Consiliul Europei decide azi dacă sesizează Comisia de la Veneţia pe legile Justiţiei. Demersul a fost iniţiat de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La solicitarea PNL, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va decide azi dacă va sesiza Comisia de la Veneţia pe legile Justiţiei adoptate de majoritatea PSD-ALDE. Şoi Foprumul Judecătorilor, ONG care a criticat modificările din Justiţie, a trimis o solictare identică. Comisia de la Veneţia a mai fost sesizată prin această procedură tot pentru un caz din România: pe proiectul de lege iniţiat de PSD care punea piedici ONG-urilor

„Deputatul PNL Cezar Preda, în calitate de preşedinte al grupului Partidului Popularilor Europeni din APCE, a adresat o solicitare preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse Legilor Justiţiei din România. Totodată, senatorul PNL Alina Gorghiu a înaintat preşedintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similară pentru ca acest for să solicite opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei din România“, a anunţat PNL la sfârşitul lunii martie. 

Liberalii explicau atunci că au recurs la această procedură pentru că există un precedent în materie, fiind vorba tot despre o temă din România.  „Iniţiativa PNL a fost ocazionată de precedentul identificat în cazul iniţiativei pentru modificarea legislaţiei organizaţiilor neguvernamentale, semnată de parlamentarii PSD, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, proiect care a intrat în analiza Comisiei de la Veneţia“, arătau liberalii. 

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti. Un oficial din Consiliul Europei, care a citit raportul, ne-a sintetizat care sunt principalele obiecţii ale experţilor europeni. Raportul este singura evaluare externă, imparţială şi profesionistă asupra acestor legi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite