Noul PNL a fuzionat în teritoriu. Quintus: Hai să dăm mână cu mână, liberală şi română, astăzi, când la Cotroceni, vorbim despre Brătieni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Co-preşedinţii noului PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax
Co-preşedinţii noului PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax

Delegaţii fostelor PNL şi PDL s-au reunit, sâmbătă, la Parlament, pentru a valida următoarea etapă a fuziunii dintre cele două partide, în teritoriu. Noul Partid Naţional Liberal rezultat în urma fuziunii dintre fostele PNL şi PDL a fost înscris marţi în registrul partidelor politice.

Principalele declaraţii


UPDATE 13.45 Mircea Ionescu Quintus a rostit câteva versuri, iar Consiliul Naţional s-a încheiat. 

“Hai să dăm mână mână cu mână liberală şi română, astăzi când la Cotroceni se vorbeşte despre Brătieni!”,a  spus Quintus.

UPDATE 13.30 Cătălin Predoiu a luat cuvântul.

“România a ales Klaus Iohannis, a ales o nouă politică. În toată campania am spus că Ponta este un pericol pentru România şi poporul a înţeles. Pericolul a fost îndepărtat dar este încă prezent. Astăzi, Ponta este un obstacol în calea dezvoltării României, a investiţiilor, a reformării României. Klaus Iohannis a oferit o şansă României. Astăzi suntem aici să forjăm voinţa politică să ducă PNL la guvernare. Nu este suficient să facem opoziţie, trebuie să facem guvernare”, a spus Predoiu. 


UPDATE 13.15  Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a luat cuvîntul la întrunire şi a supus la vot textul celei de-a doua rezoluţii, Noul PNL, noul guvern, noua politică - pentru România lucrului bine făcut!, care a fost adoptată. 

"Dacă nu ne vom asuma Puterea, pierdem încă doi ani de zile pentru România. Ponta este în stare să facă orice, e în stare să-l laude pe Preşedintele României mai mult decât noi. E în stare să ne fure orice fel de iniţiativă pe care o avem. Ne trezim că vorbeşte Victor Ponta despre proiectele noastre. În schimb, indiferent ce ar face, vă spun cu precizie: este un bolovan. Este o frână în dezvoltarea României", a spus Orban.

UPDATE 13.00 Preşedintele Ligii Aleşilor Locali, Ciprian Dobre, a prezentat un punct de vedere legat de o Rezoluţie privitoare la Bugetul Guvernului PSD pentru anul 2015. Rezoluţia a fost adoptată.

“S-a vorbit mult despre munca pe care am depus-o. A fost o muncă grea, dar una de care suntem mândri. Suntem mândri că nu am ezitat, că nu am derapat. Rezoluţia de azi se intitulează Bugetul României pentru 2015 – zero dezvoltare.”, a spus Dobre, care a prezentat textul rezoluţiei. 

UPDATE 12.50 Criteriile fuziunii în teritoriu au fost aprobate, enunţate în Proiectul de Hotărâre nr. 1, au fost aprobate. 


UPDATE 12.40 Primul proiect de hotărâre al ordinii de zi, referitor la criteriile fuziunii, a fost prezentat de secretarul general al PNL, Marian Petrache. “Ceea ce părea imposibil astăzi s-a întâmplat, avem noul PNL în registrul partidelor politice”, a spus Petrache. 


UPDATE 12.30 Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a vorbit şi el despre alegerile din 16 noiembrie. "Alegerile din 16 noiembrie au arătat cât de corecte au fost deciziile de atunci. 2014 este primul pas din realizarea proiectului politic România lucrului bine făcut. "“Spuneam din august, dacă vă aduceţi aminte, că singurul dintre noi care îl poate bate pe Victor Ponta este Klaus Iohannis. Şi l-am ales pe Klaus Iohannis. A câştigat Preşedinţia, dar şi noi am contribuit la asta. Vă mulţumesc tuturor pentru implicare. Este nevoie de un guvern al nostru care să susţină proiectul lui Klaus Iohannis. E un lucru foarte bun că se munceşte mult, se munceşte bine şi termenul de 28 februarie va fi respectat, iar fie organizaţie va avea proiectul programului de guvernare. Desigur, după ce lucrurile acestea sunt făcute, la un moment dat va trebui susţinut de oameni. Dacă nu vom avea grijă ca el să fie susţinut de acei oameni care să nu facă calificarea la locul de muncă, să stăpânească zonele pe care le administrează, dar să înţelegem ceva. Mare atenţie cum desemnăm oamenii, pentru că trebuie cât mai repede să scoatem PSD de la guvernare. Uitaţi-vă la Victor Ponta! Şase săptămâni a stat ca un pisicuţ. Printre materialele pe care le discutăm azi o să vedeţi cum împarte banii, unde ajung cei mai mulţi bani. Repetă toat relele făcute până acum. Avem obligaţia de a pune în practică ce am spus alături de Iohannis în campanie”, a explicat Blaga.


UPDATE 12.15  Co-preşedintele PNL a susţinut, în debutul întrunirii, un discurs tranşant în care a vorbit despre politica “faptelor mici”. Totodată, ea a anunţat că noul PNL a fost înregistrat marţi în registrul partidelor politice.

“Partidul Naţional Liberal rezultat dintre fuziunea PNL şi PDL a fost înregistrat marţi în registrul partidelor politice. A fost o formalitate. Azi suntem aici să înregistrăm PNL în registrul marilor partide politice. Ne unim pentru că, împreună, nu suntem doar mai puternici, ci mai capabili să ne asumăm obiective importante pentru România. Până să ajungem a şasea, a şaptea sau a treia putere în Europa trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ. Clasa politică s-a obişnuit să creeze aşteptări enorme şi să facă puţin. Altfel spus, cuvinte mari, fapte mici. Reducerea decalajelor care ne separă de restul Europei este, poate, cel mai înalt obiectiv pe care România şi-l propune. România are, din păcate, cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene, sistemul de sănătate înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate, suntem campioni negativi la sărăcie, la corupţie, la productivitatea resurselor. Victoria lui Klaus Iohannis nu este suficientă. Klaus Iohannis a reuşit să câştige pentru că nu a subestimat electoratul. Nici noi nu avem voie să o facem. La 25 de ani de la Revoluţie, românii gândesc diferit şi reprezintă acea masă critică capabilă să pună presiune asupra partidelor. Vor câştiga acele partide care vor reuşi să se adapteze la agenda publică. Vă propun nu doar să ne adaptăm la agenda publică, ci să dictăm agenda publică a României. Înainte să ne uităm la alţii, trebuie să ne uităm la noi. Ne trebuie reguli noi, reguli intransigente pentru cei care afectează credibilitatea partidului”, a spus Gorghiu în discursul său. Alina Gorghiu le-a mai vorbit colegilor despre provocările anului 2015 şi a subliniat că soluţia “cea mai bună pentru România este ca PSD să piardă puterea”.

PSD nu îşi vede decât interesul propriu, are capacitatea de a se regenera în rău. Au blocat alegerile parţiale. Sunt peste două milioane de români care nu au capacitatea să-şi exercite dreptul de vot. Însă lucrurile nu pot rămîne aşa, e vorba de oameni şi de legi. Cît timp acest partid va sta la guvernare, PNL trebuie să-i urmărească pas cu pas. Cea mai bună soluţie pentru România este ca PSD să piadă puterea. Fără desprinderea PDL şi fără naşterea PNL în 1992, probabil şi azi ar fi fost preşedinte Ion Iliescu. Fără desprinderea PNL de la guvernare de anul trecut, preşedinte ar fi fost astăzi Victor Ponta”, a mai spus co-preşedintele PNL.  “Doamnelor şi domnilor, dreapta este unită!”,  a încheiat ea.

Comisia de unificare a noului PNL a stabilit, recent, un algoritm după care urmează să stabilească majorităţile în filialele din ţară ale formaţiunii. Concret, la nivelul fiecărui judeţ, respectiv municipiu, vor funcţiona doi co-preşedinţi – unul de la vechiul PNL, iar altul de la vechiul PDL. Birourile Politice Judeţene, care erau până acum forurile de conducere, la nivel de judeţ, ale fiecărui partid, vor fi înlocuite de o nouă structură: Comitetul Executiv.

Fiecare astfel de comitet, aflat în subordinea celor doi co-preşedinţi, va avea însă un număr diferit de membri de la fiecare partid. În stabilirea numărului de membri a intervenit formula propusă de la centru. Astfel, ponderea membrilor la nivelul judeţelor va ţine cont de rezultatul de la alegerile europarlamentare, în proporţie de 80%, şi de numărul de primari rămaşi în fiecare partid, după alegerile prezidenţiale, în proporţie de 20%. La europarlamentare, PNL a obţinut 15%, iar PDL 12%.

În principiu, comitetele vor avea între 23 şi 29 de membri, la care se adaugă parlamentarii aleşi pe listele fostelor PNL şi PDL. Criteriile nu i-au mulţumit, însă, pe unii dintre foştii penelişti, respectiv pedelişti, care s-au trezit că vor conduce, în tandem, comitete cu majorităţi alcătuite de cealaltă formaţiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite