Congres Mişcarea Populară: Traian Băsescu preia şefia noului partid. „Cei care au mai fost alături de mine şi vor să mai fie, să nu ezite, oriunde s-ar afla“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi-a prezentat moţiunea „România mea“. Fostul şef de stat a fost ales preşedinte al Mişcării Populare FOTO Mediafax
Traian Băsescu şi-a prezentat moţiunea „România mea“. Fostul şef de stat a fost ales preşedinte al Mişcării Populare FOTO Mediafax

Peste 5.000 de delegaţi ai Mişcării Populare au votat alegerea lui Traian Băsescu în fruntea noii formaţiuni. Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi-a schimbat denumirea în Mişcarea Populară.

UPDATE Traian Băsescu a fost ales preşedinte al Mişcării Populare cu unanimitate de voturi. „Vă asigur că am şi energie, şi dorinţa să continuăm procesele de modernizare ale României. Cei care au fost alături de mine şi vor să mai fie alături de mine, să nu ezite oriunde s-ar afla“.

UPDATE Traian Băsescu, la Congresul PMP :  Vă mărturisesc că am avut multe ezitări înainte să mai conduc o moţiune pentru preşedinţia unui partid. 

Nu mai am de experimentat nimic în politică. Tot ce a fost de experimentat, am experimentat. Categoric, nu sunt om care să se lase îngropat de modestie. Trebuie să vă spun că niciodată nu o să accept ideea că în cei zece ani ai preşedinţiei mele nu s-a întamplat nimic. S-au întâmplat foarte multe.  

Instituţiile trebuie să ajungă la nivelul poporului. Este adevărat că nu este uşor. Şi eu ca om care a criticat tot timpul clasa românească, o spun la un moment la care suntem determinaţi să continuăm modernizarea statului român. Eu cred că, aşa cum sunt ele partidele existente, şi-au îndeplinit misiunea istorică: cel de politică internă - instituţiile specifice unei democraţii, dar nu funcţionează cum trebuie; în ce priveşte politica externă - intrarea în NATO şi în UE a avut loc cu aceste partide ale tranziţiei.

În aprilie 2005, în Luxemburg, am semnat tratatul e aderare la UE (plânge).A fost cel mai important moment din viaţa mea. 

Nu îmi atribui numai mie acest merit. A fost o muncă facută în urma. Nu am avut niciun partid adversar în NATO şi UE. A venit timpul schimbării şi în clasa politică. Poate fi un paradox, în acelaşi timp poate fi şi o explicaţia. Explicaţia e că e un păcat să plec cu experienţa acumulată fără să o împărtăşesc, fără să o dau unora care vin după mine. Atunci când am decis să conduc această moţiune am luat-o după multe zile de discuţie cu cei care conduc Miscarea Populară, dar mai ales cu soţia şi fiicele.

Este poate pentru prima dată în România când se aşează un om în fruntea unui partid şi care nu mai vrea nimic pentru el (în sală se strigă prim-ministru). Nu am făcut niciodată compromisuri pe sub masă cu nimeni. Le-am făcut pe faţă cu dragul meu PD, PDL, un partid care a dat de trei ori primarul Capitalei şi de două ori preşedintele. Aveau (n.r.-cei de la PDL) propria lor istorie pe care nici partidele cu 100 de ani vechime nu au reusit.Şi-au agăţat la butonieră gloria istoriei trecute uitând că aveau propria istorie, propria lor glorie.

A venit timpul să fim.mândri că suntem români. Vă spune un om care a stat zece ani în Consiliul European. Românii nu sunt cu nimic mai prejos decât nemţii, francezii, olandezii. Acest nume de moţiune, „România mea“, îmi era necesar astăzi. Nu suntem naţionalisti, nici extremişti, ci patrioţi.

Traian Basescu la Congresul Miscarii Populare FOTO Madalina Mihalache

Traian Băsescu s-a aşezat în mijlocul sălii, între două blonde : FOTO Mădălina Mihalache

Despre învăţământ şi doctorate plagiate

Cred ca prioritatea zero ţine de crearea de locuri de muncă. O altă prioritate este educaţia. Cred că e nevoie de reforma curiculară, copiii să înveţe ceea ce au cu adevărat nevoie. Eu cred că e nevoie ca tinerii să înveţe şi o meserie. 

Învăţământul universitar e compromis de valul de doctorate. Doctoratele înseamnă să aduci la fiecare teză de dcoctorat o gândire proprie, la noi se pare că mare parte a doctoratelor sunt plagiate. Asta explică de ce universităţile merg foarte greu către acea cercetarea aplicată care să se distribuie în economie, pentru că se adună tot felul de cumetri şi cumetrii. Unul ajunge profesor cu doctorat plagiat, după care ia toţi generalii şi îi face doctori. Vă mărturisesc că in cariera mea am primit multe invitaţii de a fi doctor. Am spus că cel mai mândru sunt de titlu de căpitan de cursă lungă.

Despre Justiţie

Justiţia a făcut progrese enorme. Functioneaza infinit mai bine. În fiecare zi auzim de un politician sau un procuror sau un judecător arestat. Aduceţi-vă aminte de Justiţia din 2004 şi Justiţia din 2014. Încă sunt prea mulţi oameni care spun că au fost arestaţi nevinovaţi, oameni care au tergiversate procesele pentru proprietate. Avem în continuare probleme în Justiţie.

Despre securitate, NATO şi UE

Tot ce am vorbit rămâne o poveste dacă ţara nu are securitate. Niciun stat nu se poate dezvolta dacă nu are securitatea asigurată. Există în relaţia cu SUA un motiv de insatisfacţie. Este legat de faptul că România face prea puţin pentru securitatea ei. Bugetele Apărării sunt prea mici. Poate cândva se vor desecretiza şedintele CSAT în care i-am atenţionat pe toţi premierii că bugetele Apărării sunt prea mici. Cineva ne bagă în cap că vor veni americanii să moară pentru apărarea noastră. Vor veni, dar nu vor muri singuri. Vor veni să moară împreună cu noi, dar nu singuri. Trebuie să înţelegem că cel mai important element al apărării naţionale este capacitatea de descurajare. 

Avem comandamente NATO, dar tehnica de luptă ar trebui să fie la Armata Română. Nu a existat premier căruia să nu-i fi cerut suplimentarea bugetului Apărării. Americanii, NATO, ne sunt aliaţi, dar trebuie să ne putem apăra. Nu putem face asta astăzi. Responsabilitatea, daca se va întâmpla ceva, aparţine Guvernului. România trebuie să aiba capacitatea de descurajare a gândurilor oricui. Aici nu discutăm despre himere. Nu vă cer să mă credeţi. Doar ascultaţi. În marea Neagră s-a declanşat o cursă a înarmării

UE este afectată în momentul de faţă de câteva crize. Prima: criza economică. NU şi-a revenit. Creşterile sunt mici, aproape nesemnificative în raport cu nevoile de dezvoltare pe care le are UE. Astăzi, în UE sunt 23 de milioane de şomeri. Mai mult decât populaţia României. 

O altă criză. Criza de securitate. Dacă Franţa şi Germania îşi asumă ca acum rolul de lideri nu cred că va fi bine. M-am uitat cum se tranşează problema Ucrainei. Statele Unite le-au lăsat pe Franţa şi Germania să se ocupe şi uitaţi ce se întâmplă. Lumea a uitat de Ucraina. Cei din est chiar îşi organizează singuri alegeri, după cum vor ei. Aşadar, avem nevoie de o politică externă a UE.

Despre Republica Moldova 

Am avut discursurii oficiale la Madrid, dar şi neoficiale. Pe toţi i-am atenţionat de riscurile Republicii Moldova. Eu am spus că Republica Moldova are trei soluţii: să-i dea perspectiva de a deveni membru al UE cât mai repede cu putinţă. A doua variantă este unirea cu România. A doua varianta depinde de Bucureşti şi Chişinău. Eu vă asigur că veţi vedea destul de mulţi care vor spune că nu vor „marile puteri“. Nu trebuie să luăm nicio aprobare. Daca Parlamentele celor două vor vota unirea, ea se va face. Responsabilitatea iniţierii acestui dialog o are Bucureştiul. Este în interesul României, nu numai al Republicii Moldova. Există şi a treia posibilitate este Putin. Vine el şi rezolvă problema.

Timpul acţiunii lui Putin nu este foarte importamt. I-am atenţionat pe toţi demnitarii europeni. România nu are nevoie să mai aibă o ditamai Republica Moldova controlată de la Moscova. Sunt deschişi la discuţii indiferent că a fost Sarkozy, preşedintele PPE. Nimeni nu a făcut ochii mari la varianta a doua.

Despre refugiaţi 

Este incorectă varianta cotelor. Nemţii sunt mai disciplinaţi. Dacă le spune doamna Merkel să-i ia în casă, îi ia. Românii sunt latini. Nu-i vor lua. La anul vom mai avea 10.000, peste doi ani, 20.000. Unde vom ajunge?

Noua structura de conducere a Miscarii Populare FOTO Madalina MIhalache

Problema românilor din afara frontierelor

Noi am lansat niste politici diferenţiate. Trebuie să luptaăm pentru tratament egal. Să mărim numărul de burse şi pentru cei din Ucraina sau Valea Timocului, nu doar pentru cei din Republica Moldova.

Nu am crezut niciodată că o sa mai cer votul pentru a conduce un partid. Următorul Congres îl vom avea după alegerile legislative. Sper să fim partid de guvernare.

UPDATE Preşedintele PMP, Eugen Tomac, cere demisia ministrului de Interne Gabriel Oprea

"Mă întreb dacă sintagma aceasta folosită la nesfârşit «interes naţional» şi «onoare», mai este actualitate, astăzi, pentru partidul numit UNPR?. Unde eşti domnule Oprea, onoarea unde îţi este? Prezintă-ţi demisia urgent!", a spus deputatul Tomac de la tribună.

"Ştim că unii ce-i drept cu mare întârziere au încercat să mimeze un act de reparaţie morală, invocând că îşi cer scuze de la cei care au fost supuş torturii în perioada comunistă, preşedintele Traian Băsescu a făcut-o acum mai bine de zece ani când a condamnat regimul criminal comunist şi toate efectele care s-au produs în acea perioadă”, a spus Tomac, adăugând că "asta înseamnă să ai curajul şi viziunea dea-ţi respecta propriul popor. Suntem o forţă şi vreau să va spun că mi-aş dori să le spun românilor că nu suntem o naţiune de 22 de milioane de cetăţeni, suntem o naţiune de 25 de milioane de cetăţeni pentru că acest partid va promova mai departe proiectul de ţară numit Unirea României cu Republica Moldova", a adăugat acesta referindu-se la relaţia dintre România şi Republica Moldova.

UPDATe Cristian Diaconescu, la Congresul PMP: România a avut de câştigat devenind o naţiune mândră şi modernă în perioada mandatului lui Traian Băsescu

„Destinul nostru este în Occident. Este punctul meu de vedere şi al multora cu care am discutat. Acolo trăiesc şi muncesc peste trei milioane de oameni, cel mai mare influx de români în afara României în perioada României moderne. Trebuie să ne îngrijoreze şi să ne preocupe acest lucru de o manieră extrem de serioasă. Astăzi România se află într-o zonă încinsă din punct de vedere al securităţii. Conştientizaţi faptul că în jurul României se întâmplă tot felul de incidente, au loc crize şi din păcate nu vedem, din partea celor care conduc România, o atitudine responsabilă cel puţin într-o astfel de situaţie“, a spus fostul consilier prezidenţial.

Despre criza din Ucraina 

„Nu există astăzi o poziţie comună asumată la nivelul estabilishment-ului politic românesc — Preşedinţie, Parlament, Guvern. Se întâmplă ceva cu vecinul nostru care ne poate ameninţa şi mâine pe noi din punct de vedere oficial — nu se rosteşte un cuvânt. Criza din Moldova—statul se îndreaptă spre prăbuşire. Dintr-o problemă de securitate a unui stat vecin aflăm treptat că ne aflăm şi într-o problemă de insecuritate în ceea ce priveşte România.

Cine sunt cei care ne apără în astfel de moment? Care este adevărata relaţie a noastră cu Occidentul? Care este adevărata faţă a noastră în relaţia cu lumea civilizată? ", a mai Diaconescu.


Deşi a evitat să spună dacă îşi va asuma funcţia de preşedinte al partidului, arătând  că poate ar fi mai potrivită o funcţie onorifică, fostul preşedinte a luat decizia de a deveni locomotiva noului partid, înfiinţat în ziua în care este şi ales preşedintele lui, au arătat surse din PMP. Traian Băsescu va forma un tandem cu actualul preşedinte al PMP, Eugen Tomac, care va candida pentru funcţia de preşedinte executiv, echivalentă cu poziţia a doua în partid.

Traian Basescu in timpul intonarii imnului national la Congresul Miscarii Populare

Traian Băsescu în timpul intonării imnului de stat. 

Ideea redenumirii patidului din PMP în Mişcarea Populară i-a aparţinut lui Traian Băsescu. „Din PMP ne mişcăm în Mişcarea Populară. Ideea i-a aparţinut preşedintului încă de la apariţia Fundaţiei Mişcarea Populară. Românii au nevoie de un pol politic spre care să-şi îndrepte încrederea“, a spus Tomac, la Adevărul Live, la începutul săptămânii.

Traian Basescu in mijlocul delegatilor PMP FOTO Madalina Mihalache

Traian Băsescu se află în mijlocul delegaţiilor

„Îmi aduc ghinion Congresele PMP“

Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, partid sub umbrela căruia a candidat la alegerile prezidenţiale, nu va candida pentru nicio funcţie în partid. „Elena Udrea nu va mai avea niciun rol în partid.  Ştim şi noi că altfel nu vom reuşi să devenim o forţă pe zona de dreapta“, au declarat surse din interiorul partidului. PMP se revopseşte în Mişcarea Populară, iar Traian Băsescu redevine şeful unui partid politic, în timp ce Elena Udrea se confruntă cu cea de-a treia cerere de arestare pe numele său în doar câteva luni. Întrebată dacă dosarul său şi cererea DNA privind reţinerea şi arestare are legătură cu revenirea în politică a lui Traian Băsescu, Udrea a declarat că „este o coincidenţă foarte ciudată. Şi data trecută m-au arestat cu trei zile înainte de Congresul PMP, şi acum la fel. Cred că îmi aduc ghinion Congresele. O să le spun să nu mai facă. Dosarul are legătură cu PNL, nu cu Traian Băsescu“.

Echipa lui Traian Băsescu va fi completată cu vicepreşedinţii partidului: Cristian Diaconescu, fostul său consilier prezidenţial, fost ministru de Externe, Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, Dorel Onaca, secretar general al PMP.

Obiectiv măreţ: 20%

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a spus că obiectivul partidului este de a obţine 20% la alegerile parlamentare. „Vom avea candidaţi în toată ţară. Avem structuri bine puse la punct aproape în toată ţara. Aranjamentul PNL-PSD va fi spart de oamenii care vor candida din partea noastră. La alegerile parlamentare Mişcarea Parlamentară va scoate în jur de 20%. E un obiectiv realist şi avem suficientă determinare pentru a intra în acest război politic. Vom arăta că suntem adevărata alternativă“, a mai spus Tomac. De la înfiinţare, PMP a trecut prin două alegeri – prezidenţiale şi europarlamentare - şi nu a reuşit să obţină mai mult de 7%, deşi obiectivul lor era de peste 10%.

O altă surpriză pregătită de Traian Băsescu la Congresul PMP constă în racolările pe care le-a făcut de la alte partide. „Sunt oameni din PDL, UNPR, care au venit la Mişcarea Populară pentru că aceste partide nu au ce să le promită la alegerile de anul viitor. Sunt nemulţumir între PNL şi PDL în anumite judeţe. UNPR are peste 60 de parlamentari şi mulţi nu mai intră îm Parlament anul viitor“, au mai declarat surse din interiorul PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite