Congresul PSD s-a terminat. Cine va face parte din echipa lui Liviu Dragnea şi cine a rămas pe dinafară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii au validat duminică, în Congresul Extraordinar al partidului, alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD şi au votat noua echipă de conducere. Nu a fost nicio surpriză: Valeriu Zgonea a fost ales numărul 2 în partid, în timp ce singurul contestatar al lui Dragnea, liderul TSD Mihai Sturzu, n-a prins un loc în conducerea PSD. Punctul culminant al şedinţei a fost condamnarea comunismului de faţă cu Ion Iliescu.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări livetext tot ce se întâmplă azi la Congresul PSD: declaraţii, detalii de atmosferă, jocuri de culise şi, în final, rezultatele oficiale.

UPDATE Congresul PSD s-a încheiat. 

UPDATE S-a terminat numărătoarea voturilor:

Pentru funcţie de preşedinte executiv: 

2582- Valeriu Zgonea

1123 - Constantin Niţă

Noii vicepreşedinşţi ai PSD sunt: 

Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirica şi Viorel Ştefan. 

Nu au fost aleşi: Mihai Fifor, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu. 

Cele patru posturi de vicepreşedinte rezervate femeilor au fost ocupate de: Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană.

Nu au fost alese: Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca

UPDATE Liderul TSD Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, potrivit unor surse social-democrate. 

UPDATE Valeriu Zgonea, a fost ales preşedinte executiv al PSD, cu aproximativ 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

UPDATE Potrivit unor surse din PSD, premierul Victor Ponta nu a votat.  Când a plecat de la Congres, Ponta le-a transmis jurnaliştilor că se va întoarce, însă urnele au fost închise.

UPDATE A început numărătoarea voturilor. 

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de a vota, a explicat semnificaţia momentului de reculegere: „Am cerut iertare României şi românilor pentru faptul că partidul nostru nu a făcut acest gest de a condamna cu fermitate dictatura comunistă. O cerere de iertare este un luru profund. Are o valoare mare pentru că a fost făcut în plenul Congresului. Domnul Ion Iliescu a fost un dizident în regimul trecut. N-am avut o delcaraţie de atac la adresa domnului Iliescu. Sincer. Dacă doi, trei colegi n-au vrut să-şi ceară scuze, este problema lor. Cine vrea să meargă cu mine înainte, foarte bine. Cine nu, să rămână de căruţa istorie“

image

UPDATE  A început votul. 

UPDATE Nicolae Bănicioiu, candidat la funcţie de vicepreşedinte: „Cu toţii am votat pentru ca regimul tiranic al lui Traian Băsescu să fie îndepărtat de la putere, iar cetăţenii României au simţit în propriul buzunar, în viaţa de zi cu zi, că se poate face şi altfel de politică decât cu ţipete, intimidări, tăieri de salarii şi pensii. Astăzi, recunoscându-ne greşelile, trebuie să ne depăşim propriile orgolii şi să contribuim la modernizarea partidului, la reaşezarea lui ideologică, la dezvoltarea parteneriatului cu cetăţenii. PSD este un partid al celor mulţi, al celor cinstiţi şi muncitori, nu al unora pe care presa i-a botezat baroni!“

UPDATE Constantin Niţă, contracandidatul lui Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD: „Domnule Dragnea, vă spun: candidând singur, nu aţi câştigat. Asta nu este modernitate. Este vina noastră, a tuturor. Azi, în PSD, dacă faci parte din grupul celor aflaţi la putere, nu mai contează pregătirea profesională. Nu e bine“

UPDATE Ion Iliescu: „PSD e partidul care duce mai departe idealurile Revoluţiei din 1989. E bine ca am ales preşedintele partiduluicu votul tuturor membrilor, dar era şi mai bine dacă era o reala competiţie, cu mai multe oferte.Liderii partidului au o slabă legătura cu intelectualii ţării. Ponta a apărut câteva minute la Festivalul Enescu“.

UPDATE Valeriu Zgonea, candidat la funcţie de preşedinte executiv al PSD: „Aş vrea să-i mulţumit cu toţii lui Victor Pentru tot ce a făcut pentru noi ca partid, pentru România. Victor, am văzut că te-ai scuns acolo, dar ochiul meu e vigilent. Vreau să-i mulţumesc lui Liviu Dragnea pentru că a avut curajul să-şi asume conducerea într-un moment dificil. Am ascultat discursurile colegilor mei şi mi-au plăcut foarte mult. Eu nu sunt azi aici pentru o funcţie. Am o funcţie pe care am primit-o în 2012 de la colegii mei deputaţi şi mă înclin în faţa dvs. Azi vin şi vă propun un proiect. PSD trebuie să arate cum voi vă doriţi să arate. Doar învingând demonii trecutului vom putea să ne asumăm un alt drum. Ne-am săturat de aceste clişee, ne-am săturat să ni se spună că suntem comunişti. Văd în sală foarte mulţi oameni care s-au născut după 25 de ani. Nu avem nicio legătură cu această etichetă. A venit timpul să refuzăm aceste stigmate.Trebuie să producem o transformare profundă. Vremea crizei noastre de identitate trebuie să ia sfârşit: noi ştim cine suntem, suntem cel mai puternic partid din România“. 

În finalul discursului său, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut social-democraţilor să-l susţină pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, citind un pasaj din Biblie: "Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească, iar în cinste fiecare trebuie să dea întâietate altuia". 

UPDATE Marian Oprişan: „Eu l-am adus pe Liviu Nicolae Dragnea de la PD la PSD şi astăzi este preşedintele partidului. Cum să acuzi PSD de comunism, când, în frunte cu Ion Iliescu, am dat jos acel regim de teroare din România? Ion Iliescu a fost împotriva comunismului. A ne asocia pe noi cu comunismul este cea mai mare porcărie pe care am auzit-o vreodată. Noi l-am dat jos pe Ceauşescu. Să terminăm cu această marotă. Sunt Marian Oprişan şi nu candidez la nicio funcţie în conducerea centrală pentru că sunt prea slobod la gură. Nu candidez pentru că am un proces, deşi am fost achitat în prima instanţă, nu vreau să amestec lucrurile. Este procesul meu, nu al partidului. Procesul lui Liviu Dragnea este procesul partidului, al oamenilor care s-au prezentat la referendum împotriva dictatorului Băsescu. Modificaţi această blestemată de lege a incompatibilităţilor care a făcut numai necazuri şi românilor şi administraţie!

UPDATE Mihai Sturzu, liderul TSD: „Ne cerem scuze pentru faptele de la Mineriadele din 1990 şi pentru faptul că Regele nu a fost primit în ţară. Au fost greşeli. Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut. Evident că nu am ce să-i reproşez domnului. Dragnea, omul a candidat, a preluat funcţia. Vreau să le reproşez că nu au avut curaj sau nu au ştiut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi într-o poziţie în care am avut un singur candidat. Oameni buni, vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile de săptămâna trecută. Sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidaţi la preşedinţie şi sigur vom avea 500.000 de oameni care să vină la vot. Şi atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului.

UPDATE Gabriela Firea, candidat la funcţia de vicpreşedinte: „Am un defect profesional: urmăresc ştirile care se transmit de aici. Nu ştiu cum se face că de fiecare dată cei din afara sălii par că ştiu mai bine şi mai mult decât facem noi aici. Trebuie să răspundem ferm şi pe loc acestei denigrări. Să nu mai lăsăm să ni se aplice ştamplie, etichete. Aici am venit să ne validăm conducerea. Să protestăm împreună, aşa că vă rog să aplaudaţi. Unde sunteţi bucureşteni? Delegaţi din Ilfov, delegaţi din Moldova, Dobrogea, Oltenia, Banat, Transilvania? (n.r.- sala aplaudă). Vă mulţumesc! Sunt convinsă că cei de acasă v-au ascultat. Le-aţi transmis ştirea adevărată despre ceea ce se întâmplă aici, nu ceea ce ni se incolulează. 

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: „Le mulţumesc celor 430.000 de membri de partid, care au fost la vot săptăma trecută. Sunt profund mişcat faţă de devotamentul vostru faţă de partid. A fost pentru prima dată în istoria democratică a României când un preşedinte de partid a fost ales cu votul tuturor membrilor. Vreau să-i mulţumesc lui Victor Ponta. Într-adevăr, Victor, aproape toate deciziile le-am luat împreună, şi cele bune, şi cele rele, n-am cum să uit o seară de februarie 2010, în care împreună ne-am asumat anumite obiective. O mare parte dintre ele au fost realizate. 

Am dus PSD la guvernare. Da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă. Dar ştii bine că sunt anumite dorinţe pe care nu le-am dus la capăt. Eu vreau să merg mai departe, să le duc la capăt, aşa cum am vorbit atunci. Şi vreau să fii lângă mine. PSD şi UNPR pot să meargă împreună în alegeri, cu fruntea sus, va fi o stângă puternică. Mulţumesc, Gabi! Vreau să le mulţumesc celor care m-au votat în funcţia de preşedinte interimar. A fost o decizie extrem de importantă. Cu toţii am simţit că partidul ajunsese într-un impas. Oamenii începuseră să-şi piardă încrederea în partid, încrederea în noi. Oamenii din PSD s-au săturat să li se spună baroni, corupţi, comunişti. Votul de duminică este un moment zero de la care începem un drum nou în PSD. 

Vocaţia noastră de partid de stânga este să facem politică pentru oameni. Vom face politica celor mulţi, a celor care lucrează în supermarketuri, a celor care stau peste program, a medicilor şi a asistentelor, a profesorilor, politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Avem o datorie faţă de ei. În foarte scurt timp, PSD va trece prin Parlament votul prin corespondenţă, cu sau fără sprijinul Opoziţiei. Este o promisiune pe care o fac.

Nu putem câştiga încrederea oamenilor dacă nu înlăturăm eticheta corpuţiei. Am adoptat în primăvară nişte criterii de integritate, care sunt foarte bune, dar care ar putea fi şi foarte practice dacă ar fi aplicate. Aplicarea lor este singura soluţie pentru a le câştiga încrederea oamenilor. Acele criterii nu sunt incluse în statut şi vreau să fiţi de acord că adoptăm un cod de conduită, care să includă mai mult decât aceste criterii. Vă propun să-l supunem unei dezbateri serioase, apoi să-l adoptăm definitiv şi dacă-l adoptăm să-l respectăm. Trebuie să ducem doctrina noastră în acord cu identitatea de stânga.

Trebuie să oferim mai multă putere organizaţiilor. Vă propun ca şi preşedinţii de organizaţii judeţene să fie aleşi prin votul tuturor membrilor organizaţiei respective. Să democratizăm partidul. Va trebui să stabilim criterii clare pentru ascensiunea în ierarhia partidului. Fiecare membru trebuie să ştie că poate urca dacă este bun, nu dacă este nepotul organizaţiei judeţene. PSD trebuie să refacă relaţia cu universitarii şi cu lumea culturală. Sper să înţelegem că managemetul cultural nu are legătură cu lupta politică.

Vă rog să vă ridicaţi în picoare. Să păstrăm un moment de reculegre pentru victimile dictaturii comuniste şi să cerem iertare românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum. 

Noua conducere a PSD va sprijini rămânerea la guvernare, cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână. Victor, să nu ne mai faci vreo nefăcută! O să te tăiem de la Facebook. Dar trebuie să privim şi dincolo de acest guvern. Azi vom vota o nouă conducere şi nu vreau să vă uitaţi pe bileţele. Datoria nostră este una singură: victorie în 2016.

UPDATE „Domnul Liviu Dragnea se declară preşedinte al PSD“, a anunţat deputatul PSD Florin Iordache, citind votul de săptămâna trecută. 

UPDATE Victor Ponta: „Modelul meu în politică, domnul Blair, spune că în poilitică eşti ales de două ori foarte mult: când eşti ales şi când te retragi. Vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. Vreau să dau un mesaj foarte clar: la fel cum dvs m-aţi sprijinit până acum, la fel o să vă sprijin şi eu de acum înainte, cu toate puterile mele. Nu mi-a trecut prin cap că o să concurez cu Adrian Năstase pentru cel mai bun Guvern din România de după 1990. Vreau să vă anunţ că nu mai candidez la ceva. În 2010, eram un partid înfrânt şi era un Băsescu atotputernic. În 2015, e altceva. Am câştigat foarte multe bătălii. Avem cei mai mulţi preşedinţi de CJ, cei mai mulţi primari şi în 2016 putem obţine cel puţin cât am obţinut în 2012. N-am făcut aceste lucruri singur. Timp de 5 ani de zile Liviu Dragnea a fost alături de mine. Aşa cum el a fost alături de mine, aşa voi fi şi eu alături de el. Toate deciziile bune le-am luat împreună. Şi toate deciziile greşite le-am luat împreună, Liviu.

Glumeam cu Marian Oprişan înainte de Congres. I-am spus: «Marian, se termină cinci ani de dictatură Ponta». Iar el a spus: «Aoleu, să vedem ce vine»! Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Ion Iliescu, care e în sală, îi mulţumesc cuiva care nu e în sală, dar sper să se uite la TV, domului Adrian Năstase. Vreau să-i mulţumesc cuiva foarte apropiat, domnului senator Ilie Sârbu, care de mâine nu va mai fi în PSD.

Cred în continuare că o coaliţie PSD-UNPR-ALDE este cea mai bună variantă pentru România. Cea mai mare înfrângere pentru mine a fost după referendumul din 2012. Unii dintre noi plătesc în diverse moduri pentru că am îndrăznit să credem că poporul e mai important decât orice altceva. Oamenii sunt cei mai importanţi, nu instituţiile. Partidul instituţiilor e PNL, e în regulă. Noi trebuie să fim partidul oamenilor. La un an după alegerile preziendţiale, am o singură satisfacţie: cred că 5, 3 milioane de români care au votat cu noi cred că sunt mulţumiţi de ceea ce am făcut la Guvernare. Dacă îi întrebaţi pe cei 6 milioane care au votat împotriva noastră, cred că veţi avea un răspuns neaşteptat.

Am rămas în funcţia de premier cu tot preţul pe care îl plătesc. Liviu a ştiut din prima zi că are mandatul meu de prim-ministru pe masă.Glumeam, tot cu Liviu, că numai cu el mai pot glumi, Crin nu mai e alături de noi, şi îi spuneam că doar PSD poate trece o moţiune de cenzură. Să-mi spuneţi, când e momentul, să ne pregătim, dacă e cazul. Dar sunt sigur că guvernarea merge foarte bine. După ce-mi termin mandatul, voi face câteva schimbări în viaţa mea. Am văzut că şi ţara se poate conduce de pe Facebook, pot fi şi eu activ pe Facebook pentru PSD.

Avem un singur adversar politic în continuare: tot pe Traian Băsescu. Este singurul care are capacitatea politică să se lupte cu noi. Dar, aşa cum l-am bătut din 2012 încoace, o să-l batem şi de acum încolo.PSD este ca pasărea Phoenix. Când toţi se gândesc că e cenuşă, renaşte. La fel sunt şi eu. 

UPDATE Premierul Victor Ponta urmează să ia cuvântul. Este aplaudat îndelung. Sala s-a ridicat în picioare şi scandează : „Ponta, Ponta! „Acum m-am emoţionat“, a răspuns Ponta. 

UPDATE Gabriel Oprea, preşedintele UNPR: „Dragi prieteni, vă mulţumesc pentru că îmi daţi şansa să mă adresez celui mai mare partid. Vă mulţumesc pentru colaborarea ireproşabilă dintre PSD şi UNPR. Am arătat că suntem oameni de cuvânt şi partneri pe termen lung pentru România. Vă mulţumesc pentru eficienţa Guvernului Ponta. Această guvernare a făcut bine românilor!. Îl solcitit pe prietenul meu Liviu Dragnea pentru alegerea în fruntea celui mai mare parid din România. Vă felicit prin demonstraţia de forţă pe care aţi făcut-o când l-aţi ales preşedinte pe Liviu Dragnea prin votul tututor membrilor de partidÎn ceea ce  mă priveşte pe mine, eu sunt corect. Am ales între ceea ce era corect şi ceea ce era avantajos. PSD şi UNPR însemană mai mult împreună decât separat. Îmi doresc foarte mult ca interesul naţional să fie apărate de noi în continuare. ţşa să ne ajute Dumnezeu! “.

UPDATE Serghei Stanişev, preşedintele socialiştilor europeni: „Aş vrea să-l felicit pe domnul Liviu Dragnea, noul preşedinte al PSD. Liviu, cred că vei putea conduce cu succes partidul şi că vei obţine noi victorii ale social-democraţiei în România. Sunt impresionat că aţi deschis alegerile către toţi membrii PSD. Est eun exemplu bun pentru famila nostră politică europeană. Trebuie să ajungeţi la o deschidere şi mai mare care să ofere o putere organizaţiilor teritoriale şi membrilor partidului“. 

UPDATE Congresul PSD, la care participă 4.030 de delegaţi, a început. 

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de începerea Congresului: "De la preşedintele executiv am multe aşteptări, dar, ca să spun foarte simplu şi foarte uşor de înţeles, am aşteptările de la el pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta, aş vrea să facă preşedintele executiv pentru mine şi pentru partid", a spus Dragnea.

Întrebat dacă asta înseamnă şi să candideze la şefia PSD în cazul unei retrageri, aşa cum a făcut Dragnea după plecarea lui Ponta, preşedintele ales al PSD a spus: „E o variantă, dar până atunci trebuie să muncească, să fie loial, să fie corect şi să ajute fiecare membru de partid şi partidul în ansamblu".

UPDATE Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a venit la Congres.  A fost imediat solicitat pentru o poză. 

image

Lupta între generaţii

„Poporul PSD“ a ieşit la vot pe 11 octombrie pentru a-şi alege preşedintele, într-un simulacru de scrutin în care Dragnea a fost singurul candidat şi, în final, a fost ales cu peste 97% din voturi. Pentru ca Dragnea să devină preşedntele PSD în mod oficial, rezultatul scutinului din 11 octombrie trebuie să fie validat de Congres. Preşedintele PSD a fost ales direct de către membrii de partid, şi nu indirect, prin intermediul delegaţilor la congres, cum s-a întâmplat până acum. Modalitatea de alegerea a fost schimbată în statutul PSD la propunerea premierului Victor Ponta.

Delegaţii congresului PSD vor trebui să aleagă şi noua echipă cu care va lucra Liviu Dragnea.

15 candidaturi au fost depuse şi înregistrate la sediul partidului pentru cele zece posturi care vor fi ocupate de bărbaţi: Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI, Nicolae Bănicioiu, ministru Sănătăţii, Ionuţ Vulpescu, ministru Culturii, Mihai Sturzu, preşedintele TSD, Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, Mihai Tudose, ministru Economiei, Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, Sorin Grindeanu, ministru Comunicaţiilor, deputatul PSD Şimon Gheorghe, deputatul Gabriel Vlase, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, Mihai Chirica, primar Iaşi, europarlamentarul Victor Negrescu, Cătălin Rădulescu, preşedinte PSD Diaspora, Adrian Dobre.

Pentru cele patru posturi de vicepreşedinte alocate femeilor s-au înscris şase social-democrate: primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, Aurelia Fedorca, Gabriela Creţu şi Doina Pană şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a stabilit că noua organigramă a PSD va cuprinde în continuare funcţia de preşedinte executiv, respingând solicitarea premierului Victor Ponta de a fi desfiinţată şi înlocuită cu patru prim-vicepreşedinţi. Funcţia de preşeidnte executiv al PSD, ocupată  nu demult de Liviu Dragnea, va fi disputată de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Constantin Niţă, fost ministru al Economiei.

Zgonea pleacă cu prima şansă, având susţinerea lui Liviu Dragnea, cuvântul său cântărind foarte mult în faţa social-democraţilor. „Eu mi-am anunţat susţinerea pentru Valeriu Zgonea. O să-l votez“, a spus Dragnea.

Pe lângă validarea preşedintelui ales la 11 octombrie 2015 şi alegerea unei noi conduceri centrale a partidului, Congresul PSD din 18 octombrie va adopta şi o serie de modificări la actualul statut al PSD.

Printre cele mai importante modificări care vor fi prevăzute în statut sunt: interzicerea cumulului de funcţii, posibilitatea ca premierul să poată vota în cadrul Biroului Permanent Naţional, posibilitatea ca miniştrii să participe la şedinţele acestei structuri, dacă sunt invitaţi, schimbarea statutului Consiliului Naţional din structură de dcizie în cea de specialitate.

Consiliul Naţional al PSD va fi format din: parlamentari, miniştri sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde PSD nu are miniştri, preşedinţii de consilii judeţene sau vicepreşedinţii, toţi primarii de municipii şi de oraşe şi reprezentanţi ai primarilor de comună, câte trei din fiecare judeţ. De asemenea, printr-o altă modificare vor fi înfiinţate opt posturi de secretari regionali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite