Concluzia primei săptămâni de Parlament: se anunţă o Opoziţie de carton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan şi Nicuşor Dan, liderii principalelor partide de Opoziţie FOTO Mediafax
Raluca Turcan şi Nicuşor Dan, liderii principalelor partide de Opoziţie FOTO Mediafax

În prima săptămână de Parlament, partidele din Opoziţie doar au privit cum PSD şi ALDE pun stăpânire atât pe Parlament, cât şi pe viitorul Guvern.

„PNL, în istorie, a demonstrat că se descurcă ca peştele în apă în opoziţie şi poate fi o perioadă de reviriment foarte bună“,este declaraţia Alinei Gorghiu, care a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, partid care a scos un scor mult sub aşteptări. În realitate, PNL nici măcar nu a încercat să mimeze Opoziţia în prima săptămână a noului Parlament.

Dacă PSD şi ALDE, partide care deţin Puterea în noul Parlament, au fost preocupate de cum să preia guvernarea, partidele de Opoziţie au avut de rezolvat conflicte interne, în cazul PNL, sau probleme de acomodare, în cazul USR. Fără luptă, cele două partide, care se autointitulează de Opoziţie, au lăsat PSD şi ALDE să pună mâna pe cele mai importante funcţii atât în Parlament, cât şi în viitorul Guvern. Mai întâi, mandatul preşedintelui PSD Liviu Dragnea a fost validat, fără probleme, în Parlament. Înainte, PNL şi USR anunţau că este ilegal ca Dragnea să mai ocupe pentru încă patru ani demnitatea de deputat. Liberalii chiar au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională (CCR) hotărârea prin care Liviu Dragnea a obţinut un nou mandat de deputat, demers la care au renunţat, fără nicio explicaţie.

Dragnea şi Tăriceanu, fără adversari

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost ales, fără prea multe eforturi, în funcţia preşedintele Camerei Deputaţilor, iar Călin Popescu Tăriceanu, în cea de preşedinte al Senatului. Dragnea şi Tăriceanu au fost singurele propuneri pentru şefia Camerei Deputaţilor, respectiv pentru Senat. PNL, USR şi PMP au refuzat să facă vreo nominalizare, iar UDMR i-a susţinut pe Dragnea şi Tăriceanu.

PNL şi USR şi-au concentrat atenţia pe împărţirea funcţiilor rămase de la PSD şi ALDE, fie că e vorba de poziţii de vicepreşedinţi, secretari, chestori ai Parlamentului sau preluarea şefiei grupurilor parlamentare. Având experienţă în negocierile parlamentare, PNL a reuşit să obţină conducerea a unor comisii importante, precum Comisia Economică sau cea de Apărare. USR, în schimb, a primit preşedinţia celor mai puţin importante comisii, precum Comisia pentru egalitate de şanse.

Scorul dezastruos de la parlamentare i-a scos pe liberali şi din ecuaţia pentru formarea Guvernului, aşadar şi fără şansa de a da miniştri sau secretari de stat. Nici USR sau PMP nu vor ajunge  la guvernare. Cu toate astea, PNL şi USR au mers la Cotroceni fără variantă de premier pentru preşedintele Klaus Iohannis. În afară de PSD-ALDE, singurul partid care a înaintat un nume de premier a fost PMP, partidul cu cel mai mic număr de parlamentari, care l-a propus pe preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac. „Noi ne-am făcut datoria de partid de opoziţie. Mi se pare inadmisibil ca opoziţia să spună: nu avem propunere“, a precizat preşedintele PMP Traian Băsescu.Partidele de Opoziţie nu au reuşit să se aşeze la masa discuţiilor pentru a încerca măcar să-i prezinte preşedintelui o alternativă la propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier.

„Nu există leadership în Opoziţie“

Analistul politic Radu Magdin a explicat motivele pentru care partidele anti-PSD nu au reuşit să se mobilizeze deloc în prima săptămână a noului Parlament. „Opoziţia nu e încă opoziţie din trei motive: 1. nu şi-a revenit încă din şocul scorului PSD şi al lor 2. nu ştiu încă pe cine să dea vina clar pentru rezultat şi PSD e pe val. Simt că nu îl pot opri oricum pe moment. 3. nu există leadership în opoziţie, ci doar o mare degringoladă“, a arătat Radu Magdin.

PNL trece printr-o criză de leadership, după ce Alina Gorghiu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, preluată temporar de Raluca Turcan. Având persectiva unui Congres, PNL  a trecut în plan second opoziţia la PSD. În ceea ce priveşte USR, parlamentarii noii formaţiuni încă se acomodează cu imensa clădire a Parlamentului şi se pun la punct cu procedura parlamentară. În prima săptămână de Parlament, Traian Băsescu a fost perceput, cel puţin la nivel public, liderul Opoziţiei. Băsescu a criticat propunerea Sevil Shhaideh făcută de PSD şi a reuşit să-şi negocieze şi şefia Comisiei pentru Dezvoltare şi Strategie Economică din Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite