Congres UDMR. Kelemen Hunor, reales preşedinte. Doar 10 voturi împotrivă. Borbely nu mai e vicepreşedinte politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor a fost reales, vineri seară, în funcţia de preşedinte al UDMR, la cel de-al 12 Congres al Uniunii, de la Cluj-Napoca, el obţinând 575 de voturi din partea delegaţilor.

UPDATE Delegaţii la Congresul UDMR au aprobat, vineri, la Cluj-Napoca, modificarea Statutului Uniunii, printre noile prevederi figurând desfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte politic, deţinută de Laszlo Borbely, şi redenumirea Secretariatului General în Prezidiu Executiv, transmite Mediafax. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, vineri, la Congresul Uniunii, după adoptarea modificărilor la Statut, că în cazul funcţiei de vicepreşedinte politic nu este vorba despre persoana care a deţinut-o. "Nu sunt modificări substanţiale la Statutul UDMR, dar sunt două schimbări mai vizibile. În primul rând, Secretariatul General se va redenumi Prezidiu Executiv, ceea ce înseamnă că nu vrem să ne transformăm într-un partid în sensul clasic al cuvântului, ci vrem să avem şi activităţi specifice unei Uniuni, pentru a ţine legătura cu comunităţile maghiare din România. Din iunie, la prima şedinţă a CRU se va înfiinţa Prezidiul Executiv, se vor alege preşedintele executiv şi vicepreşedinţii, care vor asigura o activitate mai eficientă a UDMR. De asemenea, prin statut am desfiinţat funcţia de vicepreşedinte politic, nu este vorba despre persoana care a deţinut funcţia, ci despre faptul că în perioada când am avut Prezidiu Executiv nu am avut vicepreşedinte politic", a spus Kovacs.

El a explicat că procesul de reconfigurare a UDMR presupune punerea accentului asupra conceptului de uniune, nu de partid, caz în care funcţia de vicepreşedinte politic nu mai este atât de necesară.

Deputatul Borbely Laszlo, care a pierdut funcţia de vicepreşedinte politic, a declarat, la rândul său, că el a decis încă în urmă cu un an să renunţe la această funcţie "Nu numai că nu mă afectează pierderea acestei funcţii, dar eu încă de acum un an am decis să renunţ la funcţia de vicepreşedinte politic şi în 2016 să nu mai candidez la un nou mandat de parlamentar. Au fost 25 de ani frumoşi, dar dificili pentru mine, am fost secretar de stat şi ministru delegat, a fost o perioadă densă. Pentru un om vine momentul când trebuie să facă un pas în spate, dar asta nu înseamnă că plec din politică. Voi fi mai activ în politica externă a UDMR şi a Parlamentului. Mai am ce spune în politica din România, nu trebuie să ai neapărat o funcţie ca să îţi spui părerea despre anumite lucruri. Ceea ce voi face după 2016 voi decide atunci", a spus Borbely.

UPDATE Potrivit lui Biro Eniko, preşedintele Comisiei de numărare a votului, Kelemen a primit şi zece voturi contra. ”Kelemen Hunor a obţinut 575 voturi pentru şi zece împotrivă”, a spus Biro, citată de Mediafax.

Kelemen Hunor a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al Uniunii. El a fost ales prima oară preşedinte al UDMR în 2011, la Congresul Uniunii de la Oradea. Vineri, în prima zi a Congresului UDMR care se desfăşoară la Cluj-Napoca au participat 775 de delegaţi. Sâmbătă, în cea de-a doua zi, se va modifica Programul politic al Uniunii, se vor adopta mai multe documente şi se va înmâna distincţia ”UDMR la 25 de ani” liderilor centrali ai formaţiunii.

UPDATE Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela: În 2016 vom avea din nou alegeri în România. Am convingerea că nu doar pentru noi, ci pentru întreaga ţară, că va fi mai bine dacă şi UDMR se va afla la bord în acea cabina imaginară de pilotaj.

UPDATE Mesajul lui Klaus Iohannis către conducerea UDMR. "Modelul de comportament politic asumat şi promovat de liderii UDMR încă de la înfiinţare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentanţii majorităţii şi a generat exemple de bună practică, recunoscute la nivel internaţional, în relaţia între majoritate şi toate minorităţile naţionale din România", se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al UDMR. Mesajul a fost transmis de către consilierul prezidenţial Laurenţiu-Mihai Ştefan.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: De fiecare dată când vin aici, am senzaţia că aici mai văd stafiile comunismului şi ceauşismului. E vorba despre denumirea oraşului: Cluj-Napoca. V-aţi pus întrebarea de ce Constanţa nu se numeşte şi Tomis? Răspunsul e foarte simplu: acolo nu sunt unguri. După căderea comunismului, am fost unul dintre cei care au încercat să reseteze relaţia cu populaţia maghiară. Aş vrea ca oraşul Cluj să revină la denumirea care l-a consacrat. Stafiile trecutului trebuie să le lăsăm în urmă. 

Politicienii vorbesc cu nonşalanţă despre un plan de arestări. Unde suntem? Este regretabil. Nu numai fantomele comunismului bântuie prin România, ci şi fantomele lui Băsescu. Tinerii reprezentanţi ai Opoziţiei preiua discursul obsesiv al lui traian Băsescu, discurs care nu ţine cont de separaţia puterilor în stat. S-ar putea săp câştigaţi alegerile, pentru că discursul populist ajută pe teremn scurt. Dar să câştigaţia legerile într-o ţară cu instituţii distruse, nu ştiu cât ar mai conta. 

Mă întreb de ce Cancelarul Germaniei nu se dă cu bicicleta, nu sare cu paraşuta, ci are o atitudine sobră. Am avut tot timpul sentimentul când am colaborat cu UDMR că stau de vorbă cu oameni cu care împărtăşesc aceleaşi valori: seriozitate, sobrietate, dorinţa de a reprezenta interesele întregii ţări româneşti. Îmi aduc aminte cu plăcere de discuţiile cu tentă de filosfie politică pe care le-am avut cu Marko Bela. Regret şi acum că nu a aceptat că Frunda Gyorgy nu a aceptat propunera pe care i-am făcut-o de a fi ministrul Justiţiei. 

image

UPDATE Vasile Blaga: Bine ne-am regăsit dragi colegi din UDMR, cei care cu adevărat reprezentaţi interesele maghiarilor din România. Aş vrea să-i felicit în special pe doi oameni: Marko Bela şi Kelemen Hunor, cu care am avut o colaborare foarte bună. Mesajul meu este să lucrăm împreună: noul PNL cu noul UDMR. Vă propun să punem bazele unui parteneriat pe termen lung, de cel puţin 10 ani. Avem experienţa unei colaborări foarte bune, atât la Putere, cât şi în Opoziţie. Aţi decis să ieşiţi de la guvernare. Nu aţi trădat pe nimeni, a fost o decizie după votul din 16 noimebrie. Votul dat de alegătorii maghiari nu a avut doar o conotaţie negativă. Majoritatea covârşitoare a alegătorilor maghiari au dat un mesaj de susţinere pentru Klaus Iohannis. Chiar proprii dvs alegători vă invită în acest parteneriat. Nu am venti azi să vă invit la guvernare, ci vă propun o colaborare serioasă. Este un pas prin care şi unii, şi alţii dovedim că ţinem cont de mesajul alegătorilor. 

image

UPDATE Alina Gorghiu: PNL şi UDMR pot să se schimbe pe ele însele şi pot schimba politica din România. Purtăm o mare responsabilitate, o responsabilitate pentru viitorul cetăţenilor din România. Urez viitoarei conduceria UDMR-ului mult succes. Eu nu ştiu atâtea cuvinte ca Victor Ponta în maghiară. Eu ştiu un singur cuvânt, care nu cred că e potrivit pentru un Congres: " szeretlek" (n.r.- te iubesc).

image

UPDATE Victor Ponta: Bună ziua, Jó napot kívánok, e în regulă? Consilierul meu Gyorgy Frunda îmi aminteşte de fiecare dată să spun ceea ce ştiu în limba maghiară. Vreau să vă felicit pentru 25 de ani de activitate şi să vă urez succes în proiectele viitoare. În 2013, la Miercurea Ciuc, v-am rugat să veniţi la guvernare, l-aţi urmat puţin, dar aţi plecat. Acum nu vă mai rog nimic pentru că ştiu că veţi face ceea ce dumneavoastră ştiţi că este bine.Aţi fost un partener care s-a ţinut de cuvânt când aţi luat o decizie.

image

UPDATE Kelemen Hunor: Noi trebuie să fim conştienţi că dacă nu putem face schimbările necesare şi schimbările aşteptate atunci putem fi perdanţi în această perioadă. Nu UDMR, ci clasa politică în general. Oamenii aşteaptă multă sinceritate, trebuie să fim mult mai aproape de oameni, cu mai multă empatie şi dacă reuşim să păstrăm încrederea, să lărgim încredea în UDMR, atunci şi anii care urmează după cei 25 de ani care au trecut vor însemna pentru comunitatea maghiară şi pentru uniune ani de succes, însă acest lucru depinde doar de noi. Reconfigurarea pentru noi înseamnă schimbare de atitudine.

Invitaţi mulţi, din ţară şi din străinătate

„Ne aşteptăm la prezenţa a peste 1.000 de participanţi, dintre care 778 delegaţi şi 120 de invitaţi, respectiv numeroşi reprezentanţi ai presei şi organizatori. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile, vineri fiind programată prezentarea raportului activităţii preşedintelui din cei patru ani de mandat, respectiv modificarea Statutului Uniunii, dezbateri politice şi alegerea preşedintelui UDMR. În cea de-a doua zi, vom modifica Programul politic al UDMR, respectiv vom adopta documentele Congresului”, a declarat, azi, Kovács Péter, organizatorul principal al Congresului.

La cel de al 12-lea Congres al Uniunii vor fi prezenţi Victor Ponta, prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga,Daniel Constantin, preşedintele PC, dar şi Laurenţiu-Mihai Ştefan, consilier de stat.

Programul Congresului:

Vineri, 17 aprilie

11.00 – 13.30 - Salutul invitaţilor
13.30 – 14.00 - Raportul politic al preşedintelui UDMR
14.00 – 15.00 - Intervenţia liderilor centrali ai UDMR: liderii grupurilor Uniunii din Senat şi Camera Deputaţilor, vicepreşedintele politic al UDMR, secretarul general, preşedintele CRU, preşedintele Consiliului Naţional al Aleşilor Locali, preşedintele Conferinţei Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, preşedintele Consiliului pentru Autonomie Culturală
15.00 – 17.30 - Dezbatere politică
17.30 - Adoptarea raportului preşedintelui
17.30 – 18.00 - Prezentarea programului politic al candidatului la funcţia de preşedinte al Uniunii
18.00 – 18.45 - Desfăşurarea votului secret pentru alegerea preşedintelui Uniunii
18.45 – 19.45 - Modificarea Statutului UDMR
19.45 - Anunţarea rezultatului votului
20.00 - Încheierea primei zile de lucrări a Congresului

Sâmbătă, 18 aprilie

9.00 – 10.00 - Proiecţia fimului documentar intitulat: UDMR – împreună de 25 de ani
10.00 – 10.30 - Înmânarea distincţiilor UDMR la 25 de ani liderilor centrali ai Uniunii din ultimul sfert de secol de existenţă a formaţiunii
10.30 – 10.45 - Modificarea Programului politic al UDMR
10.45 – 11.30 - Prezentarea şi adoptarea documentelor Congresului
12.00 - Încheierea lucrărilor Congresului

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite