Congresul PSD. Filmul duelului dintre baroni

Congresul
PSD. Filmul duelului dintre baroni

Delegaţii la Congresul PSD s-au îmbulzit pentru a-şi lua cartelele de vot Foto: Eduard Enea

Victor Ponta a fost reales în fruntea PSD, iar Liviu Dragnea a devenit preşedinte executiv, în urma Congresului PSD desfăşurat sâmbătă şi duminică. Bătăliile cele mai serioase s-au dat pentru posturile de vicepreşedinţi, în special pentru cei care vor conduce regiunile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Victor Ponta a obţinut, fără emoţii, şi fără contracandidat, realegerea în postul de preşedinte al PSD. Liviu Dragnea va fi numărul doi în partid, câştigând fotoliul nou înfiinţat de preşedinte executiv. Ponta a rămas în fruntea partidului după ce a obţinut 3851 de voturi „pentru“ din cele 3932 valabil exprimate de delegaţii la Congres, iar Liviu Dragnea a întrunit 3807 voturi „pentru“.

 Delegaţii la Congres au ales opt vicepreşdinţi naţionali şi opt vicepreşdinţi pe regiuni. La nivelul eşalonului doi a apărut şi concurenţa, cea mai strânsă competiţie fiind cea pentru regiunea Sud-Est, câştigată de Marian Oprişan în faţa lui Nicuşor Constantinescu. „Baronul“ de Vrancea a fost votat de  295 de delegaţi din totalul celor 608, în timp ce Nicuşor Constantinescu a strâns doar 219 voturi „pentru“. Disputa dintre cei doi a continuat şi pe scările Sălii Palatului. „Nicuşor este colegul meu, prietenul meu, dar astăzi eu am câştigat. Vreau să schimb imaginea preşedinţilor de Consilii Judeţene, pe care îi numiţi, pe nedrept, baroni“, a fost prima reacţie a lui Oprişan.

În schimb, Nicuşor Constantinescu, a ales să vorbească în aforisme. „Este doar un vot, eu ştiu să pierd. Cine nu ştie să piardă, nu merită să câştige“, a comentat Constantinescu. Congresul PSD  a ales, de asemenea, cinci vicepreşedinte femei.

Năstase, vedeta Congresului

Prima zi a congresului PSD a fost dominată de întoarcerea lui Adrian Năstase, aplaudat la scenă deschisă de delegaţii la Congres.

Năstase a fost invitat în calitate de fost preşedinte al partidului şi nu a luat cuvântul de la tribună. Cu toate acestea, numele său s-a regăsit în multe dintre discursurile liderilor PSD, Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Marian Vanghelie salutând revenirea sa, în aplauzele publicului.

 
Foto

Vot electronic greoi

După o noapte dedicată negocierilor pentru posturile de vicepreşdinţi, delegaţii la Congresul PSD au trecut la vot. În ciuda faptului că secretarul general Liviu Dragnea a introdus un sistem electronic de vot, operaţiunea s-a desfăşurat greoi. Cei 4200 de delegaţi s-au înghesuit să-şi ridice cartelele de vot. Pentru a primi cartela, fiecare delegat trebuia să prezinte ecusonul de invitat.

Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, rivali pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud-Est, au coborât în spaţiul unde se votează pentru a supraveghea atent delegaţii.

Liviu Dragnea a recunoscut că au existat şi cazuri în care într-o cabină de vot au intrat mai mulţi delegaţi, dar a catalogat sistemul drept un „succes“.

Lista noii conduceri a PSD

Preşedinte: Victor Ponta

Preşedinte executiv: Liviu Dragnea

Vicepreşedinţi naţionali în ordinea numărului de voturi obţinute

Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Daniel Şova, Călinoiu Ion

Vicepreşedinţi regionali

Gheorghe Nichita, Marian Oprişan, Mircea Cosma, Paul Stănescu, Ion Mocioalcă, Ioan Rus, Mircea Duşa, Robert Negoiţă

Vicepreşedinţi femei în ordinea numărului de voturi obţinute

Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea

 


Citeşte toate materialele despre congresul PSD

 

Ponta, despre sistemul de vot electronic de la Congresul PSD: „Ne gândim să-l aplicăm la diaspora, apoi naţional“

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Congresul PSD, că sistemul electronic de vot ar trebui introdus în primă instanţă pentru diaspora, apoi la nivel naţional.

Congresul PSD. Ponta doreşte să fie „peştele cel mare şi rapid“ din politică

Liderul PSD Victor Ponta le-a spus colegilor prezenţi la Congresul PSD că în politica actuală nu se mai aplică doar principiul „peştele cel mare îl înghite pe cel mic”, ci şi „peştele mai rapid câştigă competiţia cu peştele lent”. Într-un astfel de context, premierul a subliniat că doreşte să fie „peştele cel mare, şi totodată cel mai rapid”.

Congresul PSD. CExN al PSD, mandatat să iniţieze procedurile de fuziune cu UNPR

Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie prin care mandatează CExN al partidului să elaboreze şi să încheie un Protocol de colaborare între PSD şi UNPR şi să iniţieze procedurile privind fuziunea dintre cele două partide.

Congresul PSD. Ion Iliescu a fost votat preşedinte de onoare al PSD

Ion Iliescu a fost votat, sâmbătă, la Congresul PSD, pentru a ocupa funcţia de preşedinte de onoare al partidului. Iliescu a fost votat cu unanimitate de voturi.

Congresul PSD. Ponta: „Năstase mi-a zis că în politică, spre deosebire de box, contează dacă poţi să te ridici“

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că are "o mulţumire specială" pentru Adrian Năstase, care i-a spus că în politică, spre deosebire de box, contează de câte ori poţi să te ridici, menţionând că este convins că fostul prim-ministru o va face.

Congresul PSD. Victor Ponta: „Sunt complementar cu Liviu Dragnea“

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat, la Congresul partidului, cum va fa funcţiona tandemul pe care îl va forma în fruntea PSD cu Liviu Dragnea.

Congresul PSD. Oprescu, către Ponta: „Cel mai important proiect al dumneavostră nu este USL, ci România“

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat sâmbătă, la Congresul PSD, că cel mai important proiect politic al lui Victor Ponta nu este USL, aşa cum premierul a susţinut în repetate rânduri, ci „proiectul România“.

Congresul PSD. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, victorii aşteptate. PSD şi-a ales vicepreşedinţii: Oprişan l-a învins din nou pe Nicuşor Constantinescu

Congresul PSD a ales astăzi noua conducere a partidului. Victor Ponta a fost reales, fără emoţii, în fruntea PSD, iar Liviu Dragnea va fi numărul doi în partid, din postura de preşedinte executiv.Bătălia cea mai importantă de la Congres s-a dat între baronii Marian Oprişan( Vrancea) şi Nicuşor Constantinescu (Constanţa) pentru postul de vicepreşedinte al regiunii Sud-Est, câştigător ieşind baronul de Vrancea.

Cristina Ţopescu, ultima achiziţie a PSD

Jurnalista Cristina Ţopescu s-a înscris, vineri, în PSD, a anunţat Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD.

Adrian Năstase: „Nu voi vorbi de la tribună, este rândul colegilor mei să vorbească“

Fostul premier Adrian Năstase a venit, în calitate de invitat, la Congresul PSD, însoţit de fiul său mai mare, Andrei Năstase. Fostul premier a anunţat că nu va ţine un discurs, fiind interesat, în special, de noile raporturi de forţe din partid.

Congresul PSD. Dragnea: „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Adrian, bine ai venit acasă!“

Congresul PSD se va desfăşura astăzi şi mâine la Sala Palatului. Social-democraţii îl vor reconfirma în funcţia de preşedinte pe Victor Ponta, iar Liviu Dragnea va rămâne numărul doi în partid, urmând să ocupe fotoliul de preşedinte executiv. Adrian Năstase este prezent la Congres, dar a anunţat că nu va ţine niciun discurs de la tribună.

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările