Congres USR: Ghinea a început duelul cu Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la Adevărul Live, deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit despre viitorului partidului, în condiţiile în care în toamnă va avea loc un nou Congres, după ce Nicuşor Dan a demisionat, susţinând că USR nu trebuie să se poziţioneze în vreo direcţie pe tema referendumului privind familia tradiţională. Pe de altă parte, Ghinea susţine că USR trebuie să-şi asume o poziţionare la nivel de partid pe acest subiect.

Până la Congres, USR va trece – fapt inedit în politca românească – printr-un referendum intern, în care toţi membrii vor opta între: a se împotrivi în mod clar modificării Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie sau a nu se amesteca deloc în acest subiect delicat. „Eu militez pentru poziţionarea partidului împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Pronosticul este greu de dat. Dacă era strict despre poziţionarea privind iniţiativa coaliţiei, atunci am convingerea că majoritatea poporului din USR, tolerantă, liberală, europeană, ar fi votat împotrivă. Este însă şi manevra emoţională a fostului preşedinte  Nicuşor Dan, care şi-a pus persoana sa în prim-plan, iar susţinătorii săi spun că referendumul este despre întoarcerea sau nu a lui Nicuşor“, a spus Cristian Ghinea.

„Nicuşor Dan nu mai înţelege USR“

Practic, Nicuşor Dan condiţionează întoarcerea sa în partid de neimplicarea USR pe tema familiei tradiţionale. Potrivit unor surse din USR, deşi sunt mulţi membri de partid care sunt împotriva Coaliţiei pentru Familie, la referendumul intern vor fi de partea lui Nicuşor Dan, pentru că li se pare nedrept ca acesta să plece din partidul pe care el l-a fondat şi l-a dus în Parlament. „Ar trebui să discutăm despre principii, nu despre persoane. Nicuşor Dan nu ar fi trebuit să-şi pună persoana sa înaintea acestor chestiuni“, e de părere Cristian Ghinea, care crede că Nicuşor Dan nu-şi mai înţelege propriul partid. 

„Nicuşor Dan a creat un partid şi are merite istorice în România. Doar că nu s-a mai priceput să-l înţeleagă. Nu a înţeles, poate, că natura sa conservatoare nu se pliează pe majoritatea celor pe care i-a atras în acest partid. A fi antisistem înseamnă a fi şi împotriva populismului şi împotriva invaziei spaţiului public de o agendă religioasă şi retrogradă. Nicuşor Dan n-a mai înţeles că majoritatea publicului său merge în această direcţie. Din păcate, el are foarte multe alte calităţi, dar nu flexibilitatea, empatia şi inteligenţa emoţională de a înţelege opiniile altor interlocutori“, a acuzat Ghinea, care a evitat să spună dacă va candida la Congres împotriva lui Nicuşor Dan.

„Problema clinică“

Însă surse din USR au declarat pentru „Adevărul“ că sunt şanse foarte mari să o facă. La fel cum şi Nicuşor Dan se pregăteşte să candideze. „Nicuşor Dan nu mai are nivelul de încredere pentru opinia publică generală care să atragă noi votanţi la USR, iar asta este o problemă clinică pentru partid“, a spus Ghinea la Adevărul Live.

Cât despre o posibilă plecare din USR în România 100, partidul lui Dacian Cioloş, Cristian Ghinea a spus: „Eu nu plec din USR. Eu rămân în USR, pentru că noi şi România 100 avem un destin comun. Va fi tragic pentru România dacă vom avea două partide: USR şi România 100. Misiunea mea ca politician este să le unesc“.  Întrebat dacă venirea lui Dacian Cioloş l-ar da la o parte pe Nicuşor Dan, Cristian Ghinea a răspuns: „Şi dacă ar fi aşa, ce? Un partid nu e pe persoană fizică“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite