Conspiraţioniştii de weekend şi sindromul drobului de sare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liniştea mediatică specifică zilelor de week-end a fost drastic tulburată de vestea că primarii a patru mari oraşe din ardelene - Timişoara, Arad, Cluj şi Oradea - au semnat actul constitutiv a ceea ce se cheamă „Alianţa Vestului“.

Totul a fost anunţat din vreme, s-a petrecut în văzul lumii, motivele care au determinat asocierea cu pricina, printre care la loc de frunte se află necesitatea descentralizării, dar şi aceea a coordonării instituţionalizate a unor proiecte de dezvoltare comune, au fost de mult timp făcute publice.

Şi cu toate acestea, apetitul conspiraţionist nu s-a putut abţine, aşa că iar a intrat în funcţiune sindromul drobului de sare, a fost di nou preferată supraproducţia de scenarii. Pe la felurite televiziuni şi pe diverse site-uri am putut auzi ori citi comentarii că ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută la Timişoara ar fi fost  doar primul act din tragedia secesiunii. Care deja ar fi intrat în linie dreaptă. O secesiune pusă la cale nu, nu de Budapesta, că prea era gogonată treaba, şi, în plus, UDMR-ul tocmai a venit cu un document elaborat în laboratoarele  sale însă, mai mult ca sigur, supervizat de sponsorul său ideologic, Orbán Viktor. Document în care îşi prezintă propria viziune despre autonomie şi în cuprinsul căruia se reiterează năzdrăvăniile despre ceea ce ar trebui făcut prin Secuime, vezi Doamne!, în spiritul Declaraţiei de Unire din 1918, de la Alba Iulia.

Alianţa Vestului, pretind conspiraţioniştii de week-end, trebuie mai mult ca sigur să fi fost plănuită de tot felul de agenţi ai radicalilor Uniunii Europene ori care se adăpostesc sub umbrela acesteia, voind, de fapt, răul ţărişoarei. Care nu ajunge că a fost trasă de urechi prin recenta Rezoluţie a Parlamentului european cu sprijinul unor aşa-zise cozi de topor din ţară, cu infinită precizie şi mare clarviziune patriotică demascate de hiper-inteligenta şi autentic pro-europeana doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă în antologicul ei interviu cu Lavinia Şandru, interviu strecurat hoţeşte, pe data de 1 decembrie, în grila de programe a TVR 1. Ci trebuie trasă pe roată, precum Horia, Cloşca şi Crişan, şi sfârtecată.

Sigur, e mult mai simplu să convoci pe la televiziuni analişti, comentatori, jurnalişti de mâna a doua care să debiteze verzi şi uscate decât să analizezi în profunzime situaţia şi motivele care au făcut mai mult decât necesară o alianţă precum aceea parafată în zilele weekend-ului la Timişoara.

Nu este obligatoriu să fii inteligent din cale afară ca să observi că în România există zone cu dezvoltare diferită. Că de la Revoluţie încoace se tot întocmesc programe minunate, mai abitir decât în Epoca de Aur, în care se făgăduieşte eliminarea decalajelor. Însă nimic concret nu  se întâmplă.  Că, dacă Vestul României parcă mai seamănă un pic, aş îndrăzni să spun chiar că din ce în ce mai mult cu Europa - şi aceasta datorită eforturilor comunităţilor de acolo fiindcă guvernanţii de la Bucureşti parcă s-ar da de ceasul morţii să strice şi ceea ce este bun - judeţele din Bărăgan, Teleormanul lui Dragnea, Dăncilă, Carmen Dan, Moldova de sud parcă se afundă tot mai tare în condiţiile specifice lumii a treia. În unele locuri e chiar mai rău decât era pe vremea construirii societăţii socialiste multilateral dezvoltate.

Oricât de frumoase, de înălţătoare ar fi sentimentele ori zicerile patriotice, oricât de mult ni s-ar tot repeta pilda că România este una, indivizibilă, cei din Ardeal s-au cam săturat de unitatea în sărăcie şi subdezvoltare. Ori să tot aştepte să se mişte ţara cu voia şi cu implicarea autorităţilor guvernamentale.

Cum să mai ai încredere în promisiunile acestora, în pretinsul lor minunat program de guvernare care a devenit coşmar până şi pentru apologetul şi garantul lui de odinioară, Liviu Nicolae Dragnea, fiindcă e folosit spre a i se arăta şi demonstra că în doi ani de când se află la putere PSD nu a făcut, de fapt, nimic?

Aşa că, decât să îţi iei lumea în cap, mai bine îţi sufleci mânecile şi te apuci de treabă. Îmbunătăţeşti prin eforturi proprii, comune, infrastructura, comunicarea, asistenţa medicală (guvernul PSD-ALDE a amânat pentru la Sfântu-Aşteaptă construirea mult promiselor spitale regionale fiindcă nu e capabil să acceseze fonduri europene), cooperarea inter-universitară. Cred că, în loc să tot inventăm scenarii apocaliptice şi să tot aproximăm aiurea ce mari primejdii reprezintă pentru unitatea naţională Alianţa Vestului, ar fi mult mai bine să ne apucăm, în fine, de treabă.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite