Congresul UNPR s-a transformat într-un spectacol: Rugăciuni primite cu huiduieli şi declaraţii de iubire pentru Oprea şi Onţanu. Steriu, noul şef al UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Progresiştii l-au ales pe Valeriu Steriu urmaşul lui Gabriel Oprea şi al lui Neculai Onţanu în fruntea UNPR. Senatorul Ioan Iovescu, unul dintre candidaţi, le-a spus rugăciuni delegaţilor UNPR, care i-au răspuns cu huiduieli şi fluierături. Toţi delegaţii care au luat cuvântul i-au omagiat pe Gabriel Oprea şi pe Neculai Onţanu.

UPDATE Valeriu Steriu, proaspăt ales preşedinte al UNPR: Ziua de 3 martie, când şi-a dat domnul Oprea demisia, a fost foarte tristă. Îl aşteptăm să ne fie alături cât mai repede. Trebuie să rămână o regulă de aur să răspundă la telefon. În ultimele săptmâni, m-am apropiat foarte mult de domnul Onţanu, un om de onoare.

UPDATE Din cei 401 membri, au votat 373 de voturi. Valeriu Steriu: 339 de voturi. Iulian Cristache a primit 22 de voturi, iar Ioan Iovescu doar cinci voturi. Valeriu Steriu a fost votat, cu peste 95% din voturi, preşedintele UNPR.

UPDATE Preşedintele UNPR Bucureşti, Radu Orzaţă: Mi-e greu să vorbesc astăzi pentru că aici ar fi trebuit să fie generalul Neculai Onţanu. Am decis să-l susţinem pe domnul Steriu.

UPDATE Gheorghe Bica, preşedintele UNPR Dolj: Sunt un fondator al partidului. Acum aproape şase ani de zile, în biroul unui om extraordinar, primarul Neculai Onţanu, un grup de oameni puneau la cale înfiinţarea unui nou partid. Astăzi, omul care alături de noi a înfiinţat acest partid nu este în mijlocul nostru. Domnule primar Neculai Onţanu, indiferent unde sunteţi, să reţineţi un lucru: sunteţi în sufletul nostru! Vă iubim!.

UPDATE Valeriu Steriu, favoritul cursei pentru şefia UNPR: Am fost printre primii căruia Gabriel Oprea le-a oferit un început. Nu regret nicio clipă! Vreau să-i transmitem cu toţii domnului Onţanu că ne lipseşte de la această şedinţă. Numele meu a fost vehiculat pentru ministerul Agriculturii de atâtea ori încât dacă aş fi primit un leu pentur fiecare ştire, aş fi devenit milionar. În schimb, unii consilieri de-ai mei au ajuns miniştri, iar Dacian Cioloş, un colaborator de-al meu, a ajuns chiar prim-ministru. Este pentru prima dată în şase ani în care nu este lângă mine pe scenă Gabriel Oprea.

În momentul în care a fost menţioant numele lui Gabriel Oprea, sala s-a ridicat în picioare şi a început să aplaude puternic.

UPDATE Senatorul UNPR Ioan Iovescu, al doilea candidat la şefia UNPR: Programul meu se bazează pe cuvâtul lui Dumnezeu. Crede cineva din această sală că Dumnezeu nu este bun? Pe viitor văd ca UNPR să devină o Alianţă Creştină de Centru. Mai multe formaţiuni politice au fost absorbite de UNPR. Votul dvs. pentru mine ar fi o garanţie că acest lucru se va putea întâmpla. Cred în definirea noastră ca partid de centru. Cum să faci politică cu oameni care nu cred în Dumnezeu?

În sală s-a strigat: "Lasă-ne!", "Noi nu facem religie aici!". Pentru a opri discursul lui Iovescu, sala a aplaudat frenetic, însă senatorul a continuat să vorbească despre Dumnezeu. "El crede că aplaudăm pentru că ne place", a concluzionat unul dintre delegaţi.

Iovescu a spus "Tatăl nostru", iar sala a răspuns tot cu aplauze, cu intenţia de a-l întrerupe. Iovescu a început o altă rugăciune. Sala se agită, unii au început să fluiere şi să strige: "Lasă-ne!".

UPDATE Senatorul UNPR Iulian Cristache îşi prezintă programul de candidat: Vreasu să facem un altfel de politică în acest partid. Este n moment dificil pentru partidul nostru. Avem o şansă de a ne alege un nou preşedinte şi de a face un altfel de politică. Eu mă angajez să fac cu totul altceva. Voi păstra doctrina partidului: interesul naţional, la care vreau să adaug şi naţionalismul. Nu trebuie să ne fie ruşine că suntem români. Suntem un partid de lider. Gabriel Oprea a fondat acest partid, Gabriel Oprea a fost locomotiva acestui partid şi Gabriel Oprea ne-a adus în acest punct. PPDD a fost un partid de lider, PDL a fost un partid de lider şi uitaţi-vă unde sunt acum. S-a mers pe principiul: eu te-am făcut, eu te omor. Vă mulţumesc! Forţa UNPR!

UPDATE Cu unanimitate de voturi, Gabriel Oprea a fost ales preşedintele fondator al UNPR, poziţie ce îi va asigura un loc în conducerea centrală.

UPDATE Fostul ministru Eugen Nicolicea: În urmă cu şase ani UNPR a fost înregistrat la Tribunal. Lansarea a avut loc la 1 martie, cu 10.000 de membri adunaţi în sală. Preşedintele fondatori care a înregistrat acest partid a fst, evident, Gabriel Oprea. Am convenit să modificăm primul punct: Preşedintele fondator al UNPR este Gabriel Oprea (aplauze - n.r.)

UPDATE Senatorul UNPR Ion Toma prezidează şedinţa: Vreau să-i mulţumim domnului Onţanu pentru munca depusă (aplauze furtunoase în sală - n.r.). Acum că trece prin momente grele, vreau să-i transmitem că îi suntem alături. Este un moment delicat în viaţa partidului nostru după demisia domnului Gabriel Oprea. Nu aş fi fost astăzi îm faţa dvs. dacă nu exista Gabriel Oprea, care a crezut că un grup hotărâţi pot schimba politica. Ştu. Trecem printr-o perioadă grea. Au plecat mulţi colegi şi mă întristează. La aceste alegeri le vom da o lecţie celor care vorbesc de noi la timpul trecut. Avem o teamă, avem o frică, de ce se va întâmplala alegeri. Curajul este frica căruia îi rezişti mai mult cu un minut. Am rugămintea să rezistaţi mai mult decât un minut şi să vă gândiţi dacă faceţi totul pentur UNPR. Să fim organizaţi, să fim mai transparenţi ca oricând şi mai aproape unul de celălalt.

UPDATE Gabriel Oprea nu este prezent la Congresul UNPR.

UPDATE Potrivit unor surse din UNPR, se va înfiinţa funcţia de preşedinte fondator al UNPR, poziţie special creată pentru Gabriel Oprea pentru a rămâne în conducerea centrală a partidului.

Câteva sute de progresişti sunt aşteptaţi mâine, să-şi aleagă preşedintele, în cadrul unui Congres stabilit după demisia lui Gabriel Oprea din fruntea UNPR. Conducerea partidului a vrut să organizeze Congresul la Palatul Parlamentului, dar nu a luat în calcul Târgul de nunţi care se desfăşoară în aceste zile în Casa Poporului.

Astfel, Congresul UNPR are loc la salonul de nunţi Aurrum. „Îl organizăm acolo pentru că la Parlament nu am putut din cauza Târgului de nunţi“, a declarat, pentru „Adevărul“, Valeriu Steriu, favorit în cursa pentru şefia UNPR.

Steriu are doi contracandidaţii: pe senatorii Ion Iovescu şi Iulian Cristache. Valeriu Steriu are însă cele mai mari şanse, dat fiind că este recomandarea fostului preşedinte Gabriel Oprea. De la demisia lui Oprea din fruntea UNPR, preşedinţia partidului a fost asigurată, din postura de interimar, de către Neculai Onţanu, care a fost reţinut în urmă cu două zile.

Cine este urmaşul lui Oprea şi Onţanu

Inginer de profesie, doctor în agronomie, Valeriu Steriu are două mandate de deputat la activ şi a fost secretar de stat in Guvernul Năstase. Valeriu Steriu şi-a început acivitatea profesională în 1990, ca inginer, iar din 1992 a fost director al fermei Sinca Veche din judeţul Braşov.

Aventura sa poltiică alături de PSD se încheie în 2010, când pleacă alături de Gabriel Oprea pentru a forma UNPR. În 2012, tot cu sprijinul PSD, de data aceasta sub formula PSD, Steriu mai obţine un mandat de parlamentar. În decembrie 2014, când au avut loc schimbări în cadrul Guvernului Ponta, Gabriel Oprea a încercat să-l impună pe Valeriu Steriu ca ministru al Agriculturii, însă nu a reuşit, această funcţie fiind promisă copreşedintelui ALDE, Dan Constantin.

La 18 ianuarie, conducerea UNPR, stabilea că Steriu va fi şeful de campanie pentru cele două rânduri de alegeri din 2016. Odată cu retragerea lui Oprea de la conducerea partidului, Steriu a fost văzut drept favorit pentru preşedinţia formaţiunii, în condiţiile în care fostul vicepremier „l-a recomandat“ pentru această funcţie celorlalţi progresişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite