Consiliul European, încă un hop pentru coabitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Victor Ponta se înţeleg din ce în ce mai bine FOTO Mediafax
Traian Băsescu şi Victor Ponta se înţeleg din ce în ce mai bine FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta va participa astăzi pentru prima dată la Consiliul European de la Bruxelles cu mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Pentru prima dată de la instalarea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, Traian Băsescu nu a ţinut morţiş să reprezinte România la CE şi i-a cedat fotoliul rezervat României premierului Victor Ponta.

„Am decis ca, pe 22 mai, la Consiliu să participe primul ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare“, a anunţat, sec, şeful statului, în urmă cu o săptămână.

De partea cealaltă, premierul a precizat că mandatul i-a fost încredinţat de preşedinte la cererea sa. „Voi avea un mandat agreat de către preşedinte (...) Am solicitat un mandat, l-am primit şi cred că e foarte bine ca România să aibă o poziţie foarte puternică acolo“, a fost răspunsul lui Ponta. Însă, până să coabiteze şi pe plan extern, relaţia dintre preşedinte şi premier a parcurs un drum sinuos. Primul conflict dintre Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, şi Traian Băsescu a fost generat de reprezentarea României la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European din 28 iunie 2012.

Războiul dintre preşedinte şi premier s-a dus atunci pe mai multe fronturi. Mai întâi, Parlamentul a adoptat o declaraţie potrivit căreia premierul Victor Ponta era mandatat să meargă la Bruxelles, şi nu preşedintele Traian Băsescu. În replică, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că preşedintele României reprezintă ţara pe plan extern, el fiind singurul îndreptăţit să îl delege pe premier pentru a participa în  locul său.

Prima participare a premierului

Invocând mandatul primit din partea Parlamentului, Victor Ponta a trecut peste decizia CCR şi, aşa cum anunţa, a plecat la Bruxelles cu un avion de linie. În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu organiza o conferinţă de presă în care anunţa că renunţă să mai plece la Consiliul European şi îi punea la zid pe premier şi pe Andrei Marga, pe atunci ministru de Externe.

„Băsescu are datorii la Bruxelles“

În noiembrie 2012, liderii ţărilor comunitare s-au întâlnit din nou la Bruxelles, pentru a discuta un subiect fierbinte: bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

În primă fază, Traian Băsescu şi Victor Ponta au arătat primele semne de coabitare,şeful statului propunându-i premierului să participe în tandem la CE, ofertă refuzată de Ponta. „Preşedintele a invocat ideea unei participări comune, având în vedere că eu voi fi oricum la Bruxelles, la întâlnirea cu preşedintele Hollande şi cu prim-miniştrii socialişti, dar cred că ar fi o confuzie şi am apreciat invitaţia, dar nu era momentul“, a spus premierul.

Însă, la scurt timp după aceste declaraţii, Victor Ponta şi-a amintit de implicarea liderilor europeni în scandalul suspendării lui Traian Băsescu şi a lansat un tir de acuze. „De ce nu m-a lăsat dl Băsescu să merg la Bruxelles? El are de plătit datorii acolo. Ori, noi îi cerem să se gândească la România, nu la scaunul lui şi la datoriile lui personale“, declara şeful Executivului.  Aflat în plină campanie pentru alegerile parlamentare, premierul nu a uitat nici de rivalii din PDL. „Dl Băsescu să mai lase campania din ţară, că văd că e foarte prins cu campania electorală să îi ajute pe cei de la PDL, să se ducă să îşi facă datoria faţă de România, mai ales că vorbim de perioada 2014-2020, când din acei bani şi din munca noastră trebuie să îi plătim pensia şi Mercedesul“, a afirmat Ponta.

„Băsescu, pisic la Bruxelles“

Negocierile privind bugetul la UE au fost finalizate la următorul CE, în februarie 2013, la care a participat, din nou, Traian Băsescu. De această dată au ieşit scântei la întoarcere, premierul acuzându-l pe şeful statului că nu a reuşit să negocieze o alocare mai mare de fonduri europene pentru România.

„La Otopeni, preşedintele este un leu, la aeroport este curajos, dar acolo, la Bruxelles, este şi el un pisic, ca să fac o comparaţie care-i place“, a spus Ponta, imediat după încheierea summitului. ;

 Parchetul General i-a dat NUP lui Ponta

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru că, în 28 şi 29 iunie 2012, a reprezentat România la Consiliul European de vară, desfăşurat la Bruxelles. Premierului Victor Ponta i s-a comunicat că, deşi a „uzurpat cu intenţie“ atribuţiile preşedintelui României prin participarea la Consiliul European, nu a comis o uzurpare a „calităţii de preşedinte“. La 4 iulie 2012, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică au fost înregistrate mai multe sesizări având ca subiect circumstanţele reprezentării României la Consiliul European. Semnatarii atrăgeau atenţia că participarea premierului la reuniune încalcă regulile constituţionale. (A contribuit Alina Boghiceanu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite