aspect care lipseşte din cod, adică suspendarea celui trimis în judecată pentru fapte de corupţie, deşi în comisiile din Parlament s-a tot vorbit acest lucru. „Nu am regăsit nicăieri în proiect reglementarea actuală în vigoare conform căreia unui funcţionar public i se suspendă raportul de serviciu dacă e trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Cu alte cuvinte, un funcţionar public va putea rămâne în funcţie până la condamnarea definitivă. E ca şi cum ai păstra lupul paznic la oi, dacă se dovedeşte ulterior că e vinovat“, a afirmat senatoarea USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite