Confruntare Firea - Buşoi, potenţialii candidaţi la Primăria Capitalei. Firea: E o calitate că am lucrat la trustul lui Voiculescu şi că sunt soţie de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi candidaturile lor nu au fost validate de către partidele din care fac parte, senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea şi liberalul Cristian Buşoi, potenţiali candidaţi la Primăria Capitalei, au fost protagoniştii primei confruntări organizate în perspectiva alegerilor locale.

Principalele declaraţii:

Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea: Sub nicio formă nu am dat niciun răspuns în privinţa acestei candidaturi. Trebuie să reflectez. Vreau să conserv ce am până acum. Nu am stabilit nici eu, nici conducerea partidului dacă acesta este debutul schimbării de paradigmă în ceea ce mă priveşte. Nu poţi să nu te implici câtă vreme un Congres te-a votat vicepreşedinte al partidului. Unul din proiectele mele se numeşte Copilul. Celălalt, zona metropolitană. Am fost 20 de ani bucureştean.

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi: Am fost şapte ani membru al Parlamentului European, am lucrat la foarte multe directive. Cred că poţi face ceva durabil şi să ai un vârf al carierei politice dacă eşti într-o funţie executivă. A conduce o primărie importantă reprezintă o provocare. Nu sunt în calitate de oficial al PNL. Nu există o decizie finală. Spre sfârşitul lunii februarie se va trage linie. Sunt în PNL de la 18 ani şi am lipit afişe. Orice decizie va lua colegii mei o voi respecta. Cred că este o iniţiativă foarte bună a avea o discuţie despre Bucureşti.

Gabriela Vrânceanu Firea: Am două mari vulnerabilităţi. Pe mine m-a amuzat una. Prima ar fi că am lucrat la trsutul Intact şi că am fost colegă cu dvs., că mi se va pune eticheta de om al lui Voiculescu de parcă ar fi un lucru rău. A făcut o afacere privată cu capital românesc, cât se poate de cinstită. Eu cred că aceasa este o calitate, bile albe. A doua critică ar fi că sunt soţia unui primar de lângă Bucureşti. Am aflat lucurri care nu pot fi învăţate din cărţi.

Care este soluţia pentru 600 de clădiri aflate în pericol de cutremur?

Cristian Buşoi: Sunt peste 600. 672 era statistica de la Primăria Capitalei. În ultimii 16 ani s-au făcut paşi foaret puţini şi doar 14 clădiri au fost consolidate. Trebuie modificată legislaţia. Trebuie un plan de investiţii. Există şi bani la Ministerul Dezvoltării şi ne putem gândi şi la împrumuturi. NŞi nIcolae Ceauşescu şi Sorin Opresuc au zis că suntem pregătiţi.

Gabriela Firea: Este o problemă gravă. Am şi eu cunoştinţe care sunt speriaţi de o asemenea perspectivă. Prim-ministrul israelian a acceptat să vină în România şi să construiască un spital de urgenţă în Capitala României. Înaintea noastră a fost domnul Raed Arafat. Acum se discută în ce măsură statul trebuie să fie pregătit să intervină la momentul accidentului. Să existe abulanţe foarte bine pregătite. Investiţia, inclusiv din bugetul local.

Ce trebuie făcut ca Bucureştiul să devină o atracţie turistică?

Cristian Buşoi: Multe dintre companiile europene ar putea să-şi facă sedii regionale. Trebuie să punem în valoare ce avem mai de preţ. Dincolo de Parlamentul Parlamentului, cred că Centrul Vechi trebuie să devină o atracţie, dar aici revenim la discuţia de consolidare. Nu am pus în discuţie Dâmboviţa. Orice capitală pune în valoare fluviul. Dâmboviţa nu este. Se pot organiza concerte. Avem locuri interesante. Toate aceste locuri trebuie gândite într-o strategie mai largă.

Gabriela Firea: Un capitol important este cel care se referă la o capitală a piritualităţii. Nu se exploatează suficient potenţialul de spiritualitate. Mă refer la schiturile şi mânăstirile. Ca să vină turişti la Bucureşti trebuie să fim conştienţi că trebuie să deblocăm traficul. Să avem o infrastrucutură şi să eliminăm pe cât se poate poluarea.

Cum vedeţi dorinţa lui Traian Băsescu de a candida la Primăria Capitalei?

Cristian Buşoi: Privesc foarte prost, aşa cum privesc majoritatea bucureştenilor. Domnul Traian Băsescu nu a spus că vrea să candideze, nici nu a exlus, dar este prezent. Eviită orice fel de subiect, dar este preocupat să-i jignească pe potenţialii candidaţi.

Gabriela Firea: Am observat că spre deosebire de foştii preşedinţi, domnul Traian Băsescu este activ şi cât se poate de vocal. Nu pot să afirm că văd cu ochi buni, dar nu pot avea ceva cu cetăţenii care cred că acest om mai are ceva de spus. Cum spunea Corneliu Coposu, mă voi bate până la ultima energie pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine. Suntem într-o procedură de mediere.

Partidul care va câştiga alegerile locale va câştiga şi alegerile parlamentare?

Gabriela Firea: A câştiga alegerile locale este un balon de oxigen pentru fiecare partid, dar nu se poate spune că cine a câştigat primăria Capitalei va câştiga şi alegerile parlamentare. Dacă ne vom culca pe o ureche va fi o mare greşeală.

Cristian Buşoi: Eu cred că nu. Nu este o regulă, dar va fi un barometru important.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite