PMP şi UNPR au fuzionat. Băsescu: Azi apare a treia forţă politică a ţării. Deciziile nu se vor mai juca între PSD şi PNL. Obiectivul: unirea cu Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Palatul Parlamentului, a avut loc azi Congresul de fuziune dintre UNPR şi PMP. Din această contopire s-a născut noul PMP, "a treia forţă politică a ţării", după cum l-a numit Traian Băsescu, preşedintele partidului. Practic, formaţiunea lui Gabriel Oprea a dispărut de pe scena politică, după şase ani în care a făcut şi a desfăcut Guverne.

UPDATE Congresul de fuziune s-a încheiat. 

UPDATE Valeriu Steriu, prim-vicepreşedinte PMP, după fuziune: Dragi colegi, de azi toţi suntem PMP.

UPDATE Traian Băsescu, preşedintele PMP: Este impresionant să văd peste 2.000 de oameni la acest eveniment. Rezultatele pragmatice ale fuziunii sunt aşa: PMP a obţinut 1.200 de consilieir locali. UNPR a obţinut tot 1.200, ceea ce însemană că am depăşit 2.500 de consilieri. PMP a obţinut 18 mandate, UNPR - 26. La Consiliul General al Capitalei, înlocuirea lui Tudy devine foarte interesantă. Azi apare o a treia forţă politică. Acest lucru va însemna consolidarea deciziilor democratice ale Parlamentului, pentru că deciziile nu se vor mai juca între Modrogan şi Kiseleff, ci vor trebuie să  treacă şi prin Nicolae Iorga. Unirea cu Republica Moldova este un obiectiv al partidului nostru.

UPDATE Congresul comun a început.

UPDATE Şi PMP a aprobat fuziunea în unanimitate. 

UPDATE Congresul UNPR s-a terminat pe melodia "Noi suntem români". Urmează Congresul comun cu PMP. 

UPDATE Valeriu Steriu, preşedintele UNPR: Azi se împlinesc trei luni de când m-aţi ales preşedinte. Era, la fel ca azi, o zi răcoroasă. Povestea trebuie să meargă înainte. Această înviere politică, acest miracol politic vi se datorează. PSD ne-a spus: "facem fuziunea în termenii noştri, noi stabilim ce oameni păstrăm şi ce oameni dăm afară". Nu am putut să accept, cum n-am putu să accept nici neseriozitatea PNL, care una spune şi alta face după o oră. UNPR şi PMP fac, împreună, un partid de 15-20%. Vom da aproape 100 de parlamentari în toamnă. 

UPDATE Ion Toma, secretarul general adjunct al UNPR a recitat o melodie de la Pasărea Colibri: "Când, oprit la o răscruce, drumul nu-l ştii să-l prezici; Ţine minte, sfârşitul nu-i aici!" Dragi prieteni, nu mor caii când vor câinii. Vom fi al treilea pol politic din România. 

UPDATE Gheorghe Emacu, deputat UNPR: Din păcate, e o zi tristă. Ar fi trebuit ca alegerile locale să fie în două tururi, dar am semnat un protocol dezastruos cu PSD. Aşa am obţinut rezultate dezastruoase la alegerile locale. Nu se poate să-ţi propiu să-ţi pui ceva pe un fotoliu, pe un jilţ de piele, la Camera Deputaţilor sau la Senat (scuzaţi-mă!), când tu obţii un procent de doi şi un pic. Toţi vrem să fim senatori şi deputaţi, dar trebuie să punem osul al treabă.Dacă în toamnă vom avea rezultate, în toamnă am putea redenumi partidul în Mişcarea Progresistă. 

UPDATE Luminiţa Adam, purtător de cuvânt UNPR: Unde-s doi, puterea creşte. Apare o formaţiune mai puternică.

UPDATE Ion Răducanu, liderul deputaţilor UNPR: Iată-ne din nou împreună, dar nu pentru a răspunde la celebra întrebare "a fi sau nu fi?", ci "încotro?". Spre o poziţie veşnică, în afara Parlamentului, sau spre un viitor mai luminos, prin contopirea cu alt partid de nivelul nostru, dar cu un lider mai puternic? PSD începuse operaţiune jumulirea, ca să fac o referire la vulturul nostru. Experimentul UNPR va rămâne în istoria Romniei ca un partid de lideri. Vreme de peste 6 ani, conduşi de preşedintele fondator Gabriel Oprea, căruia trebuie să-i fim recunoscători, noi, progresiştii, am asigurat stabilitatea guvernamentală, cu toate că ne-am atras imaginea ireală de vasali. Sintagma interesul naţional a fost dusă în derizoriu. UNPR a fost carne de tun pentru mercenarii din toate partidele politice: PSD, PNL, PDL.

UPDATE Congresul UNPR a început. 

UPDATE Cele două partide vor avea mai întâi Congrese separate care vor valida fuziunea.

În urma fuziunii, UNPR va dispărea, iar toată zestrea de parlamentari şi primari se vor alinia în spatele lui Traian Băsescu, care va fi ales preşedinte unic al PMP, la Congresul de fuziune programat azi, la Parlament. Chiar dacă avea oferte de fuziune atât de la PSD cât şi de la PNL, cele mai mari partide, Valeriu Steriu a bătut palma cu Traian Băsescu, liderul unui partid de 5%. Preşedintele UNPR Valeriu Steriu va ocupa funcţia de preşedinte executiv al PMP , alături de Eugen Tomac.

Băsescu revine în poziţia de jucător

Decizia lui Traian Băsescu de a se asocia cu UNPR-ul fondat de Gabriel Oprea a ţinut strict de calcule politice. Riscul de a rămâne pe dinafară la alegerile parlamentare din toamnă l-a făcut pe Traian Băsescu să închidă ochii în faţa imaginii pătate a UNPR şi a diferenţelor doctrinare dintre cele două partide. În urma negocierilor pentru fuziune, fostul preşedinte a reuşit ca PMP să iasă net avantajat faţă de UNPR.

Pe lângă faptul că îşi păstrează denumirea şi însemnele electorale, PMP va importa tot capitalul uman al UNPR, resursă care lipsea partidului lui Băsescu. UNPR deţine încă 30 de parlamentari, cu care PMP devine al treilea partid parlamentar, fără să fi participat vreodată la alegerile parlamentare. Zestrea de parlamentari ai UNPR îi oferă posibilitatea lui Băsescu să reintre în jocul politic, cel puţin până la alegerile parlamentare. Cei 30 de parlamentari ai UNPR au forţa să încline balanţa într-o parte sau în alta alta în Parlament, ceea ce înseamnă că Guvernul Cioloş şi ceilalţi lideri politici vor trebui să negocieze cu Băsescu pentru firecare proiect în parte.

UNPR bate PMP şi la numărul de primari obţinuţi în urma rezultatelor de la alegerile locale din 5 iunie. UNPR a reuşit să câştige 45 de primari - 26 de unul singur şi 19 în alianţă cu PSD, în timp ce PMP are doar 18 primari. Mai mult decât atât, UNPR are filiale în toate judeţele din teritoriu, ceea ce PMP nu a reuşit în cei doi ani de la înfiinţare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite