PNL a stabilit tema moţiunii de cenzură. Predoiu, dezlănţuit: "O sală ca asta poate alinia şi trei guverne mai bune decât ciurucurile PSD!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Naţional PNL se reuneşte astăzi la Piteşti FOTO Mediafax
Consiliul Naţional PNL se reuneşte astăzi la Piteşti FOTO Mediafax

Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal a stabilit astăzi tema şi data moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor depune moţiunea de cenzură la 5 iunie, pe subiectul votului prin corespondenţă pentru românii din Diaspora.

Liberalii s-au reunit astăzi în cadrul Consiliului Naţional pentru a aproba forma finală a programului de guvernare şi prevederile statutare privind membrii PNL care au probleme cu Justiţia. Totodată, liberalii au discutat planul de acţiuni pentru alegerile locale din 2016 şi au anunţat tema şi data depunerii moţiunii de cenzură. PNL a definitivat, vineri, modificările la Statut, în privinţa criteriilor de integritate, introducând o normă tranzitorie prin care cei cu funcţii de conducere care sunt condamnaţi în prezent în instanţă să îşi piardă doar funcţia, nu şi calitatea de membru.

Pe viitor, cei care vor avea o condamnare în primă instanţă vor fi suspendaţi de drept din calitatea de membru, la fel ca şi cei condamnaţi definitiv, sancţiunile aplicându-se pentru toate faptele penale săvârşite cu intenţie.


Adevarul.ro a transmis evenimentul în format livetext

UPDATE Modificările statutare au fost votate cu unanimitate. În cazul membrilor împotriva cărora se dispun măsuri preventive precum arestarea preventivă, dar şi trimiterea în judecată, sancţiunea este de retragere din funcţiile de conducere. O condamnare în primă instanţă atrage suspendarea din partid. 

UPDATE Liderul PNL Teodor Atanasiu a fost huiduit de liberalii prezenţi în sală. În timpul discursului său, mai mulţi membri PNL din sală l-au fluierat şi au făcut gălăgie. "Am o mare rugăminte, vă rog să ne respectăm!", a intervenit Vasile Blaga. "Scuze, scuze!", au cerut membrii PNL din sală, dar Atanasiu a încercat să îi ignore şi să îşi continue discursul. Pentru că i se cereau în continuare scuze, s-a enervat şi a încheiat discursul. "Vă mulţumesc pentru primire", a spus el sec şi s-a aşezat lângă Cătălin Predoiu, care i-a strîns mâna. 

UPDATE “Există multe deosebiri între Cătălin Predoiu şi mine. De asemenea, există şi multe asemănări. Atât domnul Predoiu, cît şi eu beneficiem de atenţia Corpului de Control al lui Ponta. Amândoi, taman ce am fost pârâţi. Iată ce nu trebuie să facă un prim-ministru – să îşi transforme Corpul de Control într-o armă de răfuială politică! Nu am auzit de vreo anchetă a Corpului de Control nici la Regia Pădurilor, nici la Transelectrica, care este jefuită cu metodă, nici la prietenul Ciurel, de la Complexul Energetic Oltenia”, a spus Orban. "Lui Ponta îi e frică de Cătălin Predoiu, de mine, de Alina Gorghiu", a spus el, iar Gorghiu l-a completat: "Şi de umbra lui!".

“La ora actuală, Ponta pârjoleşte fântînile, distruge recoltele. Ştie cu siguranţă că noi vom fi cei care vor guverna. Trebuie să ne mobilizăm astfel încât pe 5 iunie să-l trimitem acasă pe Victor Ponta! Ştiu că există încă bariere psihologice între noi, tendinţa de a ne trata diferit în funcţie de partidul din care venim. Toţi suntem membri ai PNL. Deciziile trebuie luate pentru binele PNL. Dacă aveţi în agendă să obţineţi o funcţie publică, funcţia nu trebuie să se obţină formând găşti sau punându-te bine cu şefii. Simt că a existat o anumită dezamăgire că nu s-a format majoritatea mai repede, că preşedintele Iohannis nu stă toată ziua să îi dea pumni în cap lui Victor Ponta. Trebuie să depăşim această stare. Indiferent dacă intrăm sau nu la guvernare, peste un an vor fi alegeri locale”, a spus Orban. 

UPDATE Alina Gorghiu a anunţat tema şi data depunerii moţiunii de cenzură - 5 iunie, pe subiectul votului prin corespondenţă pentru românii din Diaspora. 

UPDATE Programul de guvernare PNL a fost votat în unanimitate.

UPDATE Cătălin Predoiu, premierul din umbră al noului PNL, a urcat pe scenă pentru a-şi prezenta programul de guvernare. Predoiu a avut parte de o primire care l-a surprins până şi pe el, în aplauzele tuturor liberalilor din sală. Pe scenă, în schimb, unde se aflau membrii conducerii PNL, manifestările de entuziasm au fost mai reţinute. “Oricând, această sală şi orice sală ar putea alinia şi trei guverne mai bune decât ciurucurile de astăzi din PSD”, a spus Predoiu, iar sala a început să-i scandeze numele. Dezlănţuit, el a continuat atacurile la adresa lui Victor Ponta. "Ponta refuză să organizeze alegeri! Nu vrea domnul Ponta! E un motiv!", a spus el, în aplauzele sălii. "Staţi puţin, că nu am terminat", a întrerupt el mulţimea liberală. "Trebuie să minţi să ajungi în fruntea Guvernului, cocoţat şi agăţat de funcţie! Ce exemplu e ăsta?!", a strigat el."Vom guverna bine, când va fi!", le-a promis el celor peste 1000 de delegaţi. 

UPDATE Vasile Blaga a declarat, la începutul Consiliului Naţional, că partidul trebuie să demareze pregătirile pentru alegerile locale din 2016, dar şi pentru preluarea guvernării.

“Aş vrea să pun în discuţie câteva idei care cred că sunt importante. Noi construim marele PNL nu doar ca să-l dăm jos pe Ponta şi echipa lui, nici măcar din ambiţia că avem un partid mare. Vrem să punem în aplicare un proiect de ţară, un proiect vital. Victor Ponta şi PSD nu numai că nu-şi pun problema valorificării tuturor şanselor pe care România le are în UE, dar sunt de-a dreptul obstacole în faţa acestui deziderat. Nu au demarat niciun proiect pentru atragerea fondurilor pentru perioada 2014-2020. Şi-au bătut joc de toate investiţiile din infrastructură. Se pun mereu deasupra legii şi împotriva justiţiei independente”, a spus Blaga. 

În discursul său, copreşedintele PNL a atins şi câteva subiecte sensibile pentru cei din vechiul PNL, respectiv din vechiul PDL şi le-a “predat” liberalilor ceea ce el a numit “lecţia Brătienilor”. “Nu mai există foşti pedelişti şi foşti penelişti. Niciunul nu e mai presus sau mai prejos faţă de celălalt. Niciunul nu deţine monopolul integrităţii. Nimeni nu poate juca alba-neagră cu simbolurile şi principiile proiectului nostru. Cine crede că interesul lui e mai presus decât interesul nostru comun va sfârşi în irelevanţă şi ratare politică. Aceasta este lecţia pe care ne-o predau cei 140 de ani de PNL. Lecţia istorică a Brătienilor ne spune că perioadele de guvernare lungi şi de succes au fost invariabil precedate de fuziuni”, a spus Blaga.  “Unde-i lege, nu-i tocmeală în toate organizaţiile noastre şi vă garantez că vom câştiga toate alegerile de anul viitor!”, a încheiat Vasile Blaga. 

UPDATE Discursul de început i-a aparţinut copreşedintelui PNL Alina Gorghiu. 

"Dragi liberali, ne apropiem de finalul unei săptămâni aniversare pentru PNL. Chiar mâine sărbătorim 140 de la înfiinţarea partidului nostru, chiar în Argeş, judeţul meu de suflet. Suntem partidul viitorului României şi, indiferent de evoluţia PNL pe scena politică, a fost şi a rămas un partid viu, important, util societăţii. Aş vrea să văd în sală că suntem un partid viu. Util am dovedit că suntem. Tocmai în această săptămână, PNL a reuşit să fie util societăţii prin sprijinul pentru familiile din România. Am reuşit să impunem dublarea alocaţiilor pentru copiii din România. Nu este un act istoric, cum vor unii să îl prezinte, dar uneori, dragii mei liberali, actele mici şi micile decizii contribuie la marile schimbări, iar lucrul acesta liberalii îl ştiu foarte bine", a declarat Gorghiu. 

“PSD avea bani, doar se laudă cu excedent bugetar. Dacă aş fi maliţioasă, aş putea crede că toată grija PSD s-a epuizat pentru cei doi răsfăţaţi din PSD, Şova şi Dragnea. Premierul s-a străduit să economisească banii de la copii pentru a-i liva primarilor de la PSD, în perspectiva alegerilor de anul viitor şi, vorba cuiva, ghinion!”, a comentat Alina Gorghiu.

“PNL, astăzi, trebuie să decidă în mod clar că nu ne mai putem încadra în extreme. Trebuie să stăm departe de patima populismului şi a demagogiei. Vă propun o linie echilibrată, ca partid, dar fermă. O spun foarte tare şi sunt sigură că se aude şi în partea cealaltă, sunt sigură că implicarea nu e un atribut al stângii. Implicarea e un atribut al acelor politicieni care, indiferent de culoarea politică, refuză să fie leneşi. Politica de dreapta nu înseamnă să ne abandonăm cetăţenii”, a mai spus Gorghiu. 

“Modificările pe care astăzi le operăm la Statut înseamnă încă un vârf de săgeată în politica românească. Nu există un alt partid în România care să internalizeze atât de bine criteriile de integritate ca PNL. Pot să vă dau exemplu fără emoţii pentru alţi politicieni”, a afirmat copreşedintele PNL.  Avem o datorie cât istoria noastră de mare”, a conchis Alina Gorghiu. 

UPDATE  A început Consiliul Naţional al PNL. La reuniunea a aproximativ o mie de liberali a apărut şi deputatul PNL Mircea Roşca, cercetat sub control judiciar. Roşca s-a aşezat chiar în primul rând, pe locurile rezervate pentru presă, şi i-a întâmpinat, vesel, pe delegaţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite