Congresul USR - începutul sfârşitului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La Congresul USR din 12-14 mai, care va avea loc la Cluj-Napoca, vor putea vota toţi membrii partidului. Este o premieră în viaţa politică românească, iar acest lucru s-a putut realiza în urma implementării unui soft care permite tuturor membrilor de partid să voteze pe baza unui cod de identificare.

Mai mult, lucrările congresului, prezentarea programelor şi dezbaterile vor putea fi vizionate în direct pe internet pe pagina www.usrtransparenta.ro...“. Este o parte a unui comunicat de presă care în realitate nu a apărut niciodată.

În schimb, deşi se declară partizanii democraţiei participative, ai comunicării, ai informatizării şi ai transparenţei decizionale, liderii USR au decis să organizeze un congres în stilul PCR-PSD-PNL. Nu vor vota toţi membrii USR, ci doar nişte delegaţi, mulţi dintre ei cu dictare de la şefii de filiale. Nicuşor Dan va ieşi victorios, dar democraţia va pierde. Mii de membri de partid, vor fi excluşi de la vot, de la dreptul de a-şi alege conducerea. Se va vota pe interese, nu pe proiecte. Se vor vota complicităţi şi alianţe, nu competenţe şi caractere. Zeci de preşedinţi de filiale, în special din judeţe unde USR a avut rezultate foarte proaste, cu mult sub media naţională, vor decide cine vor fi oamenii care îi reprezintă, vor vota în bloc cu un candidat sau altul, în funcţie de interesele personale. Filialele puternice, cu mulţi membrii de partid, precum Cluj, Sibiu şi Timişoara vor avea foarte puţine voci în structurile de conducere ale USR, care va fi domint de nucleul fostului USB şi de aliaţii lor din judeţele cu rezultate slabe, care se grupează în mod natural în jurul centrului. În partidul în care există informaticieni de excepţie, care ar fi putut realiza tot ceea ce comunicatul de presă fictiv de mai sus cuprindea, se va vota ca în urmă cu 100 de ani, pe hârtie.

Cu o astfel de modalitate de lucru, copiată din experienţa PCR-PSD-PNL, m-am lovit la USR Ilfov, pe vremea când făceam parte din această filială. Am solicitat cu disperare ca toţi membrii organizaţiei, în jur de 62-63 de oameni, să aibă drept de vot la congresul judeţean, fără succes însă. Mi-au fost aduse ca argumente împotrivă de foştii colegi din Biroul Judeţean tot felul de prostioare doar pentru a se evita un astfel de scenariu: votul general al membrilor filialei. Cu toate că există un sistem informatic pus la punct de câţiva colegi, care permitea acest lucru, s-a preferat votul prin delegaţi, uşor de manipulat. Rezultatul – un fost penelist, ucenic al penalului Fenechiu, a ajuns preşedintele filialei.

Transparenţa, un alt mare atu al USR, se dovedeşte un eşec, iar modul în care se organizează congresul demonstrează acest lucru. În USR se dezbate mult pe net, se emit idei, sunt abordate toate temele sociale, apar proiecte interesante, sunt create platforme de comunicare însă toate acestea sunt doar discuţii fără finalitate. Sunt pâinea şi circul pe care conducerea partidului îl oferă poporului USR. Distraţi-vă copii pe net, că deciziile sunt luate în alte parte! În birouri unde doi-trei luminaţi adunaţi în jurului lui Nicuşor Dan decid şi promovează mediocrităţile ascultătoare, folosind statutul şi alte documente de partid care să închidă gura celor care-i critică.

Acest mod de a conduce nu poate avea decât o finalitate – eşecul proiectului USR, al acelui USR pentru care am luptat, am umblat pe străzi, am bătut la casele oamenilor, am sunat rudele şi prietenii în încercarea de a-i convinge să meargă la vot. Din păcate, politica românească va rămâne în continuare în tiparele arhicunoscute: demogogie, corupţie, nepotism, interese personale, pomeni electorale etc., iar întrebarea lui Caragiale „Eu cu cine votez?“, îmi va bântui nopţile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite