Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR. Kelemen Hunor: „Nu vrem radierea intregului art. 1 din Constituţie, doar a cuvantului «national»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR conduce şedinţa CRU                                    FOTO: Adevărul
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR conduce şedinţa CRU                                    FOTO: Adevărul

Modificările din Statutul UDMR vor fi discutate astăzi la Sibiu în cadrul Consiliul Reprezentanţilor Unionali, reuniţi sub conducerea liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

UPDATE 15:42    Liderul UDMR a revenit cu precizări la finalul congresului, la cererea presei de limbă română, în legătură cu declaraţia privind radierea articolului 1 din Constituţie, spunând că traducerea oficială nu a redat întocmai ceea ce a afirmat, motiv pentru care şi-a şi cerut scuze presei de limba română.

" La primul articol noi am propus o modificare, o amendare care se referă doar şi doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1, am şi subliniat în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre această sintagmă de stat naţional, nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe, doar de stat naţional vorbim. Şi propunem o completare, după articolul 1, în care noi spunem că minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constituanţi ai statului român, este o recunoaştere a comunităţilor naţionale a maghiarilor, germanilor, evreilor, romilor şi      şi a tuturor celor care trăiesc în ţara noastră. ", a explicat Hunor.

UPDATE: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat, sâmbătă, la Sibiu, că principala propunere a uniunii maghiarilor cu privire la  modificarea Constituţiei României, rămâne radierea articolului 1, alineatul 1, conform căruia se stipulează că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.


UPDATE 13:09 Kelemen Hunor a declarat ca maghiarimea nu poate fi inclusă într-o singură regiune.

“Maghiarimea e împărţită în mai multe zone. Harghita,Covasna, Târgu Mureş o regiune pentru că au legături istorice, economice şi e foarte clar că aici aşa trebuie să se întâmple. Maghiarimea nu poate fi înghesuită într-o singură regiune. Noi nu putem pe primul plan argumentul etnic, dar nici nu putem să facem abstracţie de acest lucru”, a afirmat liderul UDMR.


UPDATE 13:06 Liderul UDMR a declarat că doreşte menţinerea pragului de 50 % în ceea ce priveşte cvorumul pentru referendum.

“Eu cred că este bine să fie păstrat pragul de 50 la sută pentru Costituţie, în rest se poate discuta pentru că sunt lucruri de greutate diferită”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a adăugat că ar trebui ca populaţia să fie consultată prin referendum dacă doreşte să decline competenţele administrative unor administraţii regionale nou-înfiinţate. El a precizat că aceste lucruri nu pot fi asumate sau decise prin OUG.

 “Nu faci regionalizare pentru un premier, pentru o coaliţie, faci pentru 40- 50 de ani. Nu mai trebuie să scoatem bani din buzunarul oamenilor pentru că încă un nivel administrativ înseamnă costuri în plus, centrele decizionale vor fi mai eparte de cetăţean. Noi credem că avem nvoie de regiuni economice mai mici în toată ţara. Eşecul se datorează faptului că aceste regiuni au fost desemnate prost”.


UPDATE 12:57 Liderul UDMR a conchis, referitor la declaraţia Premierului Victor Ponta despre iniţiativa de confiscre a averilor dobândite ilicit şi a maşinilor care provoacă accidente grave,  că soluţia nu este una fezabilă, întrucât “proprietatea este sfântă şi trebuie ocrotită prin Constituţie”.

“Nu sunt de acord cu nicio confiscare, cu nici un fel de propunere când vorbim de proprietate. Proprietatea este ocrotită, este sfântă, este ocrotită în Constituţie. Nu cred că asta este soluţia pentru a rezolva problema vitezomanilor, care este o problemă reală, dar noi tot timpul am susţinut şi vom susţine în continuare că proprietatea în sine este o valoare de care nu se poate şi nu trebuie să se atingă nimeni”, a precizat Kelemen Hunor.


UPDATE 12:51 Kelemen Hunor a precizat care sunt modificările de statut care se vor decide în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR. În ceea ce priveşte structura de conducere, liderul uniunii maghiarilor din România a menţionat  că se la lărgi Consiliul Permanent , care se va compus din 34 persoane,faţă e 27 în prezent .

 “Geutatea deciziilor, a muncii de fiecare zi este a autorităţilor locale. Am căutat o soluţie ca reprezentantivitatea acestora în consiliul Permanent să fie mai mare. Am introdus primari de municipii reşedinţă de judeţ şi viceprimari acolo unde nu avem primari, iar Prezidiul UDMR va fi un for mai restrâns, mai flexibil, format din nouă persoane (faţă de 18-  n.r) şi un invitat din partea organizaţiilor de tineret”,  a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a menţionat că deşi UDMR nu este un partid politic, prin ideologie, Uniunea  are legături puternice cu  PPE, ceea ce  indică o apartenenţă la eşalonul de dreapta, unde a fost până acum şi unde va rămâne în continuare.

Kelemen Hunor a mai spus că 5-6 documente programatice vor fi adoptate la Congres, unul dintre acestea fiind înfiinţarea unei organizaţii de femei, al cărei scop este de a deveni o instituţie puternică, întrucât sunt  organizaţii unde femeile au o pondere de 10-15-20 la sută. Liderul UDMR a evidenţiat că asumarea de către Uniune a rolului de Opoziţie face necesare aceste schimbări.

“Vom înfiinţa la propunerea mea, după 23 de ani, o organizaţie de femei în UDMR. Eu spun că este o noutate şi o modificare extrem de importantă. Nu sunt lucruri extrem de senzaţionale dar va asigura o flexibilitate mult mai mare a UDMR pentru că acum noi suntem în Opoziţie şi acest lucru necesită anumite schimbări”, a mai spus Kelemen Hunor.


UPDATE 12:34 Kelemen Hunor a precizat că UDMR începe lansarea unei strategii privind alegerile europarlamentare din 2014, având ca scop depăşirea pragului electoral de 5%. El a adăugat că enunţarea doleanţelor comunităţii maghiare dinRomânia, în cadrul forurilor europene, reprezintă un pas important pentru realizarea acestora.

“Ne pregătim de alegeri parlamentare şi cred că experienţele din anii trecuţi ne-au dovedit cât e de important ca reprezentanţii noştri să fie în Parlament. Ca să avem succes la alegerile europarlamentare avem nevoie de fiecare om, nu ne va fi simplu să trecem de pragul de 5 la sută dar nădjduiesc că vom face faţă. Din cea de-a doua zi a Congresului, sau de după Congres, vom începe pregătrile pentru europarlamentare”, a spus Kelemen Hunor.


UPDATE 12: 24 Kelemen Hunor a conchis că introducerea unei noi funcţii administrative, care să permită alegerea de preşedinţi sau guvernatori regionali, va crea o subordonare a administraţiei publice, fapt care nu poate fi acceptat de comunităţile locale.

“Şapte-opt preşedinţi regionali sau guvernatori sau să-i numim oricum vor avea un altfel de mandat, care vor transforma administraţiile noastre publice în supuşi. România este o ţară complicată, cu identităţi locale şi regionale puternice, pe care nici comunismul nu a reuşit să le distrugă. De aici îşi obţine puterea o ţară atât de multicoloră ca şi România”, a spus liderul UDMR.


UPDATE 12:17 Kelemen Hunor a adăugat că UDMR nu sprijină introducerea unui nou nivel în administraţia publică, cel al regiunilor de dezvoltare administrativă.

“Noi considerăm că în momentul de faţă problema cea mai mare a României nu este că din sistemul politic, din structura românească, lipseşte un nivel administrativ, nu acesta este motivul pentru care nu avem autostrăzi, nu acesta este motivul pentru care anul acesa nu există niciun ban în buget pentru autostrada Transilvania”, a declarat liderul UDMR.

El a menţionat că nu există o legătură între lipsa unui nivel regional în administraţie şi problemele legate de investiţiile infrasctructurale şi “situaţia proastă a accesărilor fondurilor europene”.

“Judeţele se vor goli dacă se introduce acest nou nivel în administraţie. Judeţele au fost puterea noastră, nemaivorbind despre faptul că deciziiile vor ajunge foarte departe de cetăţean. Spre exemplu, barşovenii vor merge la Sibiu, sibienii vor merge la Alba Iulia, sau cei din Harghita, Covasna, vor veni la Sibiu sau Alba iulia. Cred eu că nu e greşeală mai mare decât să fim în favoarea unei asemenea restructurări administrative, o astfel de decizie este foarte scumpă şi nu este deloc în favoarea cetăţeanului “. 

Propunerea UDMR este aceea ca regiunile de dezvolarea actuale să se dezvolte, mai departe în regiuni de dezvoltare economic, pentru a nu se crea un clivaj între judeţe, astfel încât unele să se îmbogăţeasc şi altele să devină mai sărace.

“Avem nevoie de regiuni , în cadrul cărora legăturile tradiţionale, culturale, să fie puternice, şi care şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere al PIB-ului şi a resurselor să aparţină unul de celălalt şi doar atunci se poate întâmpla o dezvoltare armonică.  Aceasta este poziţia noastră în dezbaterile de restructurare regională, aceasta este părerea pe care o susţiem şi în faţa comunităţii maghiare din Transilvania şi în faţa majorităţii române, pentru că dacă cele 8 regiuni actuale se vor transforma în regiuni administrative atunci vor fi subjugate comunităţile locale”, a mai spus Kelemen Hunor.


UPDATE 12: 02 Liderul UDMR a făcut referire şi la faptul că, în trecut, Guvernul ar fi abuzat de instrumente legislative cum este OUG. Kelemen a precizat că propunerea de a exclude OUG este una prin care se doreşte corectarea unei “mari greşeli” pe care şi-o asumă din perioada în care a fost la guvernare.

“Propunem ca între Guvern şi Legislativ să se facă o distincţie clară, instituţia ordonanţelor de urgenţă (OUG) să fie exclusă din Constituţie, iar răspunderea să fie în sesiune Parlamentară Recunosc cu smerenie că una dintre marile greşeli, când am fost şi noi la guvernare a fost că din când în când s-a părut că am abuzat de posibilitatea ca Guvernul să preia prerogativele Legislativului prin OUG şi acest lucru întotdeauna s-a răzbunat lai târziu”,  a declarat Kelemen Hunor.


UPDATE 11:45  Kelemen Hunor a precizat care sunt principalele propuneri de modificare, potrivit UDMR, a Legii fundamentale a statului român. Acestea se referă la menţinerea Legislativului bicameral, însă ca sistem de guvernare este preferat cel de republica Parlamentară, prin care şeful statului să fie ales de Parlament, nu prin scrutin, aşa cum se întâmplă în prezent.

„În acelaşi timp, propunem o modificare care să facă posibil ca cetăţenii de etnie maghiară să se simtă acasă în România, deci Constituţia să recunoască comunităţile etnice ca factor de structurare a statului. Noi facem aceste propuneri în scris, sunt incluse în pachetul nostru de modificare. Sunt propuneri la articolele care vizează funcţionarea sistemului politic. Suntem pentru sistemul bicameral, propunem republică parlamentară, adică un preşedinte ales de Parlament, vrem detaşarea-limitarea competenţelor Parlamentului”, a mai spus Kelemen Hunor.


Decizia finală privind statutul partidului va fi luată de Congresul care va avea loc în 25 mai.

Noul statut introduce schimbarea şefului de organizaţie pentru rezultate proaste la alegeri, reduce numărul de platforme ale Uniunii şi înfiinţează pentru prima dată o singură organizaţie a „tuturor femeilor vrednice“ din UDMR, a anunţat vineri, la Sibiu, vicepreşedintele politic Laszlo Borbely.

„Avem acum vreo nouă platforme de diferite orientări, vom avea mai puţine platforme pentru că ideologic, ar trebui să vedem în cadrul UDMR-ului care nu e partid politic, ideologic să avem aceste platforme interne. (...) Sunt diferite platforme, egalitate de şanse, suntem întârziaţi, vom forma organizaţia femeilor din UDMR. platformele să fie ideologice. Avem platformă liberală, social-democrată, creştin-democrată, suntem membri ai PPE-ului, verzii care sunt foarte importanţi, sunt o platformă separată“, a arătat Borbely.

Acesta a anunţat că vor fi demişi şefii de organizaţii UDMR, dacă aceştia nu vor obţine rezultatele aşteptate la viitoarele alegeri, reglementare ce va fi introdusă în 25 mai la Congres.
„Va fi o modificare în sensul în care dacă nu reuşeşti să obţii rezultate bune la alegeri, automat trebuie să schimbi conducerea filialei judeţene“, a explicat vicepreşedintele politic al UDMR.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite