Consiliul Naţional al PSD. Revolta primarilor: „De ce un procuror are 80 de milioane, iar un primar 3 lei?”. „Orice decizie te duce la abuz în serviciu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui Congres, social-democraţii se strâng astăzi şi mâine în Consiliul Naţional al partidului pentru a lua două decizii importante: o vor alege pe Rovana Plumb în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, o funcţie rămasă vacantă în urmă cu trei ani, după arestarea lui Adrian Năstase. De asemenea, se va discuta noul statut al partidului, care îi va elimina pe membrii cu probleme penale.

UPADTE Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a pus şi ea tunurile pe Jutiţie: "Codul Penal este foarte prost. Abuzul în serviciu a devenit la ordinea zilei. Orice decizie ai lua, te duce la abuz în serviciu. Fostul primar al Craiovei a fost trimis în judecată pentru că a retrocedat un teren. Eu am o plângere pentru că n-am vrut să retrocedz un teren. Am ajuns să ne rugăm să ne fie contestate licitaţiile pentru că aşa avem controlul instanţei. Totul este interpretabil, iar abuzul în serviciu a devenit la ordinea zilei. Mai nou, partidul nostru ne spune că daca suntem trimişi în judecată pentru o astfel de faptă trebuie să ne retragem din politică. Mi se pare o aberaţie". Discursul Olguţei Vasilescu a fost primti cu aplauze.

UPDATE Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a încercat două glume despre procurori. Prima: "Dacă dimineaţă cineva îţi bate cu piciorul în uşă, cică să te rogi să fie hoţii". A doua: "M-am întâlnit cu cineva pe stradă, era de mână cu un copil. I-am spus: să nu-l faceţi politician. Mi-a răspuns: Nu, nici nu mă gândeam. Vreau să-l fac procuror, pentru că e vremea lor", a spus Negoiţă, iar sala a apaludat.

UPDATE Din cele 14 ateliere formate în cadrul Consiliului Naţional al PSD, pemierul Victor Ponta a vizitat numai două: cel al pensionarilor din PSD şi cel de Finanţe. Pensionarii l-au primit cu aplauze şi urale. "Era normal să vin la dvs. în primul rând. Trebuie să începem prin a arăta respectul celor care au trecut mai mult prin viaţă. Asa m-a învăţat şi mama. Cât timp voi fi prim-ministru, nu se va tăia un leu din pensia din România. Mă duc la Codul Fiscal, să fiu atent să nu ia de la pensionari", a spus Ponta, în faţa pensionarilor din PSD. La atelierul de Finanţe, premierul Victor Ponta a vrut să se asigure că noul Cod Fiscal, artizanul căruia a fost Darius Vâlcov, urmărit penal, va trece cu rapiditate în Parlament.

La final, Ponta a glumit pe seama faptului că este însoţit peste tot de jurnalişti. ”Măcar acasă nu am camera de luat vederi, dar nu e o garanţie. Microfoane nu se pune problema, vorbesc doar cu copilul şi cu câinele, să nu vă gândiţi că vorbesc cu altcineva”, a glumit  Ponta.

image

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea le prezintă delegaţilor Proiectul de dezvoltare regională şi reformă administrativă. La prezidiu au luat loc sociologul Vasile Dâncu şi jurnalistul Val Vâlcu. "Atunci când domnul profesor universitar Vasile Dâncu şi domnul profesor VAl Vâlcu sunt printre puţinii oameni care ies la televizor şi spun ce gândesc. Nu spun la ora 9.00 dimineaţă ceva, apoi seara altceva", i-a prezentat Dragnea.

"Modelul nostru administrativ este unul comunist. Am încercat să schimbăm acest lucru, dar ne-am lovit de o decize politică a celor care îşi spun de drepta. În 2015, avem un obiectiv stabilit: vom finaliza 500 de şcoli", a spus Dragnea. În continuare, vicepremierul le-a arătat delegaţilor câte şcoli va mai construi în mediul rural, câte cămine culturale va reabilita, cum va dota biblioticile de la sate cu mobilier modern, câte microbuze va mai achiziţiona pentru transportul şcolar şi câte drumuri, poduri şi podeţe sunt inlcuse în programul de finanţare.

A fost loc şi de glume: "L-am văzut aici, pe hol, pe primarul de la Islaz.  Sper că a terminat de mâncat. Eşti aici, Ionel?", a întrebat Dragnea. "Da, domn preşedinte, sunt aici!", a răspuns primarul. "Bine, stai jos, să nu te ia la ochi", a încheiat vicepremierul.

Drganea, despre descentralizare: "Există o foarte mare rezistenţă în Bucureşti împotriva descentralizării. Pur şi simplu nu vor să cedeze puterea în teritoriu. Îl văd pe domnul Bacalbaşa în sală, poate pune un diagnostic. Cred că e boala puterii. Ei spun că nu putem să dăm decizia către autorităţile locale. Ei spun: trebuie să rămână la noi. L-am întrebat pe domnul Iohannis, la singura discuţie la care am luat parte după ce a fost ales preşedinte, dacă mai susţine în continuare ideea de descentralizare în România, pentru că am lucrat împreună, la un moment dat. Mi-a spus că da. Am trimis strategia de descentralizare la comisiile de specialitate din Parlament şi la Cotroceni. Nu am primit nicun răspuns", a spus Dragnea.

Un delegat a luat cuvântul: "De ce un procuror să aibă salariu 80 de milioane, iar un primar 3 lei. Nimeni nu mai semnează nimic în terutoriu, de frică. Vine Curtea de Conturi şi stabileşte oportunităţi, când ar trebui să verifice dacă actele sunt legale sau nu. Adminsitraţia locală este călcată în picioare. Cineva nu vrea să ne lase să ne dezvoltăm şi a instaurat un regim de teroare." 

Răspunsul lui Liviu Dragnea. "Ştiu că oamenii nu mai au dorinţa de a lucra. Nu poţi să-i ceri unui om care are 7 milioane de lei vechi să-şi asume ceva. O să vorbesc cu doamna Plumb să rezolvăm această problemă a regionalizării".

UPDATE Fiecare delegat al PSD venit din ţară a primit o mapă cu un Raport al preşedintelui Victor Ponta, de 58 de pagini, în care sunt prezentate pe larg, cu grafice şi poze, realizările Guvernelor PSD din ultimii trei ani. Raportul începe cu un mesaj al lui Victor Ponta, intitulat "O nouă speranţă pentru toţi românii-România 2020.".

În această dimineaţă, miniştrii PSD le vor prezenta liderilor din teritoriu, în cadrul atelierelor de lucru, proiectele politice pentru mai multe domenii: de la revizuirea Constituţiei şi regionalizare, până la transporturi, sport şi cultură. Apoi, spre seară, va avea loc alegerea Rovanei Plumb în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Va fi un vot fără emoţii.Rovana Plumb este singurul candidat la şefia Consiliului Naţional al PSD, o funcţie pe care social-democraţii au ţinut-o vacantă timp de trei ani, pentru a-şi arăta respectul faţă de Adrian Năstase. 

Tot astăzi se va dezbate în partid şi noul statut al partidului, cu tentă reformatoare, propus de preşedintele Victor Ponta. Dacă se va adopta, membrii de partid cu probeleme penale vor fi traşi pe linie moartă. După adoptarea sa în cadrul Consiliului Naţional, statutul va lua calea Tribunalui pentru a fi înregistrate noile prevederi statutare. Mâine va fi ziua discursurilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite