Congres PNL. Confruntarea greilor din formaţiunea liberală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Hava şi Ion Dumitrel. FOTO Inquam Photos / Raul Ştef
Mircea Hava şi Ion Dumitrel. FOTO Inquam Photos / Raul Ştef

Liberalii au avut la aceste alegeri interne numeroase cazuri în care şeful organizaţiei judeţene a fost singurul candidat sau a avut un contracandidat mult mai slab cotat. Situaţia este total diferită la sfârşitul acesta de săptămână, când în Alba se vor lupta pentru şefia organizaţiei doi grei ai formaţiunii, în timp ce la Sibiu sunt, de asemenea, alegeri cu un rezultat imprevizibil.

De departe confruntarea între Ion Dumitrel şi Mircea Hava pentru şefia PNL Alba este lupta acestor alegeri interne, programată se se desfăşoare vineri. Pentru că vorbim de doi lideri vechi în administraţia publică, dar şi performanţi. Amândoi sunt foşti PDL-işti şi amândoi au fost mereu priviţi ca modele de lideri locali. Dumitrel este la şefia Consiliului Judeţean Alba din 2005, în timp ce Mircea Hava a fost primarul municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, până să fie ales europarlamentar.

În timp ce Dumitrel este considerat parte a echipei Cîţu, Mircea Hava este unul dintre contestatarii premierului, dar nu şi-a anunţat susţinerea pentru Orban. Neînţelegerile dintre cele două tabere competitoare au început să fie tot mai evidente în ultimul an, după alegerile locale, când PNL a pierdut primăria Alba Iulia în favoarea USR-PLUS, aceasta fiind câştigată de un fost liberal. Liberalii din tabăra Dumitrel îl văd vinovat pe Hava de pierderea primăriei, pentru că l-a impus pe Paul Voicul drept candidat, deşi Gabriel Pleşa era mai bine cotat în sondaje. Pleşa a fost cel care a trecut la USR PLUS şi a câştigat.

Cei doi lideri au alături de ei primari sau parlamentari din partid. Primarii din Sebeş şi Aiud, Dorin Nistor şi Oana Badea, precum şi senatorul Sorin Bumb sunt consideraţi a fi apropiaţi de Mircea Hava. De asemenea, o parte din liberalii trimişi să ocupe funcţii la centru, cum e Claudiu Răcuci, secretar de stat la dezvoltare.

De partea lui Dumitrel sunt primarii din Blaj şi oraşele din Apuseni. Susţinător al lui Dumitrel este Florin Roman, vicepreşedinte al PNL şi unul din susţinătorii vocali ai lui Cîţu, dar şi fostul senator Alexandru Pereş.

Emoţii pentru Turcan

Până de curând, alegerile de la Sibiu o dădeau clar câştigătoare pe Raluca Turcan, din moment ce nu avea contracandidat. Însă tabăra Orban a bătut palma cu Constantin Şovăială, şeful Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor şi secretar general al organizaţiei. Practic, prim-vicepreşedintele PNL va trebui să se lupte pentru şefia organizaţiei judeţene Sibiu cu un candidat destul de puternic în filială. Iar Turcan mai are problema că organizaţia municipiului Sibiu a câştigată de Adrian Bibu, liberal considerat susţinător al taberei Orban. Aşa că voturile de la delegaţii din oraş ar putea să meargă într-o bună măsură la Şovăială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite