Conflict mocnit în Coaliţie în relaţia PNL-PSD cu UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii celor trei partide din Coaliţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii celor trei partide din Coaliţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Relaţia PNL şi PSD cu UDMR devine din ce în ce mai complicată, sursa problemelor fiind raportarea formaţiunilor la anumite chestiuni identitare, relaţia cu Budapesta, dar şi împărţirea puterii la nivel central.

Temperatura din Coaliţie creşte în urma apariţiei unor disensiuni frecvente ale PNL şi PSD cu UDMR, partenerul lor de guvernare. Iar acest lucru vine ca urmare a unor poziţionări ale UDMR, diferite de cele ale partenerilor, mai ales pe teme de natură identitară. Un ultim exemplu este cazul venirii „în Transilvania”, nu în România, a lui Novak Katalin, noua preşedintă a Ungariei. Călătoria acesteia, asumată drept „privată”, nu cu caracter oficial, a fost o nouă sursă de tensiuni.

„Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor”, a fost afirmaţia preşedintei Ungariei, care a dus la o reacţie dură a Ministerului Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu. „În măsura în care declaraţiile preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României”, i-a transmis MAE, printr-un secretar de stat, ambasadorului Ungariei la Bucureşti, potrivit comunicatului de presă al instituţiei.

Deşi venită în vizită privată, Novak Katalin a avut mai multe întâlniri cu Kelemen Hunor, vicepremier şi lider al UDMR. Cei doi au şi mers la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor (fost principe al Transilvaniei), la Alba Iulia. La eveniment a apărut şi un senator PSD, Călin Mătieş, care, după ce i-a înmânat lui Novak un buchet de flori, a pus lângă statuia lui Bethlen Gabor un tablou cu Avram Iancu. „Transilvania a fost, este şi va fi românească”, i-a transmis Mătieş, sub privirile lui Kelemen Hunor, coleg de Coaliţie.

Marile partide, împărţite pe tema UDMR

În spatele uşilor închise, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte colaborarea cu UDMR. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, liberalilor le surâde ideea îndepărtării Uniunii de la guvernare, una dintre ţintele lor fiind obţinerea Ministerului Dezvoltării, instituţie pe care au cerut-o şi la negocierile din noiembrie 2021. De asemenea, ar mai rămâne şi alte funcţii de împărţit, din eşaloanele doi şi trei.

Pe de altă parte, PSD vede altfel situaţia, fiind susţinătorul menţinerii la guvernare a UDMR. Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că social-democraţii nu vor să strice relaţia cu UDMR, mai ales că această formaţiune ar putea fi un aliat şi în cazul ruperii Coaliţiei în 2023, într-un eventual Guvern condus de partidul lui Ciolacu. Calculele politice ale PSD sunt că aleşii social-democraţi, alături de UDMR, minorităţi şi câţiva parlamentari rupţi de la AUR ar putea constitui o majoritate la limită. Din mai 2023, şefia Guvernului ar urma să fie preluată de un reprezentant PSD.

Şir de gafe şi bâlbe ale miniştrilor UDMR

De miniştrii UDMR s-au ţinut lanţ momentele controversate. După prezenţa lui Tanczos Barna în mijlocul galeriei Ungariei la un meci de hochei cu România, au urmat luările de poziţie ale ministrului Sportului, Novak Eduard. Ultimul gest care n-a fost prea bine primit din partea lui Novak a fost refuzul acestuia de a intona Imnul de stat într-o emisiune în care, pus să continue versurile de la început, demnitarul s-a limitat în a râde. „Vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat la emisiune, însă m-am simţit penibil ca, în calitatea mea de singur campion paralimpic şi mondial al României, căruia i s-a cântat şi care a cântat Imnul ţării în atâtea competiţii, să fiu pus să recit ca un copil. Cu siguranţă, dacă aş fi recitat, nu s-ar fi rezolvat problema de fond a sportului românesc”, a reacţionat ministrul pe Facebook, după inflamarea spiritelor în spaţiul public.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite