Consiliul Europei declară război „statului unitar”: E o falsificare a istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie iniţiată de maghiarul Ferenc Kàlmar, care propune desfiinţarea conceptului de stat naţional şi încurajează obţinerea autonomiei de către minorităţi.

Rezoluţia vorbeşte despre autoguvernare teritorială şi  sprijină diversitatea etnică, răspândită în Europa şi văzută drept un motiv suficient pentru ca graniţele statului naţional, aşa cum se menţionează în constituţiile multor ţări din Europa, să fie abolite.

Deşi organismul european nu are putere legislativă, adoptarea rezoluţiei reprezintă un indiciu cu privire la aspiraţiile Ungariei, dar şi la tendinţele statelor membre ale Consiliului Europei, a avertizat deputatul PSD Bogdan Diaconu, unul dintre primii politicieni români care au reacţionat în faţa poziţiei APCE. „Rezoluţia, născută evident din aspiraţia Ungariei de a-şi construi enclave în ţările vecine unde există minoritate maghiară, vrea de fapt să redeseneze graniţele şi este un afront adus statului modern şi suveranităţii sale, precum şi o revendicare anti-Trianon, marea durere a Budapestei. Deloc surprinzător, imediat după adoptarea rezoluţiei, politicienii maghiari din România au ieşit să aplaude reuşita şi să ne scoată ochii cu ea“, a afirmat Diaconu, a cărui referire vizează chiar partenerii de guvernare.

Hunor aplaudă rezoluţia APCE

În schimb, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut fără rezerve  că  rezoluţia APCE privind minorităţile menţionează exemple pe care formaţiunea sa le urmeze în proiectul de lege privind autonomia. „Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere,  menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda“, a declarat liderul UDMR, care a ţinut să sublinieze că din exemplul Tirolului de Sud s-a inspirat şi UDMR când a elaborat proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. „Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Întreţinem o relaţie strânsă cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit în ajutor în foarte multe situaţii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am făcut în acea regiune a Italiei, am constatat că Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei şi a dovedit faptul că autonomia teritorială nu este împotriva statului, nu este împotriva populaţiei majoritare“, a mai spus Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, contactaţi de „Adevărul“, alţi membri PSD s-au ferit să comenteze poziţia UDMR, partid cu care se află la guvernare, pe motiv că nu cunosc textul rezoluţiei.

„Statul naţional, o falsificare a istoriei“

Prin rezoluţia adoptată, APCE solicită statelor membre să asigure participarea minorităţilor la procesul de luare a deciziilor, să implementeze autoguvernarea teritorială, să asigure continuitatea educaţiei în limba maternă şi chiar „să iniţieze redactarea în comun a cărţilor de istorie“. În document se afirmă că ideea de stat naţional este una învechită, iar omogenitatea etnică a fost produsul unor fapte precum:  „asimilarea forţată, deportările masive, purificarea etnică, restricţiile privitoare la utilizarea limbii materne“, iar la scară largă s-a practicat chiar „falsificarea istoriei“.

Ce sunt Consiliul Europei şi APCE
Consiliul Europei este o organizaţie internaţională şi interguvernamentală, formată din 47 de state. A luat naştere la 5 mai 1949 şi reuneşte toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum şi alte state din centrul şi estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, şi este diferit şi de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), alcătuită din parlamentari proveniţi din parlamentele naţionale, şi cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniştrilor, alcătuit din miniştrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniştrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.


Citeşte şi:

Rezoluţia care aruncă Europa în aer, încurajând autonomia teritorială

Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, adoptată marţi, care recomandă drepturi colective pentru minorităţi, printre care şi autonomia teritorială, are toate şansele să arunce în aer şi puţina coeziune care a mai rămas în Europa. Rezoluţia este iniţiată, desigur, de maghiarul Ferenc Kalmár (PPE) şi vine mănuşă pentru mişcările Rusiei care tocmai a obţinut drepturi definitive pentru ruşii din Crimeea, anexând-i!

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite