Congres PSD. Cine sunt liderii din partid care se bat pentru cele mai mari funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă nu are încă un contracandidat, în timp ce Daniel Suciu va intra în luptă contra mai multor lideri PSD: FOTO Medoafax
Viorica Dăncilă nu are încă un contracandidat, în timp ce Daniel Suciu va intra în luptă contra mai multor lideri PSD: FOTO Medoafax

Primele funcţii din conducerea PSD sunt mai disputate ca niciodată. Dacă pentru şefia partidului e, până acum, doar un singur candidat, Viorica Dăncilă, pentru preşedinte executiv şi secretar se vor confrunta cel puţin trei persoane pentru fiecare funcţie.

Funcţiile rămase libere după condamanrea lui Liviu Dragnea şi demiterea lui Codrin Ştefănescu au arătat că numeroşi PSD-işti râvnesc la cele mai importante poziţii din partidul care asigură guvernarea României. Pentru numărul 1 în partid nu e înghesuială până în prezent, singurul candidat anunţat fiind premierul Viorica Dăncilă, cea care asigură şi preşedinţia interimară a formaţiunii. Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că e puţin probabil ca grupul conturat în jurul politicienilor Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu să vină cu un contracandidat puternic.

Candidaţii pentru preşedinţia executivă  

Pe de altă parte, situaţia e complet diferită în ceea ce priveşte pretendenţii la funcţia de preşedinte executiv şi la cea de secretar general. Pentru a deţine a doua funcţie ca importanţă în PSD şi-au anunţat candidatura Daniel Suciu (vicepremier şi ministru al Dezvoltării) şi Daniel Florea (primar al Sectorului 5). Potrivit unor surse politice, Suciu ar fi persoana agreată de Dăncilă pentru a o seconda la conducerea partidului.

Daniel Suciu şi Daniel Florea

Daniel Suciu si Daniel Florea

Însă pentru această funcţie ar putea să apară un al treilea candidat, cele mai mari şanse fiind ca tabăra Stănescu-Firea-Ciolacu să-l propună pe Paul Stănescu. De altfel, conducerea PSD Olt a votat pentru intrarea lui Stănescu în cursă, dar acesta a precizat că se mai gândeşte. O variantă de rezervă în cazul unui refuz al lui Stănescu ar fi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei fiind unul dintre cei mai vechi social-democraţi, la care se adauga faptul că la nivelul membrilor de partid e bine văzută, ceea ce ar fi o problemă pentru contracandidaţii ei.

Disputată va fi şi funcţia de secretar general. Primul candidat anunţat a fost Codrin Ştefănescu, fost secretar general până la condamnarea lui Liviu Dragnea. Alte persoane care râvnesc la funcţie sunt Marius Dunca, fost ministru al Tineretului şi Sportului, care în prezent e doar lider al PSD Braşov, senatorul Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiţiei, Felix Stroe, dar şi Cătălin Stochiţă, fost consilier local la Sectorul 5. Dunca ar fi şi persoana agreată de Dăncilă pentru funcţie, în şedinţa informală desfăşurată în weekend la Braşov, premierul subliniind că ar vrea să vadă tineri în poziţii cheie ale PSD, potrivit unor surse participante. În schimb, Stroe e variantă care ar putea fi susţinută de cei care nu au fost de acord cu organziarea atât de devreme a unui congres pentru conducerea PSD.  

Candidati secretar general PSD

Noi dispute

Lista nu e închisă, candidaturile putând fi depuse până vineri. De altfel, încă sunt aşteptate poziţionărilor unor lideri cu influenţă din anturajul lui Dăncilă, cum sunt Marian Oprişan (vicepreşedinte PSD) şi Niculae Bădălău (preşedinte PSD Giurgiu). De altfel, între Oprişan şi Ciolacu iar au fost schimburi de replici, după ce primul le-ar fi spus unor colegi că nu s-a implicat aşa de mult la europarlamente, pentru că voia un rezultat mai slab care să ducă la îndepărtarea lui Dragnea.

Teodorovici vrea la Palatul Cotroceni

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, în timpul şedinţei PSD de la Neptun, că va candida în competiţia internă pentru a fi propunerea social-democraţilor pentru prezidenţialele din 2019. „M-am hotărât să arăt că sunt soluţii la problemele cu care ne confruntăm şi că este de datoria noastră, a politicienilor în primul rând, să trecem de la vorbe la fapte. Da, pentru că vreau să arăt că un preşedinte poate să facă, nu doar să vorbească sau doar să tacă“, a scris pe Facebook Teodorovici.  Ministrul de Finanţe este al treilea candidat pentru competiţia internă, până în prezent fiind anunţaţi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, şi deputatul Liviu Pleşoianu.

Teodorovici - Plesoianu - Serban nicolae
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite