Condamnările obligă partidele să-şi modifice statutele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SCHIMBĂRI PSD şi noul PNL îşi vor modifica statutele, în sensul în care vor introduce prevederi prin care membrii cu probleme penale vor fi sancţionaţi sau excluşi din partid, în funcţie de verdictul instanţei. Decizia celor două mari partide vine după numărul important de condamnări ale politicienilor din ultima vreme

Scrutinul prezidenţial din 16 noiembrie a impulsionat atât puterea, cât şi opoziţia să opereze modificări în statutele partidelor care să le ajute să remedieze imaginea în ochii alegătorilor.

Victor Ponta a pus gând gând rău penalilor din partid, avertizând, luni, la finalul Biroului Permanent Naţional, că cei care nu vor fi de acord cu o serie de măsuri împotriva celor certaţi cu lege vor trebuie să-şi găsească un alt lider. „Consiliul Naţional poate să ia în discuţie şi după aceea în Congres se va ratifica şi da, punctul meu de vedere este foarte clar: trebuie să avem în Statut prevăzut foarte clar ce se întâmplă cu funcţia politică şi funcţia administrativă în funcţie de diverse faze ale procesului penal“, a precizat Ponta. În prezent, în interiorul PSD s-a creat o echipă, format din zece social-democraţi şi condusă de preşedintele executiv Liviu Dragnea, care se ocupă exclusiv de modificarea statutului partidului.

„ Ştiu că sunt câteva modificări care se vor regăsi în statut. Astfel, un capitol va stipula sancţiunile pentru persoanele cu probleme în Justiţie. De exemplu, dacă cineva este trimis în judecată, automat, va fi suspendat, iar o eventuală condamnare atrage după sine excluderea din partid. Dar încă sunt discuţii“ , a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul PSD, Florin Iordache.

Ori funcţia politică, ori cea administrativă

Modificările din statutul PSD lovesc crunt şi în baronii locali, întrucât una dintre măsuri va stipula separarea funcţiei de preşedinte de Consiliu Judeţean de cea de lider al organizaţiei PSD din judeţ.

Majoritatea baronilor PSD deţin concomitent ambele funcţii care, de altfel, le şi conferă puteri foarte mari. Victor Ponta declara după alegeri că această măsură este indispensabilă, în perspectiva câştigării alegerilor din 2016 şi a eliminării etichetei de partid al baronilor. La aflarea veştii, o parte dintre baronii locali, în frunte cu preşedinţii de CJ din Vrancea şi Olt, Marian Oprişan şi Paul Stănescu, s-au opus vehement. Ulterior, ei au fost convinşi să accepte această măsură de reformă, conducerea partidului anunţând că noile reguli se vor aplica „de sus în jos, fără excepţie“.

PNL îşi „nuanţează“ Statutul

După excluderea senatorului Tudor Chiuariu din rândurile partidului, condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie şi, recent, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din judeţul Bacău, liberalii se pregătesc să introducă noi prevederi în Statutul aprobat în urma fuziunii cu PDL.

Concret, noul Statut PNL reglementează, la ora actuală, cazurile liberalilor condamnaţi definitiv, la pedepse cu executare, pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie şi ale celor condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie. Nu se menţionează, însă, cazurile celor condamnaţi cu suspendare, de exemplu, sau trimişi în judecată. Noile prevederi nu lasă, însă, loc de îndoială, spre deosebire de reglementările vechiului Statut, care lăsa la latitudinea conducerii partidului dacă un  membru condamnat penal - fie cu închisoare, fie cu suspendare - era exclus.

Concret, liberalii vor să modifice Statutul noului PNL, astfel încât să existe o prevedere pentru fiecare caz în parte. De exemplu, în cazul liberallor condamnaţi cu suspendare ori în primă instanţă, pentru alte fapte decât cele de corupţie, PNL se gândeşte la măsuri mai blânde.

Surse din partid au declarat, pentru „Adevărul“, că printre propunerile de modificare a Statutului se regăseşte şi retragerea calităţilor de reprezentare. „De pildă, în cazul lui Tudor Chiuariu, care a fost condamnat definitiv, în cazul în care ar fi fost vorba despre o condamnare în primă instanţă sau una cu suspendare, vrem ca, prin noile prevederi, să putem să îi retragem doar calităţile de reprezentare la nivel de partid, nu şi calitatea de membru. Asta înseamnă că nu ar fi putut să ne reprezinte în Comisia juridică, şi nici nu ar mai fi avut o funcţie în conducerea partidului“, au explicat aceleaşi surse.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, a declarat, pentru „Adevărul“, că Statutul va fi aplicat în toate cazurile similare cu acela al lui Chiuariu, însă problemele cu justiţia ale senatorului au avut întâietate, pentru că măsura autosuspendării nu corespundea prevederilor din Statut. „Un liberal se poate autosuspenda numai în cazul în care se constată că a ocupat funcţii incompatibilie cu calitatea de membru de partid“, a explicat Stroe.

Toată suflarea PSD, convocată la Sinaia

PSD se reuneşte vineri şi sâmbătă în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), care va avea loc la Sinaia, la hotelul Mara. În cadrul Comitetului Executiv se vor dezbate modificările la statut creionate de echipa lui Liviu Dragnea. De asemenea, la Sinaia au mai fost convocaţi primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi parlamentarii. Prezenţa deputaţilor şi senatorilor are loc în perspectiva moţiunii de cenzură a noului PNL, sprijinul acestora  fiind vital pentru ca Guvernul Ponta să rămână în picioare.

Citeşte şi:

Tudor Chiuariu a fost exclus din PNL

Conducerea PNL, reunită la Iaşi, a decis, vineri, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, după ce liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie, iar recent a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Portretul şpăgarului în tinereţe. Tudor Chiuariu, „un tânăr mafiot obraznic“, băgat în politică pe uşa din dos ca să-l apere de Justiţie pe stăpânul Fenechiu

Pe 5 aprilie 2007, Tudor Chiuariu, un membru PNL de 30 de ani cvasi-necunoscut, a fost numit ministru al Justiţiei prin decizia primului ministru Călin Popescu Tăriceanu. La aproape 8 ani distanţă, Chiuariu se află sub control judiciar, suspectat de o şpagă de 3 milioane de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite