Concluziile invinşilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

1. Daca majoritatea vrea altfel, nu poti decat sa te ridici respectuos si sa o saluti. Sa crezi in continuare in democratie si sa mergi mai departe.

2. PSD a invins ACL, dar majoritatea romanilor au invins PSD. Se vede in cifre (cine vrea sa le vada) ca victoria asta a fost data de o furie remarcabila a celor care nu au votat in turul 1 si care nu au legatura cu partidele. Fluxurile de mobilizare de partid au continuat identic, insa a mai existat un flux, care nu s-a oprit, si care a generat acest scor. 

3. Da, exit poll-urile au gresit (as indrazni sa spun toate - noi n-am facut exit, ci sondaj, care s-a terminat 50-50, dar nu mai conteaza). Principala cauza - aceasta spirala a tacerii generata de furia celor care nu voteaza de obicei. Daca vor recunoaste cinstit si ceilalti, inseamna ca avem onestitate profesionala. Daca auzim iar lectii de la Cluj, inseamna ca avem onestitate profesionala doar unii dintre noi .

4. Despre tradari, cu alte ocazii - lista e lunga, exemplele sunt spectaculoase.

5. Stiu ca jumatate din romani nu cred, dar au votat pentru coabitare. Nu pentru inlocuirea totala a unei puteri cu alta. Altfel spus - au votat pentru continuarea coabitarii. Nu au vrut ca PSD sa ia totul, dar nu i-au dat toata puterea lui Klaus Werner Iohannis. Daca Iohannis intelege asta (dincolo de furia noptii trecute), putem avea o tara unita. Daca nu intelege asta, furia asta se va intoarce impotriva lui in 2016.

6. ACL si PSD trebuie sa nu traga concluzii exagerate despre ele insele. PSD ramane cel mai mare partid, iar ACL nu s-a transformat in CDR sau USL. Sigur, istoria ne arata ca nu vor intelege asta si ca isi vor asuma cu pasiune rolurile pe care nu le-au primit, de fapt, ieri. 

7. Victor Ponta este un politician cu potential major, in continuare. A facut lucruri remarcabile (dupa ce trece pasiunea campaniei, cifrele si economia vor arata asta). De vazut cum va gestiona presiunea care s-a creat in jurul sau in prezent - pana acum, gesturile sale au fost unele solide (acceptarea infrangerii intr-o seara in care lumea se pregatea de macel este un gest rar in Romania). 

8. Klaus Iohannis are sansa de a demonstra si celor care nu l-au votat ca poate fi un presedinte bun pentru toti. Asta chiar este o lozinca, insa zilele urmatoare ne vor arata daca are stofa de lider sau este doar omul descris de adversari in aceasta campanie. Lectiile invingatorilor sunt mult mai grele si mai complicate, fiindca de intelegerea lor depinde soarta unei tari.

9. Concluzie personala - nu ma dezic de sustinerea mea pentru Victor Ponta si de implicarea in aceasta campanie. Nu ma dezic de optiunile profesionale facute, chiar daca acum ar fi atat de usor sa caut scuze in alta parte. Sunt mandru de ele, ca si de modul profesionist in care am colaborat cu oameni pe care am avut onoarea sa-i am colegi. 

10. Ultima concluzie - despre participare. Oricat de tare ar avea lumea senzatia ca ieri s-a schimbat ceva, think again. Participarea electorala este singura care a existat mereu (ca mecanism de participare) in Romania zilelor noastre. Participarea politica, participarea civica si comunitara - astea lipsesc in tara noastra. Cu alte cuvinte, daca simtiti ca sunteti satisfacuti de calitatea civica a natiei din care faceti parte, nu va bateti joc de asta stand indiferenti incepand de azi. Spiritul civic al unei societati se consolideaza intre alegeri, nu doar la vot. In actiuni concrete, nu in mitinguri. Daca valul romanilor furiosi se va manifesta si in viata de zi cu zi, avem o sansa. Daca nu, ramane doar o noapte de descatusare, care va ramane in istorie similar cu votul anti-PSD din 1996 si 2004. Dragut, entuziast pentru unii, dar fara absolut nimic in plus...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite