Consecinţe electorale ale acţiunilor DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile în forţă ale DNA, sprijinite de SRI, împotriva baronilor PSD, cad cum nu se poate mai prost pentru actuala putere politică, având în vedere cele două importante momente electorale de anul acesta

După Teleorman (Dragnea), Argeş (Nicolescu), Prahova (familia Cosma), Constanţa (Constantinescu şi Mazăre), iată acum şi judeţul Mehedinţi devastat de anchetă procurorilor DNA, care au şi obţinut arestarea pentru 29 de zile a şefului CJ, Adrian Duicu, şefului Poliţiei locale, Constantin Ponea, şeful organizaţiei PSD Orşova, Constantin Popescu.

Modul de organizare şi acţiune ale grupării de la Mehedinţi, legăturile cu Poliţia şi deconcentratele din judeţ, banii cu care cotizau la centru pentru a-şi conserva posturile, seamănă cu acţiunile mafiei, aşa că nu este deplasată caracterizarea de „grupare de tip mafiot”.

Membre ale familiei Ponea, şeful Poliţiei, sunt şi ele amestecate în activitatea grupării, soţia acestuia fiind propusă de către ministrul Justiţiei, Cazanciuc, să ocupe o importantă funcţie în aparatul central al DNA. Chiar dacă acesta neagă acum, propunerea a existat într-o primă fază.

Stăpânirea presei locale, a televiziunilor, reprezintă iarăşi un mijloc de a închide gura criticilor şi de a ascunde adevărul. Tehnica pumnului în gură presei a reuşit, nu s-au auzit dezvăluiri despre mafia locală şi judeţeană.

De remarcat şi faptul că nici Victor Ponta nici alt şef PSD nu au comentat până în prezent acţiunea procurorilor la Mehedinţi, spre deosbire de ce s-a întâmplat în cazul Năstase şi Dragnea, când procesele şi condamnările erau considerate politice, provocate de procurori „băsişti”. Este o dovadă a faptului că avertismentele externe şi reacţia vehementă a societăţii româneşti şi-au făcut efectul.

Din punct de vedere electoral sunt de luat în considerare următoarele aspecte.

- Decapitarea organizaţiilor PSD va duce la blocarea „maşinăriilor de partid”, timpul rămas până în 25 mai fiind prea scurt pentru reorganizarea acestora. Cum în pregătirea alegerilor, mobilizarea propriului electorat la vot, supravegherea scrutinului, activul de partid are un rol decisiv, este de presupus că scorurile obţinute de USD în aceste judeţe vor avea de suferit.

- Este posibil ca astfel de lovituri în forţă ale DNA să continue şi în alte judeţe, cu acelaşi efect devastator asupra maşinăriei de partid a USD sau a oricărui alt partid căruia îi aparţin inculpaţii.

- Cel mai important, efectul sindromului „ţapului ispăşitor”, de care vorbeam într-un alt articol.

Este în firea românilor să dea vina pe alţii, pentru nereuşitele şi nerealizările proprii. Cum judeţul Mehedinţi este printre cele mai sărace din ţară, arestările produse la vârful conducerii judeţului vor avea efectul de „fitil aprins” pentru nemulţumirea populaţiei.

Fără fonduri europene atrase, fără companii mari care să ofere locuri de muncă, fără dezvoltarea infrastructurii rutiere şi turistice, vina va fi aruncată instant în capul şefilor judeţului, care în loc să se preocupe de bunăstarea cetăţenilor se ocupau de afaceri proprii, de bani viraţi la centru, într-un judeţ extrem de sărac, cu mari probleme de şomaj.

Este de aşteptat ca această întâmplare, care a devoalat extrem de vizibil preocupările mai marilor PSD din judeţ, să aibă efecte la prezenţa la vot şi la modul cum vor vota mehedinţenii, inclusiv membri şi simpatizanţi ai USD. Sigur că toţi mehedinţenii au stat cu ochii pe televiziunile centrale să vadă ce se întâmplă cu şefii lor.

Nimic nu deranjează mai mult decât sfidarea şi îmbogăţirea şefilor, în condiţiile în care populaţia se zbate în sărăcie.

Dacă acest fenomen se va petrece şi în alte judeţe, în care DNA a dat iama în conducerile locale, Argeş, Prahova, Constanta, Teleorman, în judeţe care ar putea urma la rând, USD va avea o mare problemă în a realiza un scor bun la europarlamentare, cu reverberaţii grave şi la prezidenţiale.

Acum se vede inspiraţia lui Crin Antonescu şi PNL de a părăsi barca USL. Toate aceste acţiuni de combatere a corupţiei s-ar fi spart în capul USL, inclusiv al lui Antonescu. Aşa că acesta se felicită, probabil, pentru plecarea din USL, mai ales că primeşte muniţie nesperată în atacurile la Victor Ponta.

Încă o constatare.

Putem înţelege mai bine obsesia PSD de a scăpa de Băsescu şi de DNA, prin suspendare, prin modificarea legislaţiei penale din marţea neagră, printr-o lege de amnistie şi graţiere, prin orice alte mijloace. Să evite întâmplări precum cea de la Mehedinţi, devastatoare pentru USD.

Nicusor Constantinescu nici nu se fereşte să acuze DNA de poliţie politică, şi să ceară desfiinţarea acestei instituţii prin lege.

Mai nou, în mintea lui Constantinescu şi a altor baroni PSD se înşurubează ideea că însuşi Victor Ponta ar fi „fericit” cu această evoluţie a acţiunilor DNA, pentru a scăpa de baronii bătrâni, care ar urma să fie înlocuiţi cu „lupii” tineri, din generaţia lui Ponta.

Ideea aceasta este periculoasă pentru Victor Ponta, ştiut fiind că în PSD sunt obişnuite debarcări rapide, de genul „noaptea cuţitelor lungi” în care a fost debarcat Năstase.

N-ar fi exclus să asistăm după europarlamentare la o „revoluţie” a baronilor PSD, împotriva lui Victor Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite