Congresul PNL, o ultimă şansă ca liberalii să mai existe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orban Citu

Am fost întrebat, foarte des în ultimul timp, cu cine votez la Congresul PNL de mâine. Nu a mai fost niciodată un congres atât de urmărit din afara partidului. Şi care să producă o mai mare îngrijorare.

​​Răspunsul pe scurt este că mâine nu votez. Aşa s-au împărţit locurile de delegaţi, Franţa contează mult prea puţin. 

Lupta cea mai mare s-a dat pe aceste locuri de delegaţi. PNL a trecut printr-un şoc colectivist, care îl va afecta pentru mult timp. S-a încercat cu disperare atragerea şefilor de organizaţii. Un şef, odată convins sau cumpărat, urma să vină cu toţi delegaţii la pachet. Boierul cel mic care îşi aduce iobagii în dar pentru boierul cel mare. Nu este loc pentru gândire şi decizie individuală. Cei care nu se exprimă sunt cei mai suspecţi. Orice este permis ca să fii sigur de loialitatea celui care va participa la Congres. Orice ameninţare, orice promisiune este permisă. 

Spectacolul luptei interne, care a durat mult prea mult şi avut episoade repetate parcă la infinit ne-a vulnerabilizat incredibil de mult. Principalul partid al coaliţiei de guvernare, sprijint şi de preşedinte, care avea o perioada lungă de timp pentru a îşi duce la îndeplinire programul, s-a trezit prăbuşit în sondaje şi în râsul publicului. Prin noi înşine am reuşit. 

Este şi prima dată când preşedintele Iohannis intră în lupta internă şi îşi pierde din popularitate. Prima dată a scăpat ieftin, când a susţinut-o pe Alina Gorghiu, înfrângerea teribilă a PNL, cu ea în frunte, în faţa lui Dragnea, nu l-a afectat. dar de atunci a trecut mult timp şi nimeni nu este statuie de onoare încă din timpul vieţii. 

Ce va urma mâine? Greu de spus, dar alternativele sunt clare: 

- PNL se poate duce pe drumul pe care s-au pierdut deja PNŢcd şi PSDR. Ar fi o mare victorie a urmaşilor FSN, despre care ne-a avertizat Corneliu Coposu. Dispariţia sau intrarea în derizoriu a ultimului partid istoric este un vis teribil al celor care vor să fim o ţară socialistă, cu oameni dependenţi de Stat şi cu o oligarhie care să îşi împartă funcţiile publice, din ce în ce mai bănoase, plătite din spolierea sectorului privat şi al banilor care, încă, mai vin din Diaspora. Pe acest drum scrie mare: Nu va mai luaţi ţara înapoi! 

- PNL poate să se scuture, cu un preţ mare, de coşmarul ultimelor luni, şi să îşi aducă aminte că este un partid liberal. Pare ciudat, dar la o numărătoare atentă, s-a văzut că numărul liberalilor care au un minim de cunoştinţe politice şi de integritate nu este prea mare, iar influenţa lor în decizii a fost foarte scăzută.  Reconstrucţia de aici trebuie să înceapă, de la o nouă politică de resurse umane. 

Atenţia mare a publicului este de bun augur. Acest partid are încă, un blazon de la care oamenii au mari aşteptări. Încă nu le-am onorat. De mâine putem să începem să o facem. Pare simplu, dar va fi mult de lucru. 

Sunt foarte multe teme de care ne-am ocupat foarte prost, sau care au fost neglijate pentru orgolii personale. Cei care au făcut asta trebuie să plece. Alegătorii ne-au dat un mandat pentru cu totul altceva. Avem faţă de ei o obligaţie foarte mare. Dacă nu o înţelegem, ne vom pierde de tot obrazul. 

Despre asta este vorba mâine. Este foarte simplu. 


Citiţi şi Cum te vulnerabilizezi singur când îţi cauţi duşmani interni. Războiul din PNL, spaniolii, Peru şi mayaşii

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite