Consilierul onorific al lui Cîţu îi răspunde lui Putin: „Bucovina şi Basarabia au fost dintotdeauna ale României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, a reacţionat după afirmaţiile lui Vladimir Putin care susţine, printre altele, că Basarabia şi Bucovina de Nord „au fost ocupate" de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

„Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial, aşa cum afirmă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice şi realităţi istorice”, a afirmat Alexandru Muraru într-un comunicat de presă, în care critică declaraţiile lui Vladimir Putin referitoare la Basarabia.

În opinia consilierului onorific al premierului României, articolul de opinie al preşedintelui rus, publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al Kremlinului, reprezintă „o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia”. Revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că naraţiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federaţia Rusă, se mai arată în comunicat.

Bucovina şi Basarabia au fost ale României

Alexandru Muraru a transmis că  „Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 de către Imperiul Rus”. Acesta a mai explicat că „nu doar victoriile militare din Primul Război Mondial sau intervenţia armatei au stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române şi al locuitorilor majoritari români din teritoriile alipite de către imperiile care au răspuns unei realităţi istorice”.

„Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop – Molotov din august 1939 pe care tezele centrale şi discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească. Prin acest pact, s-au împărţit sferele de influenţă în Europa între Germania nazistă şi Rusia sovietică, iar în protocolul adiţional secret Basarabia era „alocată” lui Stalin, la înţelegere cu Hitler. Anexarea Bucovinei de Nord a venit în urma lăcomiei liderului sovietic care, iniţial, dorea să anexeze toată Bucovina, deşi U.R.S.S. nu avea niciun drept istoric ori naţional, la fel ca în cazul Basarabiei”, a mai spus Alexandru Muraru, istoric specializat în problematica memoriei.

Acesta a mai explicat că „anexarea doar a Bucovinei de Nord de către U.R.S.S. în 26-28 iunie 1940 s-a făcut în urma tensiunii diplomatice sovieto-germane generate de ieşirea U.R.S.S. din limitele acordului de delimitare a sferelor de interesele din august septembrie 1939, provincie nemenţionată în articolul 3 al protocolului adiţional al pactului Ribbentrop – Molotov”.

La 12 iulie, Kremlinul a publicat un articol semnat de Vladimir Putin. Intitulat „Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor”, textul reia o serie de plăsmuiri sovietice asupra trecutului istoric care corespund planurilor politice de viitor ale actualei conduceri din Rusia. Printre altele, liderul rus a reînviat ideea conform căreia România a ocupat Basarabia. 

„În 1940, Ucraina Sovietică a încorporat o parte din Basarabia, care a fost ocupată de România în 1918, precum şi Bucovina de Nord”, se arată în articol.

Vezi şi: Propaganda de tip sovietic a lui Putin: România a „ocupat” Basarabia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite