Congresul ALDE se mută la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu a câştigat o luptă cu Daniel Constantin, dar nu şi „războiul“. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu a câştigat o luptă cu Daniel Constantin, dar nu şi „războiul“. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte unic al ALDE, însă decizia poate fi întoarsă de instanţă, după ce fostul copreşedinte al partidului, Daniel Constantin, acuză faptul că alegerile au fost nestatutare. Congresul ALDE a fost marcat de atacurile lui Tăriceanu împotriva instituţiilor de forţă, dar şi de absenţa liderului PSD Liviu Dragnea, fapt ce întăreşte zvonurile că există disensiuni în coaliţia de guvernare.

Va fi ales Călin Popescu Tăriceanu în unanimitate preşedinte unic al ALDE? Aceasta a fost singura necunoscută a Congresului ALDE din weekend, în condiţiile în care Tăriceanu a fost singurul candidat la şefia partidului.

Până la urmă, Tăriceanu a fost ales aproape în unanimitate: 1.065 de voturi din 1.094. Cele 30 de voturi nefavorabile au fost în primul rând stângăcii tehnice – căci sistemul electronic de vot, folosit în premieră la un Congres politic, i-a cam încurcat pe unii candidaţi. Cu toate că a fost ales preşedinte cu un scor covârşitor, Călin Popescu Tăriceanu mai are de câştigat şi competiţia juridică, întrucât la mijlocul lunii mai instanţa va decide dacă alegerile au fost convocat statutar, în urma unei contestaţii a lui Daniel Constantin, fostul co-preşedinte al ALDE.

În cazul în care tribunalul îi va da dreptate lui Constantin, toate deciziile votate la Congresul de sâmbătă vor fi anulate, deci şi alegerea lui Tăriceanu ca preşedinte unic. Întrebat dacă a luat în calcul  că alegerile ar putea fi declarate nule, Tăriceanu a răspuns: „Alegerile în partid sunt decise de delegaţii la Congres. Da? Gata, altă întrebare“. Daniel Constantin nici măcăr nu a participat la Congres, pe motiv că n-a vrut să gireze prin simpla sa prezenţă „un abuz de putere”. Chiar şi aşa, Tăriceanu a avut un mesaj pentru fostul să partener politic. „Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulţi, dar vă spun sincer mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei. Pentru mine, această trădare reprezintă un episod trist, dar este în acelaşi timp şi un episod încheiat”, s-a plans Tăriceanu.

„Protestele, o încercare eşuată de lovitură de stat“

Discursul pe care Călin Popescu Tăriceanu l-a susţinut în faţa delegaţilor ALDE a fost o tiradă la adresa SRI şi DNA, instituţii de forţă, aşa cum le numeşte liderul ALDE. Tăriceanu a făcut chiar o paralelă între lupta anticorupţie din ziele noastre şi regimul comunist. „Suntem la o răscruce de drumuri. În comunism ştiţi că aveam un binom: Ceauşescu şi Lenuţa. în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, pe Coldea şi Codruţa”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, care s-a mirat de faptul că mulţi tineri au ieşit în stradă să o susţină pe şefa DNA Laura Codruţa Kövesi.

„Îmi amintesc că în anii 90, tinerii erau cuprinşi de o atitudine feroce binomului din perioada comunistă, adică Ceauşescu şi Lenuţa. Acum am văzut cu stupoare, nu mi-a vent să cred când am văzut mulţi tineri susţinând binoul Coldea şi Codruţa. Ei nu înţeleg, din păcate, pericolul încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor pentru că, spre deosebire de tinerii de la începutul anilor ’90, nu au trăit experienţa traumatizantă a comunismului”, a mai spus liderul ALDE, cu toate că cei mai mulţi oameni, tineri sau de vârsta a doua, au ieşit în stradă împotriva Ordonanţei 13, măsură prin care Guvernul Grindeanu, susţinut şi de ALDE, sărea în ajutorul infractorilor. 

Ce crede, în ansamblu, Tăriceanu despre protestele din iarnă faţă de Guvernul Grindeanu? „La începutul anului 2017 am asistat la o încercare eşuată de lovitură de stat”, a clamat Tăriceanu, adăugând că tinerii au fost folosiţi ca „masă de manevră”. 

Constantinescu l-a elogiat pe Tăriceanu

Prezent la Congresul ALDE, fostul preşedinte Emil Constantinescu l-a aşezat pe Călin Popescu Tăriceanu lângă mari lideri mondiali. „Avem nevoie de lideri adevăraţi. La o conjuncţie a vieţii mele şi a istoriei i-am cunoscut pe Ronald Reagan, pe Margaret Thatcher, pe Helmuth Kohl, pe Gorbaciov. Aceşi oameni aveau o viziune asupra lumii. Avem astfel de lideri în România? Puţini, iar unul e aici în sală: Călin Popescu Tăriceanu. Este datoria mea să vorbesc despre el”, a spus Emil Constantinescu. 

PSD a ignorat ALDE

În mod normal, liderii partidelor aflate într-o coaliţie de guvernare participă la Congresele partenerilor politici. Însă la Congresul ALDE, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost marele absent.  „Cred că trebuie  să ţineţi cont că toţi avem un program foarte, foarte încărcat care este marcat de angajamentele pe care ni le-am luat şi în acest fel trebuie interpretat şi nici într-un alt fel”, a încercat o explicaţie Călin Popescu Tăriceanu. Absenţa lui Dragnea întăreşte zvonurile că relaţia dintre Călin Popescu Tăriceanu şi liderul PSD s-a răcit, mai ales după ce Dragnea l-a certat public pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei asumat de ALDE. Deşi nu are un parteneriat politic semnat cu ALDE, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj video „de prietenie şi respect”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite