UPDATE Schimburi dure de replici în PSD, după ce Dragnea l-a lăsat pe Şerban Nicolae fără funcţii. Bacalbaşa, suspendat din PSD pentru şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae

Conducerea PSD l-a sancţionat de senatorul Şerban Nicolae, pentru că a susţinut graţierea corpţilor alături de Traian Băsescu. Chiar dacă în faţa colegilor a pledat nevinovat, Şerban Nicolae a rămas şi fără funcţia de lider al senatorilor PSD, şi fără cea de preşedinte al Comisiei Juridice. Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat din PSD timp de şase luni, ca urmare a limbajului suburban folosit în plen. Liviu Dragnea i-a certat şi pe miniştri.

UPDATE Şerban Nicolae, după ce a fost lăsat fără funcţii

„Am făcut, cred, cea mai democratică dezbatere pe un proiect de lege din ultimii 27 de ani. Am clarificat că nu a existat nicio înţelegere între mine şi Liviu Dragnea şi că nu am adoptat niciun amendament al lui Băsescu. Le-am spus colegilor că nu am greşit cu nimic, nici faţă de partid, nici faţă de domnul Dragnea. Mi-a spus că nu e un fel de sancţiune, ci de un act politic. Eu nu mă leg cu lanţuri de nicio funcţie. Nu mă leg cu lanţuri de nicio funcţie. Deocamdată nu mi s-a reproşat că am încălcat programul de guvernare pe Justiţie. Poate că ideile mele pe Justiţie nu corespund“.

Dragnea: Trebuie să ne gândim dacă această lege a graţierii mai este oportună.

UPDATE: Liviu Dragnea: Obiectivul PSD este aplicarea programului de guvernare aşa cum a fost prezentat în campanie, nu graţierea faptelor de corupţie. Comisia Juridică nu a avut mandat de la partid să susţină graţierea faptelor de corupţie. Nu este vorba despre oportunitatea votului, dar domnul Şerban Nicolae a mers acolo susţinut politic de către partid şi a convins colegii să suţină nişte amendamente pe care partidul nu le susţine. Trebuie să ne gândim serios dacă această lege a graţierii mai este oportună. Domnul Bacalbaşa a fost suspendat din aprtid pentru 6 luni. Nu putem fi de acord cu intervenţii publice necivilizate şi obscene. PSD e un partid civilizat. Sper că domnul Bacalbaşa să-şi dea aseama că nu poate continua aşa, dacă după această perioadă nu va înţelege, vom adopta o altă măsură. 

image

FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebări: 

Jurnalist: Deci PSD renunţă la legea graţierii?

Dragnea: Care va fi efectul acestei legi? Câţi ies? Aşteptăm acel pachet de la Minsiterul Justiţiei, nu presăm nici Ministerul, nici Guvernul, dar această lege nu rezolvă situaţia penitenciară din România. Nu voi da drumul la dezbateri pe această lege în Camera Deputaţilor până când nu voi înţelege care e rostul acestei legi. 

Această decizie a PSD are legătură cu protestele?

Dragnea: Nu. Această decizie vine din faptul că poziţia publică a PSD a fost încălcată. Cu proteste sau fără proteste, nu mai sunt de acord ca la două trei-zile să apară un subiect de discuţie parazit, care nu ţine de programul de guvernare. O să mă implic personal în activitatea comisiilor de specialitate, dar şi în cea a prezenţei parlamentare, pentru că am fost extrem de nemulţumit că ieri nu a fost cvorum de şedinţă. 

De cât timp are nevoie PSD să-şi dea seama dacă susţine sau nu graţierea?

Avem nevoie de o zi sau de o lună până când Ministerul Jutiţiei ne prezintă celelalte proiecte de legi. 

Cum e posibil ca un ministru să spună că se plafonează indemnizaţiile fără să prezinte niciun argument?

Au căpătat un obice prost: comunică numai efectele. O să-mi iau jumătate de normă la Guvern. 

Suţineţi plafonarea indemnizaţiilor?

Am răspuns de cinci ori. Aşa cum a fost prezentat, nu pot fi de acord. Dacă argumentele sunt serioase, putem discuta. Dacă nu, nu. 

UPDATE E oficial: Şerban Nicolae a rămas fără funcţii. Robert Cazanciuc va fi noul preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, iar Mihai Fifor va fi liderul senatorilor PSD. Potrivit unor surse din PSD, Şerban Nicolae a refuzat să se retragă de bună voie şi nesilit de nimeni din funcţii, astfel încât schimbarea sa a fost supusă la vot. 

UPDATE Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat 6 luni din PSD, în urma limbajului obscen folosit ieri în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse din PSD.

UPDATE Şerban Nicolae urmează să-şi piardă funcţiile. La şefia Comisiei juridice a Senatului ar urma să fie propus senatorul Robert Cazanciuc, în timp ce funcţia de lider de grup ar urma să îi revină social-democratului Mihai Fifor (foto jos), potrivit unors surse news.ro. 

image

UPDATE Şedinţa Comitetului Executiv (CEX) al PSD a început. Liviu Dragnea nu a făcut nicio declaraţie înainte de şedinţă. „Vorbim după CExN, vă răspund la orice întrebare”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă îşi menţine declaraţia potrivit căreia Şerban Nicolae trebuie sancţionat, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.

UPDATE Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că în sprinjinul lui Şerban Nicolae vor sări mai mulţi lideri din teritoriu, pe motiv că nu a existat o discuţie în partid despre legea graţierii înainte ca aceasta să fie discutată în Senat. 

„Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect, eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10,30, vom avea un Comitet Executiv Naţional, unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi alte subiecte", a precizat luni Liviu Dragnea, într-o declaraţie făcută la Parlament, zilele trecute.

El a menţionat că raportul Comisiei juridice a Senatului referitor la legea graţierii se poate întoarce în acest for, adăugând că ar dori ca legea să nu vină de la Senat prin adoptare tacită.

 „Am discutat cu colegii şi eu, cu siguranţă, voi propune ceva. L-am rugat personal şi pe domnul Bacalbaşa să nu mai aibă astfel de ieşiri fiindcă, în Parlament, nu suntem pe persoană fizică. Nu este prima dată când are astfel de ieşiri. La CExN vom discuta şi despre acest subiect", a precizat Liviu Dragnea. 

Mai mult, liderul PSD a recunoscut faptul că PSD nu se simte confortabil cu asemenea manifestări. „Nu e plăcut, dar nu vreau să-l evit. Nu e în regulă. Am primit foarte multe telefoane de la colegi din ţară“, a adăugat Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite