Continuă pomenile bugetare ale Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii sunt mai generoşi ca niciodată FOTO Inquam Photos
Parlamentarii sunt mai generoşi ca niciodată FOTO Inquam Photos

Aleşii Coaliţiei au depus un proiect prin care primăriile vor putea deconta transportul tuturor angajaţilor care au domiciliul în alte localităţi faţă de locul de muncă. Mai mult, parlamentarii Puterii pregătesc o modificare a Legii salarizării prin care ar urma să crească şi salariile primarilor, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Proiectul de lege a fost depus săptămâna trecută de aleşi ai PNL, PSD şi UDMR, fiind creat astfel cadrul legal ca autorităţile locale, prin hotărâre de Consiliu Local, să decidă decontarea transportului angajaţilor care au domiciliul în altă localitate. „Pentru a îndeplini fiecare cerinţă a cetăţenilor, administraţia locală trebuie să fie formată din profesionişti, iar resursa umană să fie la rândul ei motivată şi formată în mod constant în funcţie de nevoile şi tendinţele societăţii. În scopul îndeplinirii unei bune guvernări locale, un pachet de salarizare motivant reprezintă o necesitate pentru întreaga resursă umană specialistă din administraţiile publice”, se arată în expunerea de motive.

Surse din conducerea PSD au precizat pentru „Adevărul” că este pregătită trecerea unui amendament prin care salariile primarilor să poată fi raportate la salariul minim pe economie aflat în plată în decembrie 2021 (2.300 de lei), nu la cel din 2019 (2.080 lei), cum se întâmplă acum. Prin urmare, lefurile primarilor ar putea creşte cu aproximativ 10%. Potrivit surselor menţionate, ar însemna „o actualizare cu rata inflaţiei”, dat fiind că aceasta a ajuns la aproape 15%.

Săptămâna trecută, val de sporuri

Demersul Coaliţiei vine la doar o săptămână de când Parlamentul a adoptat două proiecte prin care sunt introduse noi sporuri în unele ministere, unele de până la 50% din salariul de bază, precum şi o majorare cu câteva sute de lei a lefurilor tuturor bugetarilor. Mai precis, a fost introdus sporul de 50% pentru personalul din instituţii care lucrează cu fonduri rambursabile, în prezent fiind acordat acest spor doar celor care prestează pe proiecte cu fonduri nerambursabile.

De asemenea, salariile de bază ale angajaţilor din Ministerul Muncii, cel de Finanţe şi Sănătăţii au fost mărite cu 25%, fiind introdus un spor de complexitate a muncii. Tot un spor similar, dar de 15%, aplicabil salariului de bază, va fi aplicat angajaţilor de la Transporturi, Cultură, Turism şi Sport. Toate aceste măriri au fost justificate prin nevoia de a-i convinge pe angajaţi să rămână în sistemul bugetar, ca să nu plece spre alte locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, toţi bugetarii au parte de o majorare cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022. Mai precis, la un salariu net de 2.500 de lei, mărirea va fi de circa 150 de lei. Coaliţia nu i-a uitat nici pe pensionari, Guvernul adoptând actul normativ care permite acordarea unui sprijin de 700 de lei în luna iunie, pentru cei care au venituri sub 2.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite