Ponta a dezvelit, în Turcia, o plachetă dedicată lui Constantin Brâncoveanu: E un gest de reconciliere cu istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters

Premierul Victor Ponta a dezvelit marţi, la Muzeul Yedikule, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, în cadrul unei ceremonii oficiate alături de viceguvernatorul Istanbulului.

“Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost şi multe lucruri bune şi multe războaie şi multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne uneşte o istorie comună, o cultură, interese economice şi o relaţie extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune “, a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Premierul român a reamintit un alt moment, din 2004, când liderul de atunci al Executivului, Adrian Năstase, a primit de la omologul său turc o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare.

“Era un cadou din partea Guvernului Turciei la împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan. Anul viitor se vor împlini 300 de ani de la moartea domnitorului Brâncoveanu. Anul viitor, pentru noi, pentru România, va fi anul Brâncoveanu, un an în care vom avea foarte multe manifestări de omagiere a acelor vremuri şi a lucrurilor care au rămas în România din punct de vedere istoric, cultural şi architectural. Şi vreau să mulţumesc încă o dată autorităţilor turce pentru faptul că practic anticipăm acest an Brâncoveanu prin acest gest de asumare a istoriei noastre comune”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a precizat, la finalul ceremoniei, referitor la anul Brâncoveanu, că a purtat discuţii cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în vederea lansării unui concurs de proiecte pentru realizarea unui grup statuar care să-l înfăţişeze pe domnitorul român şi care urmează să fie amplasat în zona Piaţa Unirii din Bucureşti.

Placheta comemorativă dedicată lui C. Brâncoveanu

La finalul ceremoniei, premierul român a depus la baza piedestalului care susţine placheta comemorativă dedicată lui Constantin Brâncoveanu un buchet de trandafiri albi legaţi cu o panglică tricoloră.

Pe placheta dedicată memoriei lui Brâncoveanu este inscripţionat în română, turcă şi engleză următorul text, agreat între cele două ministere de Externe: “În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite