Congresul PSD. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, victorii aşteptate. PSD şi-a ales vicepreşedinţii: Oprişan l-a învins din nou pe Nicuşor Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta va fi reconfirmat astăzi în funcţia de preşedinte al PSD FOTO Eduard Enea
Victor Ponta va fi reconfirmat astăzi în funcţia de preşedinte al PSD FOTO Eduard Enea

Congresul PSD a ales astăzi noua conducere a partidului. Victor Ponta a fost reales, fără emoţii, în fruntea PSD, iar Liviu Dragnea va fi numărul doi în partid, din postura de preşedinte executiv.Bătălia cea mai importantă de la Congres s-a dat între baronii Marian Oprişan( Vrancea) şi Nicuşor Constantinescu (Constanţa) pentru postul de vicepreşedinte al regiunii Sud-Est, câştigător ieşind baronul de Vrancea.

UPDATE Marian Oprişan, despre competiţia cu Nicuşor Constantinescu: "Nicuşor este colegul meu, prietenul meu, dar astăzi eu am câştigat. Vreau să schimb imaginea preşedinţilor de Consilii Judeţene, pe care îi numiţi, pe nedrept, baroni."

UPDATE Nicuşor Constantinescu, învins de Marian Oprişan în competiţia pentru şefia regiunii Sud-est: "Este doar un vot, eu ştiu să pierd. Cine nu ştie să piardă, nu merită să câştige"

UPDATE Victor Ponta a fost reales preşedinte al PSD, iar Liviu Dragnea preşedinte executiv. Andrei Dolineaschi va fi noul secretar-general al partidului.

UPDATE  Cei 8 vicepreşedinţi la nivel naţional, în ordinea voturilor, sunt:

1. Niculae Bănicioiu

2. Marian Vanghelie

3. Titus Corlăţean

4. Dan Nica

5. Eugen Bejinariu

6. Constantin Niţă

7. Dan Şova

8. Ion Călinoiu  

Cei 8 vicepreşedinţi la nivel regional, în ordinea voturilor, sunt:

1. Gheorghe Nichita

2. Marian Oprişan

3. Mircea Cosma

4.Paul Stănescu

5.Ion Mocioalcă

6. Ioan Rus

7. Mircea Duşa

8. Robert Negoiţă

Cele 5 femei vicepreşedinte ale PSD, în ordinea voturilor, sunt:

1. Ecaterina Andronescu

2.Corina Creţu

3. Rovana Plumb

4. Lia Olguţa Vasilescu

5. Gabriela Firea

UPDATE Victor Ponta a fost reales preşedinte al PSD, conform unor informaţii neoficiale. Liviu Dragnea va fi noul preşedinte executiv. De asemenea, lupta dintre Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu pare a fi câştigată de baronul de Vrancea.

UPDATE Deşi folosesc un sistem electronic, rapid, votul pentru noua conducere a PSD se desfăşoară greoi. Delegaţii au nevoie de multe indicaţii pentr a-şi alege favoriţii.

UPDATE Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost ajutat să voteze electronic de europarlamentarul Corina Creţu, fostul său consilier prezidenţial.

UPDATE Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, rivali pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud-Est, au coborât în spaţiul unde se votează pentru a supraveghea delegaţii.

UPDATE Îmbulzeală mare înaintea votului. Delegaţii s-au înghesuit să-şi ridice cartelel de vot. Pentru a primi cartela, fiecare delegat trebuie să prezinte ecusonul de invitat.

UPDATE Încep alegerile, de la tribuna Congresului sunt prezentaţi candidaţii pentru funcţiile de conducere.

UPDATE Congresul PSD a votat o rezoluţie privind fuziunea cu UNPR. Decizia a fost luatã cu largã majoritate de voturi, înregistrându-se un vot împotrivã şi douã abţineri.

UPDATE Ponta:"Trebuie să schimbăm Constituţia, pentru ca nimeni să nu se mai folosească de ea aşa cum a făcut-o Traian Băsescu. Nu trebuie să modificăm Constituţia pentru o persoană anume. S-a dovedit că nu întotdeauna este pentru cine se pregăteşte".

"Voi suţine proiectul regionalizării, indiferent cine îşi va pierde scaunul", a mai spus Ponta.

"Dacă Traian Băsescu crede că este câştigătorul războaielor, eu vreau să fiu constructorul păcii. Eu văd altfel rolul liderului: trebuie să unească, nu să dezbine", a conchis premierul.

UPDATE Ponta: "O mulţumire specială pentru Adrian Năstase, sper să rămână alături. În 2002, în biroul de prim-ministru, Năstase mi-a spus: cred că poţi să faci politică şi să faci lucruri bune pentru România. O să mă mândresc cu rolul pe care l-a avut Adrian Năstase în cariera mea. Mi-a spus: diferenţa intre politică şi box este că nu contează de câte ori eşti la podea, ci de câte ori te ridici."

UPDATE Ponta: "Îi mulţumim domnului Oprescu, dăcă istoria s-ar repta, ar trebui să-l convingem să se reîntoarcă în partid, pentru a câştiga o nouă competiţie"

"O sa facem în partid un proiect de pact de coabitare între primarul general şi cei de sector, este extrem de necesar, pentru că un obiectiv a fost să avem în Bucureşti o gândire coerentă", a mai spus Ponta.

UPDATE După ce Victor Ponta l-a lăudat pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei a replicat: "De mult nu m-a lăudat cineva".

Sorin Oprescu: "Vreau să vă salut cortical şi cordial. Chiar în sala asta, cu mulţi ani în urmă am făcut primii paşi în politică. Adevărata valoare a PSD-ului sunt oamenii lui. PSD este, din nou, acolo unde merită".

 "O s-o mai scurtez că mă plictisesc, vă plictisesc şi nu e bine", a spus Oprescu, după ce a văzut că discursul său se întinde pe încă o foaie.

"USL nu înseamnă doar dreapta şi stânga. Un lucru bun se face cu două mâini. E evident că ieşim din mahmureala naţională, din ceaţă. Mai există cârcotaşi, le este frică pentu că ştiu că succesul vostru este eşecul lor", a spus Oprescu.

UPDATE Victor Ponta a anunţat că PSD şi PNL vor candida separat la alegerile europarlamentare: "De luni începem campania pentru alegerile europarlamentare din 2014. În mai, anul viitor, nu vom mai avea umbrela USL."

UPDATE Serghei Stanishev, preşedintele PES: "Bună dimineaţa prieteni", a spus liderul bulgar în limba română.

"Trebuie să ştiţi că peste tot în Europa conservatorii şi aripa dreapta urmează această politică a controlului şi a monopolului. Este vorba de acelaşi tip de indivizi, care sunt dispuşi să falsifice alegerile şi să manipuleze rezultatele, care îşi clădesc puterea pe frică, care vor să controleze până şi vieţile private ale tuturor”, a fost cel mai dur mesaj transmis de liderul PES

"Am încredere că acest Congres nu aminteşte numai de luptele din trecut, ci, mai ales de sporirea încrederii şi a înţelepciunii", a mai spus Stanishev.

"Noi, social-democraţii, trebuie să câştigăm alegerile europene", a fost mesajul liderului PES.

UPDATE Victor Ponta a deschis a doua zi a Congresului PSD: "Am avut emoţii că se vor trezi mai puţini după discuţiile şi negocierile de astă-noapte. Am vorbit acum câteva minute cu Adrian Năstase şi vă mulţumeşte pentru căldura cu care l-aţi primit.

UPDATE Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a discutat cu Remus Cernea, pe scările Sălii Palatului, despre recunoaşterea parteneriatelor civile a cuplurilor homosexuale. "Domnule, eu sunt de acord, dar societatea românească nu e pregătită", a spus, volubil, Valeriu Zgonea.

Discuţia a fost continuată de un delegat, care i-a spus, sincer, lui Remus Cernea. "Domnule, eu sunt de acord numai cu lesbienele". Remus Cernea a găsit răspuns şi la această chestiune. "Facem un proiect special şi pentru asta", a spus, zâmbind, deputatul PSD de Constanţa.

Congresul PSD. Dragnea: „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Adrian, bine ai venit acasă!“


Pentru funcţia de preşedinte al PSD a fost validată o singură candidatură, cea a actualului preşedinte al partidului, Victor Ponta. Andrei Alexandru îşi depusese candidatura la şefia partidului, dar aceasta nu apare ca validată în lista de candidaţi remisă, vineri, oficial de către PSD.

Pentru funcţia de preşedinte executiv a fost depusă şi validată tot o singură candidatură, cea a actualului secretar general, Liviu Dragnea.

Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese la nivel naţional au fost depuse şi validate 13 candidaturi: Niculae Bănicioiu, Eugen Bejenariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Călinoiu, Ion Câlea, Titus Corlăţean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Şova, Marian Vanghelie.

Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese pe regiuni de dezvoltare şi-au depus candidatura: Gheorghe Nichita - Regiunea Nord-Est, Constantin Boşcodeală, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan - Sud-Est, Silvian Ciupercă, Mircea Cosma, Adrian Ţuţuianu - Sud; Paul Stănescu - Sud-Vest; Titu Bojin, Ion Mocioalcă - Vest; Ioan Rus - Nord-Vest, Mircea Duşa - Centru, Robert Negoiţă -Bucureşti-Ilfov.

Pentru cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost depuse şi validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb şi Olguţa Vasilescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite