Cine conduce România (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 11-30 din 319, în ordine alfabetică.

ANTON Anton

1949 (71 ani) - Deputat ALDE 2016-2020

O carieră academică solidă, cu doctoratul început la mai puţin de 30, dar întins pe 9 ani. S-a mutat la Bucureşti imediat după facultate, a intrat ca asistent la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în 1972, ajungând profesor în 1995 şi apoi conducător de doctorat, inventator prolific. Ministru în mai multe guverne, deputat vorbitor de mai multe limbi străine.

APJOK Norbert

1989 (31 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Un "CV" făcut în bătaie de joc. Domnul Norbert Apjok nu are facultate, nu ştie limbi străine, considera că a fost "antreprenor" dar nu se ştie când, unde şi cu ce. Parlamentar la 27 de ani...

ARDELEAN Ben-Ori

1975 (45 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Pastor, apoi profesor la Facultatea de Teologie Baptistă a Universităţii din Bucureşti după studii şi cercetare în SUA, apoi două doctorate simultan înainte de vârstă de 35 de ani. Unul dintre parlamentarii cu educaţia cea mai solidă. Are traiectoria sa academică deja trasată, clară.

ARSU Alin Ionuţ

1978 (42 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Alin Ionuţ Arsu a început facultatea (Sociologie şi asistenta socială) ceva mai târziu, însă după aceea s-a ţinut de carte şi a făcut doctoratul în 3 ani, imediat după master. Se pare că asistenţa socială e vocaţia dânsului, pentru că asta a făcut toată viaţa. Profil de ONG-ist, nu prea are ce face într-o companie comercială, mai ales că nu ştie engleza mai deloc. Greu de imaginat că o mare companie l-ar angaja pe un post de middle management, cel mult, dar nici el nu-mi imaginez că ar vrea aşa ceva, aşa că chestiunea viitorului domnului Alin Ionuţ Arsu pare tranşată deja...

AVRAM  Constantin

1954 (66 ani) - Deputat ALDE 2016-2020

Foarte expeditiv domnul Constantin Avram cu CV-ul. Liceu teoretic, îşi ia o perioadă de reflecţie, apoi termină metalurgia. A fost director toată viaţa de după revoluţie, în companii private din Bacău, însă fără să sufle o vorbă despre ele. Dar adevărata activitate pare să fi fost în politică, pentru că în ultimii 25 de ani tot asta face, cu funcţii în judeţ. Introduce o notă subtilă de mister cu un pseudonim literar ("Piţu"), şi tot în mister lasă limbile străine, dar cred că ştiu de ce.

AXINTE  Vasile

1951 (69 ani) - Deputat PSD 2016-2020

A lucrat aproape 10 ani ca sudor. Probabil a avut o revelaţie într-o zi, aşa că s-a mobilizat şi şi-a dat examenul de bacalaureat la 23 de ani şi a făcut şi o facultate de mecanică până la urmă! 10 ani ca inginer la o întreprindere de traductoare şi regulatoare directe, apoi aproape 25 a condus o cooperativă meşteşugărească, amândouă din Paşcani. După care primar, deputat, şi asta a fost tot, probabil că acum aşteaptă pensia. Vorbitor de rusă, dar aşa, cât să scrie ceva în CV.

BABUŞ Radu

1978 (42 ani) - Deputat PSD 2016-2020

A început foarte bine, la un liceu cunoscut, dar apoi s-a dus direct la Româno-Americană, probabil că avea deja ceva în minte. Pune în CV "master" alături de "Ovidiu Şincai", dar din câte ştiu eu aceste cuvinte nu au cum să stea împreună. Bocconi e altceva, desigur, dar dacă eşti foarte evaziv cu ce s-a întâmplat acolo, pot cititorii să-şi imaginezi orice, de la a o înconjura de trei ori şi a face poze cu celebra universitate, de pildă, şi până a rămâne acolo un an ca să pleci mai deştept decât ai intrat. Dar poate ne va spune într-o zi domnul Radu Babus ce a făcut la Bocconi. Pentru că ce a făcut la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” e uşor de intuit...

Mai departe e şi mai interesant, când citim despre joburi: chiar înainte să termine masterul, tânărul Babuş a fost numit Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie la Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, Constanţa, pe care a condus-o aproape 10 ani. După care parlament, la al doilea mandat de deputat, în grupul cunoscătorilor de Internet Explorer cu meniul în limba romană.

BĂIŞANU Ştefan Alexandru

1968 (52 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Umanist încă din liceu, facultate şi doctorat în filosofie, încă o facultate de drept şi un curs de ajutor de analist programator, acesta din urmă în perioada 2005-2006, adică la 6 ani după doctorat! Şi pare atât de mândru de acest curs de ajutor analist programator, încât l-a pus de două ori în CV! Profesor toată viaţa, la liceu, mai întâi, apoi la universitatea din Suceava, cu câteva întreruperi, ca să fie prefect. O carieră academică de provincie tipică, multe publicaţii serioase şi interesante, vorbit engleză şi franceză. Are drumul său, desigur, nu e de aşteptat să se mai schimbe ceva în această traiectorie.

BALAN Ioan

1967 (53 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Domnul Ioan Balan a luat-o greu din loc, dar după aceea nu l-a mai putut opri nimeni şi nimic! A luat bacalaureatul la 28 de ani, dar apoi două facultăţi una după alta, ambele la o universitate privată, plus un master, tot acolo. Şi apoi doctorat în management la Galaţi, de data aceasta la o facultate de stat rezonabilă. Păcat că nu şi-a făcut timp să înveţe bine şi nişte limbi străine, dacă tot s-a pus atât de serios pe citit. Politician încă din liceu, şi tot din liceu, cu mult înainte să-şi ia bacalaureatul, manager la SC Taylan Exim S.R.L Suceava. După care deputat de trei ori la rând, desigur, adică de 12 ani. Reţeta succesului la Suceava, se pare...

BĂLĂNESCU Alexandru

1946 (74 ani) - Deputat Pro România 2016-2020

Dreptul la timpul lui şi la o facultate respectabilă, avocat toată viaţa, procuror un an, dar se pare că nu i-a plăcut. Cariera juridică solidă în judeţul sau, în paralel cu una politică la fel de lungă. Limbi străine probabil că nu, dar la Mehedinţi nu se pune.

BALINT  Liviu Ioan

1971 (49 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Liceu industrial la Cehu Silvaniei, dar la 38 de ani şi-a descoperit pasiunea pentru învăţătura şi nu l- a mai putut opri nimeni: a făcut două facultăţi private în paralel, una de drept şi una de ştiinţe politice, plus alte două mastere tot la universităţi private, şi tot în paralel! Se pare că domnul Liviu Ioan Balint a descoperit misterul şi binefacerile paralelismului, pentru că a condus două afaceri private în paralel, în Gârceiu, ambele la Nr. 268, până când l-au recrutat cei de la Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj ca să-i conducă vreo doi ani şi jumătate în Str. Simion Bărnuţiu, Nr. 67 Zalău. După aceea a fost recrutat de Parlamentul României şi s-a mutat în str. Izvor nr.2-4, sector 5, Bucureşti. Dintre browsere, a ales să se specializeze în Internet Explorer, pentru acest mandat.

BANIAS Mircea

1966 (54 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Domnul Mircea Banias nu şi-a pus CV-ul pe pagina Parlamentului, însă are site-ul său pe Internet. Cam arogant, dar nu e ceva neobişnuit. Dar citim lucruri bune acolo: liceu de informatică, Institutul de Marină imediat după aceea, cariera solidă de inginer de marină şi de manager în marile companii din domeniu. În 2008 lasă marinăria baltă şi intră în politică, direct senator de două ori şi apoi deputat. Nu ştiu dacă face lucruri la fel de bune şi în politică, însă dânsul se poate întoarce oricând la vechea sa meserie, spre diferenţă de cei mai mulţi dintre colegii săi parlamentari. Nu scrie ce limbi străine vorbeşte, dar presupun că se descurcă în cel puţin una.

BĂNICIOIU Nicolae

1979 (41 ani) - Deputat Pro România 2016-2020

Domnul Nicolae Băniciou e deputat fix din anul în care a terminat Facultatea de Stomatologie la Carol Davila, şi de atunci aşa a rămas. Aşa că lucrurile sunt lămurite în ceea ce-l priveşte, şi sunt sigur că la fel de clare sunt şi pentru dânsul. Presupun că a fost un student bun, de vreme ce l-au luat asistent universitar la un moment dat. În CV scrie că de atunci lucrează acolo, dar e greu de crezut că a mai pus piciorul vreodată în universitatea aceea de medicină în ultimii ani. Nu spune dacă vorbeşte limbi străine. Oricum, e foarte expeditiv cu CV-ul, nu consideră că merităm să ştim mai multe despre dânsul.

BÂRLĂDEANU Dragoş Petruţ

1978 (42 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu bun în Focşani, după care o Româno-Americană. Şcoală doctorală la cunoscuta universitate din Târgovişte, pe care o tot face din 2014, dar are încă de aprofundat, înţelegem. Se întoarce la Focşani special pentru a lucra ca "funcţionar economic" la Nadria Comex SRL, însă îl recrutează Consiliul Judeţean Vrancea, cu sediul în str. D.Cantemir nr.1, ca să le fie Inspector de specialitate în cadrul Direcţiei de Relaţii Interne şi Internaţionale. Între 2006 şi 2008 ia trei salarii în paralel: de la Consiliul Judeţean şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea, cel din str. D.Cantemir nr.1, de la SC Nadria Comex SRL şi de la Biroul europarlamentarului Cristian Dumitrescu, Bruxelles şi Focşani. Şi demonstrând atâta putere de muncă, pentru următorii 8 ani e ales Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, şi apoi deputat, aripa vorbitorilor de engleză. Sper să-i fi ţinut locul neocupat cei de la SC Nadria Comex SRL, în cazul în care se decide să se întoarcă la activităţile nepolitice. Asta pentru binele dânsului...

PS: interesantă secţiunea cu "Activităţi suplimentare" din CV din perioada în care domnul Dragoş Petruţ Bârlădeanu lucra la Consiliul Judeţean Vrancea - Focşani, cel din str. D.Cantemir nr.1:

  • Participarea în scopul promovării judeţului Vrancea la « Expoziţia Internaţională de Turism BMT » Napoli - Italia
  • Colaborator din partea Consiliului Judeţean Vrancea la Biroul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România din Bruxelles, Bruxelles - Belgia
  • Participarea în scopul promovării judeţului Vrancea la Săptămână Europeană a Oraşelor şi Regiunilor « Open Days », Bruxelles - Belgia
  • Participarea în cadrul delegaţiei judeţului Vrancea la întâlnirea anuală a Asociaţiei
  • Regiunilor Europene, Udine - Italia
  • Conducerea delegaţiei judeţului Vrancea la Săptămână Europeană a Oraşelor şi Regiunilor « Open Days » Bruxelles - Belgia
  • Conducerea delegaţiei româneşti la Summit-ul European al Oraşelor şi Regiunilor «Taste Europe » Praga - Cehia
  • Participarea în scopul promovării judeţului Vrancea la „Târgul Internaţional Imobiliar” Cannes - Franţa
  • Conducerea delegaţiei judeţului Vrancea la Adunarea Generală a Asociaţiei Regiunilor Europene, Istanbul - Turcia
  • Participarea în cadrul delegaţiei judeţului Vrancea la cea de-a XXI-a Sesiune Plenară AREV, la al XXVIII-lea Consiliu Internaţional AREV şi cel de-al 61-lea Congres German de Viticultură „Intervitis Interfructa 2013” Stuttgart - Germania
  • Conducerea delegaţiei judeţului Vrancea la al patrulea Forum al cooperării România - Belgia, cu tema: “Solidaritate, partenariat şi responsabilitate în anul “Europei cetăţenilor”. Leuven - Belgia
  • Conducerea delegaţiei judeţului Vrancea la vizita oficial-instituţională pentru realizarea unui protocol de cooperare cu o serie de comune din judeţul Vrancea, Saracinesco - Italia
  • Participarea în cadrul delegaţiei judeţului Vrancea la Forumul economic internaţional „Economiile creative, turismul durabil şi investiţiile străine”, Berlin – Germania

De parcă nu pentru asta lua salariul de la Consiliul Judeţean Vrancea, Focşani, str. D.Cantemir nr.1... "Suplimentar" faţă de ce or fi pentru domnul Dragoş Petruţ Bârlădeanu?

BARNA Dan Ilie

1975 (45 ani) - Deputat USR 2016-2020

Putea să-şi fi făcut un CV bine gândit, oare nu a văzut domnul Dan Barna că acesta arată lamentabil şi e foarte greu de citit? Sau a văzut, dar nu l-a interesat? Sau a observat, ar fi vrut să arate bine, dar dacă a văzut că şi celelalte CV-uri sunt la fel, şi-a spus că e mai cuminte să nu strice dansul "armonia"? Eu nu cred că Parlamentul îi obligă să-şi facă CV-uri prost întocmite, sunt sigur că aleg să se compromită singuri...

A dat multe informaţii, ceea ce arata bună intenţie. Dreptul la stat, la vremea lui, când deja se putea face mult mai uşor la privat, e o notă bună. Se implică în ONG-uri încă student fiind, cu activităţi în domeniul educaţiei juridice. Probabil că nu câştiga mare lucru ca ONG-ist, aşa că se duce la o cunoscută firmă de avocaţi, unde stă doar un an, pentru că revine la ceea ce pare să fie vocaţia sa, adică ONG-uri, asociaţii, fundaţii, UE. Dreptul rămâne în urmă, şi de atunci face training şi consultanţă, în ultimii 10 ani ca antreprenor. Activ în organizaţii naţionale şi internaţionale, publică.

Activismul politic şi apoi intrarea cu totul sunt paşi naturali pentru un astfel de profil, care nu pare să aibă vreun interes pentru marele business. Domnul Dan Barna are drumul său, vocaţia sa, idealurile sale, şi cu ele va rămâne până la pensie, îmi spune mie intuiţia.

BEJINARIU  Eugen

1959 (61 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Primul contact cu CV-ul domnului Eugen Bejinariu a fost o surpriză plăcută. Dânsul a luat un model prost de CV, însă a avut inteligenta şi reflexul de a-l rearanja, de a scoate din template tot felul de lucruri inutile sau ridicole de-a dreptul, de a-l face să arate cât de cât bine şi uşor de citit. Nu a mers el cu logica până la capăt, dar, oricum, e un mare pas înaintea multor colegi parlamentari. Extrem de sumar şi de laconic, dar asta nu în detrimentul preciziei, fiindcă ne indică de fiecare dată în ce punct din Bucureşti a lucrat: Guvernul României, Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucureşti, sau Palatul Parlamentului - Camera Deputaţilor, str. Izvor nr 2-4, sect. 5, Bucureşti etc. Mai lipsesc doar coordonatele GPS...

Militar încă din şcoală, 20 de ani ofiţer activ, următorii 20 politician cu funcţii înalte, aşa că lucrurile sunt clare. Dovada că poţi reuşi în viaţă şi fără engleză sau o altă limbă străină.

BENDE Sandor

1959 (61 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Mulţi se chinuie să-şi ascundă CV-ul, sau măcar să te facă să crezi cu totul şi cu totul altceva decât a făcut el în viaţă, însă domnul Sandor Bende e cinstit şi deschis. De aproape 30 de ani e tehnician la Electrica. Liceu industrial în Topliţa, şcoala de maistru electrician după 10 ani, după care surpriză: facultate de drept terminată la 50 de ani, urmată apoi şi de un master în administraţie publică europeană! Word, Excel în paralel, ba chiar şi permise de conducere BE şi CE. Limbile străine le-a lăsat pentru următorul puseu educaţional, probabil...

BENEDEK Zacharie

1967 (53 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Mi s-a părut cea mai interesantă poza de CV de pe site-ul Parlamentului – cel puţin din secţiunea pentru deputaţi. Alură de dur, fără costum, neobişnuită printre celelalte de pe site-ul Parlamentului. Dar m-am lămurit repede că face parte din profil, aşa pare să fie domnul Zacharie Benedek şi apreciez că a rămas consecvent. Inginer constructor, om de şantier, asta a făcut toată viaţa până să se apuce să ne construiască şi nouă viitorul.

Firme mari, cunoscute, din P - ta 1 Decembrie nr.6, Sibiu, B - dul Mihai Viteazul nr. 48, Sibiu sau Str. Retezatului nr. 8 Târgu Mureş. Poziţii de conducere, dar din acelea pentru care nu e nevoie de vreo limbă străină. În rest, competenţele în care parlamentarii români sunt experţi: Word, Excel, permis de conducere... Oricum, domnul Zacharie Benedek are o carieră clară la care se poate întoarce oricând, dacă se plictiseşte de politică.

BENGA Tudor Vlad

1981 (39 ani) - Deputat USR 2016-2020

Facultate în SUA, studii umaniste, master în management la Columbia University – nu vezi prea des asta în România, şi mai ales în Parlament. Antreprenor înnăscut, ajunge să aibă cea mai mare librărie online de carte străină din România, cu zeci de angajaţi şi o cifră de afaceri surprinzătoare pentru un astfel de business. E încă tânăr domnul Tudor Vlad Benga, are toate uşile deschise dacă vrea să se reîntoarcă în business. Dar o va face tot ca antreprenor, sunt sigur, nu ca angajat.

BENKO Erika

1975 (45 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Se pare că doamna Erika Benko a avut jurnalismul politic bine fixat în minte încă de mică, pentru că a făcut un stagiu de jurnalism la Londra, apoi un colegiu tot în acest domeniu, facultate de ştiinţe politice şi master în lingvistică şi comunicare, pentru a-şi întregi profilul. Şi-a pus toate aceste competeţte în slujba primăriei din Sfântul Gheorghe şi a consiliului judeţean, şi se pare că a meritat, pentru că a fost răsplătită cu un job de deputat. Nu scrie ce limbi vorbeşte, dar dacă a studiat la Londra şi a făcut şi Literele, e de presupus că îi impresionează pe cei mai mulţi dintre colegii parlamentari la acest capitol. Şi are şi unde să se întoarcă dacă se plictiseşte de politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite