Consiliul Naţional al PSD, ziua a doua: Victor Ponta: Klaus Iohannis a fost şi va rămâne adversarul nostru politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Victor Ponta FOTO David Muntean
Preşedintele PSD Victor Ponta FOTO David Muntean

În cea de-a doua zi a Consiliului Naţional al PSD, Victor Ponta, liderul partidului, a susţinut un discurs mobilizator în faţa celor 1.000 de social-democraţi reuniţi la Palatul Parlamentului, la patru luni de la eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Totodată, partenerii de guvernare  au dat asigurări că formaţiunile pe care le conduc vor susţine actualul Guvern în continuare.

UPDATE Victor Ponta, preşedintele PSD: Mă bucur că ne revedem în această reuniune. Giani, nu m-a ucis. Sunt mai puternic şi vreau să mergem mai departe. Am făcut foarte multe lucruri importante pentru PSD în ultimii cinci ani. Sunt cinci ani în care am câştigat foarte multe bătălii. În următorii cinci ani, România are nevoie de PSD, de politicile USL. Avem încă mult în faţă de muncit împreună. Vă log să lăsaţi deoparte reproşuri, supărări. Vreau să mergem împreună mai departe. Glumeam că probabil nu o să vină nimeni la Consiliul Naţional. Au fost intervenţii care arătau tristeţe, dezamăgire, teamă. Rovana, îţi spuneam mereu că cel mai aplaudat eşti când eşti ales într-o funcţie şi când te retragi dintr-o funcţie. Vreau să vă spun de ce nu trebuie să fiţi dezamăgiţi. Îmi aduc aminte cum arăta PSD în 2010. Azi suntem la guvernare şi le mulţumesc colegilor de alianţă, suntem partidul cu cei mai mulţi parlamentari, miniştri, aleşi locali. Vreţi să stăm în Opoziţie? Poate este mai bine. PSD este ca pasărea Phoenix şi de fiecare dată când îi este cântat Prohodul, renaşte din propria cenuşă.  Ne-am luptat cu cel mai malefic regim şi suntem încă în picioare. Ei sunt acolo unde trebuiau să fie demult, în faţa Justiţiei. Klaus Iohannis este şi va fi adversarul nostru politic, dar Traian Băsescu a fost duşmanul nostru politic. Trebuie să vedem cine ne sunt astăzi adversari. Avem în faţă tot PNL, care şi-a schimbat o literă. Cei care sunt într-adevăr liberali sunt alături de Călin Popescu Tăriceanu. 

Nu mă bucur de răul niciunui om. Mă bucur de răul domnului Băsescu pentru că nu îl consider exact un om

FOTO Mediafax 

image

Am pierdut alegerile prezidenţiale. Da, le-am pierdut şi cred că este o vina a mea, în primul rând. Este responsabilitatea mea, dar nu vreau să transformăm într-o plângere. Rezoluţia pe care am propus-o ieri nu este uşoară, dar este necesară pentru a le arăta oamenilor că am înţeles un mesaj. Nu mă bucur de răul nimănui. Nu-mi place când văd adversari politici cu cătuşe, dar cred în dreptate. Justiţia şi dreptatea trebuie să fie egală pentru toţi. Mă bucur de răul domnului Băsescu pentru că nu-l consider un om. Nu are rost să ne plângem. Să spun de socrul meu, că este urmărit penal, de cumnatul meu, de mama mea. Orice fel de încercare de acest fel mă face mai puternic. Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică este chiar frica, spunea Roosvelt. Sunt foarte conştient că în ultimii trei ani m-am ocupat prea mult de Guvern şi mai puţin de familia politică care m-a trimis acolo. 

Am făcut multe greşeli la prezidenţiale. Îmi cer iertare celor supăraţi din diaspora

De ce am pierdut iar prezidenţiale, la fel ca Ion Iliescu în 1996 şi Adrian Nastase 2004? Am făcut multe greşeli. Daca analizăm cu sânge rece, putem îndrepta pe viitor. Rezolutia de ieri este un semn că am înţeles. Sunt solidar cu toţi colegii acuzaţi si hărţuiţi pe nedrept, dar cred că cei vinovaţi şi-au făcut lor şi nouă rău şi este corect să răspundă! Oamenii, inclusiv votanţii noştri, sunt exigenţi şi nu merg in detalii. Ne dau puterea, dar nu ne dau prezumţia de nevinovaţie şi trebuie să înţelegem asta. Si eu ca lider am greşit mult: am fost suficient sau superficial, am fost îngăduitor: amintiţi-vă de obsesia noastră traditională spre unitate, care a permis situaţii precum cele generate de Geoana, Vanghelie sau Ivan. Am lăsat partidul pe locul doi după guvern, am uitat că familia mea sunteti dvs şi că legitimitatea, energia şi puterea îmi vin de aici. Am avut prieteni şi colegi bine intentionaţi care m-au sfătuit rău şi alţii care doar s-au folosit de mine.

Am greşit când am crezut că alegerile prezidenţiale se câştigă doar cu raţiune şi argumente când de fapt emoţia schimbă tot - diaspora după turul unu! Îmi cer iertare celor supăraţi din diaspora. În locul lor, ş eu aş fi votat contra, fără să ascult argumente tehnice. La fel, dacă auzeam în ultima zi că schimb cota unica, la fel, dacă aflam că cineva vrea să duca ţara în Rusia. La fel, dacă aflam că PSD sau orice partid vrea toata puterea.

Rezultatele alegerilor din 16 noiembrie inseamnă şi 5 milioane pe care i-aş fi dezamagit dacă abandonam fără luptă, de care trebuie să am şi să avem grijă. De asta nu am plecat din funcţie! Pentru aceşti oameni eu vreau să mă lupt până la capăt, ca să le demonstrez că nu au greşit votând un om de 42 ani, să le arăt celor 6 milioane care au votat contra că nu sunt chiar aşa rău cum li s-a spus lor şi celor 5 care nu au votat pe nimeni că le înţeleg refuzul!

Turul doi la alegeri este despre emoţie, vot contra cuiva, mai mult decat pentru – asa a fost ăn 1996, şi în 2004, şi în 2014, aşa va fi şi în 2019! Daca nu înţelegem, vom pierde din nou. Exista ziua alegerilor, dar guvernarea înseamnă restul de 364 zile, de 4 ani fără ziua alegerilor. Doar noi avem viziune, experienţă şi capacitate de a guverna. 

UNPR a fost un adversar teribil, dar şi un partener loial şi asa va ramane. Liberalii adevăraţi au rămas, ceilalţi au devenit pedelişti - PLR plus PC vor reprezenta politicile liberale şi vor ocupa locul lăsat de PNL şi sunt aliaţii noştri naturali în noul USL. Dreapta este complet impotenta şi incapabilă, au făcut majorităţi cu Geoana şi Vanghelie, acum speră că DNA să schimba guvernul. In 2016, vor spera ca Iohannis le câştigă alegerile, noi trebuie doar să le arătăm adevărata faţă pedelista, să aducem aminte ce au făcut ei la guvernare şi ce am făcut noi - dacă înţelegem că singurul punct slab unde ne pot ataca este corupţia, vom câstiga cu siguranţa. Eu pot să vă conduc din nou la victorie ca în 2012, dar nu singur - am primit toată puterea de la dvs. Azi pot sa vă dau eu înapoi această putere, dar trebuie să credeţi în asta.

UPDATE Gabriel Oprea, preşedintele UNPR: Ca de fiecare dată sunt onorat să mă adresez reprezentanţilor celui mai puternic partid din România. PSD rămâne o forţă pentru că exprimă voinţa a milioane de români. În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru corectitudinea parteneriatului politic pe care îl avem. Ne unesc aceleaşi valori, principiile moderne. Sunt aici pentur a vă asigura că UNPR rămâne acelaşi partener devotat al alianţei din care face parte. Ne-am respectat cuvântul dat de fiecare dată. Susţinem Executivul condus de Victor Ponta şi actuala majoritate. Indiferent de speculaţii, UNPR rămâne fidel principiului stabilităţii. Nu facem jocuri de culise, înţelegeri pe sub masă şi nu ne lăsăm partenerii la greu. Acesta este modul în care UNPR înţelege să facă politică. UNPR rămâne fidel interesului naţional. Susţine orice demers în acest sens. Aşa cum îl susţinem pe Victor Ponta la guvernare, aşa îl susţinem pe preşedintele Klaus Iohannis în probleme de securitate naţională. Nu putem ignora rolul preşedintelui în acest domeniu. Vom vota orice proiect de interes naţional, indiferent de formaţiunea politică care o iniţiază. 

UPDATE Daniel Constantin, preşedintele PC: Felicitări, Rovana Plumb! Demonstrează că este un bun ministru, printre cei mai longevivi. Vreasu să vă felicit că aţi demonstrat că partidul acesta are capacitatea de a renaşte şi că priviţi spre viitor. Vă asigur că PC este un partid loial în alianţa de guvernare. Dincolo de alianţe politice, este în ineres naţional să demonstrăm că această alianţă este alianţa de care are nevoie România. Am venit în faţa dvs. că am găsit soluţia pe termen lung. România are nevoie să ducă mai departe un proiect social-liberal. Codul Fiscal este un uriaş pas înainte vizavi de reformele de care România are nevoie. Suntem alături de dvs.! Puteţi conta pe noi!

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţia de a fi alături de dvs. în acest moment important. Sunt aici ca partener loial de guvernare. Apreciez seriozitatea de care aţi dat dovadă pentru derularea proiectului USL. Am primit un mandat de patru ani. Am convingerea că vom reuşi împreunăa cest lucru. Îmi face plăcere să discut cu oamenii alături de care am trăit momente importante. Le mulţumesc pentur buna colaborare din ultimii ani. Împreună am câştigat bătălii importante împotriva lui Traian Băsescu şi  a PDL. Proiectul de Cod Fiscal trebuie să fie un pilon de bază. România a pierdut prea mult timp în războaiele iniţiate de fostul preşedinte. Este nevoie de o revenire la un echilibru a puterilor în stat. Avem nevoie de o nouă Consituţie, un nou pachet de legi electorale. Observăm cu toţii că românii se aşteaptă la o nouă clasă politică. Schimbarea nu se face cu zgomot de cătuşe sau schimbarea cadrelor. Parlamentul este independent cu celelelte puteri ale statului, iar parlamentarii votează conform propriilor principii. Spre deosebire de puterea judecătorească şi Executiv, care sunt numite, Parlamentul este ales. Trebuie să asigurăm echilibrul puterilor în în stat. Ştiu că a ajuns o modă să critici parlamentari, primari, preşedinţi de CJ. Românii îşi vor da seama că Opoziţia înseamnă un PDL revopsit. 

Giani Pittela, liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European: Astăzi începe primăvara, iar primăvara sunteţi voi. Primăvara este Rovana Plumb, preşedintele vostru, Victor Ponta, prietenul nostru, Viorica, şeful Delegaţiei în Parlamentul European. Toţi iatlienii iubesc România. De cel puţin 20 de ani vă cunosc. L-am cunosc prima dată pe Victor Boştinaru şi împreună am creat calea spre social-democraţie. România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen. Acesta este modul nostru de a fi social-democraţi şi de a aborda noile provocări şi abordări. I-am dat cadou cartea mea lui Victor Ponta, care are un citat: Cine nu te ucide, te face mai puternic. Ma vreau să_i transmit u mesaj lui Victor Ponta: în spatele fiecărui nor se află soarele. 

După ce preşedintele executiv al PSD şi şeful de campanie electorală, Liviu Dragnea, a făcut, în prima zi a Consiliului Naţional al PSD, o analiză superficială a eşecului înregistrat la prezidenţiale, astăzi, conducerea centrală a partidului i-a invitat pe partenerii de guvernare pentru a ţine discursuri mobilizatoare pentru membrii partidului condus de Victor Ponta, dezamăgit de pierderea alegerilor prezidenţiale. 

Astfel, sunt aşteptaţi la Consiliul Naţional al PSD toţi liderii partidelor aflate la guvernare: Gabriel Oprea, liderul UNPR, preşedintele PC, Daniel Constantin, şi liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu. 

La patru luni de la alegerile prezidenţiale, preşedintele executiv al PSD şi şeful de campanie electorală, Liviu Dragnea, a oferit explicaţii colegilor social-dmeocraţi în privinţa eşecului înregistrat în 16 noiembrie. "Îl putem acuza pe Victor Ponta, dar vă reamintesc de primul tur. Pot fi acuzat şi eu, poate fi acuzat oricine. Ar fi o abordare superficială. Întrebarea e: de ce câştigăm orice competiţie politică, dar pierdem alegerile finale. Nu e un raspuns care se regaseşte în ultima campanie electorală. Ţine de o problema cronică în partidul nostru. Care a existat inainte de noi.  PSD a pregătit intrarea în UE şi NATO. Cu toate acestea continuăm sa fim etichetaţi drept comunişti. PSD trebuie sa respingă comunismul", a spus Dragnea, într-o analiză a pierderii alegerilor prezidenţiale de către candidatul Victor Ponta. 

Ieri, social-democraţii au ales-o pe Rovana Plumb în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, o funcţie rămasă vacantă după arestarea lui Adrian Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite